VIDEO BONZ 3/2002

Tak sa zdá, že prežívame veľké „bu-bu-bu!“ obdobie. V kinách mátajú Tí druhí, Belphegor – Fantóm Louvru a napokon aj Monsters, a. s., a ani naše ďalšie tipy na novinky vo videopožičovniach sa nebudú niesť v inom duchu. Ale prečo si neprečistiť črevný systém nejakým dobrým hororom?

OZVENY MŔTVYCH (Stir of Echoes), r. David Koepp, USA, 2000

Ešte ani neskončili úvodné titulky, a synček hlavného hrdinu Toma už sa pri pohľade do zdanlivo prázdneho kúta kúpeľne pýta „Bolí to, keď si mŕtva?“. Poviete si „a sme doma“ a nebudete ďaleko od pravdy, pretože OZVENY MŔTVYCH sú skutočne klasický módny horor typu „rodina-dom-duch-kdejemŕtvola?-ktojuzabil?“. Tak trochu to vyzerá ako kombinácia Šiesteho zmyslu a Pod povrchom, ale fór je v tom, že film vznikol zhruba v rovnakej dobe ako prvý menovaný a dobrý rok pred tým druhým. Prvý veľký režisérsky počin scenáristu Davida Koeppa (napísal – teraz sa držte – Smrť jej pristane, Jurský park, Mission: Impossible, Hadie oči, Panic Room či najnovšie Spider-Mana)je jedným z tých príjemne triezvych, civilných hororov, ktoré vás najviac vystrašia tým, že by ste ich mohli zažiť na vlastnej zimomriavkami obsypanej koži. K tomuto pocitu prispieva hlavne záver príbehu, ktorý sa zaobíde bez jediného digitálneho efektu a rozuzlenie šokuje ani nie tak nečakanosťou, ako skôr tým, že za všetko vlastne môže obyčajná ľudská blbosť. Z OZVIEN MŔTVYCH ťažko niekedy bude hororová klasika, ale na to, aby vás poldruha hodiny inteligentne a remeselne bezchybne strašili (pripravte sa na zopár smrtiacich ľakačiek) stačia až-až. A Kevin Bacon vo svojom veľkom sóle dokazuje, že patrí medzi najlepších a neprávom prehliadaných súčasných hercov.
Hodnotenie: 7/10

SEKTA (La Setta), r. Michele Soavi, Taliansko-Nemecko, 2001

Keď do oficiálnej distribúcie dorazí niektorý z klasických kusov úchylnej hororovej školy made in Italy, je to dôvod na oslavu. Alebo skôr na poriadnu depresiu. Talianske horory totiž nemajú za cieľ diváka pobaviť či ho príjemne postrašiť, oni ho chcú zdeptať, psychicky rozložiť a zahodiť. Producentom a scenáristom SEKTY je kráľ špagetového hororu Dario Argento (Inferno, Suspiria), réžiu zveril svojmu talentovanému žiakovi Michele Soavimu. Stretnutie mladej ženy (v podaní Kelly Curtis, sestry slávnej Jamie Lee) s uctievačmi Satana je plné bizarných, častokrát nepochopiteľných scén, pričom tvorcovia nemajú najmenšiu snahu divákom čosi polopate vysvetľovať, ide tu výhradne o atmosféru a pocit. Odporná samovražda fanatika prichyteného s ľudským srdcom vo vrecku, posteľ plná lariev, vízia vtáka zobajúceho do červami sa hmýriaceho tela hrdinky, zostup do pekelnej studne, ktorá je vlastne Satanovou liahňou… Bŕŕŕ! Kedykoľvek si na SEKTU spomeniete, strasie vás od hnusu. A navyše je to všetko výborne nakamerované, zostrihané a ohudbené a Herbertovi Lomovi sa v úlohe tajomného starca podarilo čosi neuveriteľné – už si ho nebudem do smrti pamätať ako Kornela z Pokladu na Striebornom jazere, lež ako jednu z najodpornejších mŕtvol v dejinách hororu a filmu vôbec. Michele a Dario, bravo, bravo!
Hodnotenie: 8/10

MEMENTO, r. Christopher Nolan, USA, 2001

Uznávam, toto nemá s fantastikou nič spoločné (aj keď v prípade tohto filmu nič nemožno tvrdiť s istotou), ale nedá mi, aby som na tento brilantný a pritom mnohými doposiaľ nepovšimnutý thriller neupozornil. Jeho príchod na videokazety vám umožní pozrieť si ho znova (a znova a znova) a aspoň trochu pochopiť jeho dráždivo zamotanú zápletku. Leonard (v podaní skvelého Guya Pearcea) pátra po vrahovi svojej ženy, čo je v jeho prípade ťažšie ako vyčúrať do snehu pentagram. Trpí totiž poruchou krátkodobej pamäte, takže si spomína len na udalosti posledných cca 10 – 15 minút. Jeho nepostrádateľnými kamarátmi sú preto polaroid a tetovacie pero (lebo najdôležitejšie údaje spoľahlivo uchováte iba tak, že si ich jednoducho napíšete na telo). Aby to nebolo až také jednoduché, celý film je rozprávaný s obrátenou chronológiou scén. Ak sa aj náhodou považujete za nadpriemerne inteligentných divákov a myslíte si, že pri maximálnom sústredení MEMENTO pochopíte na prvé pozretie, tak sa veľmi, ale naozaj veľmi mýlite. Geniálny scenár Christophera Nolana (jeho neúspech na Oscaroch je ďalším dôvodom na výsmech výsledkom tohtoročných cien Akadémie) je neuveriteľne komplikovaný a zašmodrchaný, ale pritom sa po filme nebudete môcť zbaviť toho úžasného pocitu, že ste videli niečo dokonale premyslené a že to určite všetko do seba perfektne zapadá – len zaňuchať tú správnu stopu a poskladať z tohto puzzle o veľkosti futbalového štadióna ten správny obrázok. MEMENTO je skrátka hodená rukavica pre divákovu inteligenciu, a to, ako iste uznáte, sa americkým filmom nestáva každý deň. Nehovoriac o tom, že sa tvorcom podarilo navodiť totálne dusnú, depresívnu a bezútešnú atmosféru bez jedinej kvapky dažďa, hmly a kadejakých polonasvietených interiérov. Neváhajte. Jeden z najzaujímavejších filmov za poslednú päťročnicu už na vás striehne v regáloch videopožičovní.
Hodnotenie: 10/10&nbsp Michal Jedinák


27. marca 2002
Fandom SK - PR