VIDEO BONZ 2/2002

Huriavk okolo veľkých vianočných kinohitov pomaly utícha, a kým naplno vypukne letná sezóna s Kráľom Škorpiónom, Epizódou II, Spider-manom či druhým Bladeom, nezaškodí vychutnať si zopár dobrých filmov aj na obrazovke. Zhodou okolností sa nás videopožičovne v poslednom období snažia predovšetkým strašiť.

DRACULA 2000, r. Patrick Lussier, USA, 2000

Hororová legenda Wes Craven (Nočná mora z Elm Street, Vreskot) sa dlho pohrával s myšlienkou nakrútiť vlastnú verziu inej hororovej legendy, notoricky známeho príbehu o najuznávanejšom odborníkovi na štíhle ženské šije. Story je tentokrát zasadená do súčasnosti a obohatená o gejzír nápadov, ktoré na uctievačov Stokera majú podobný efekt ako cesnak a striebro na ich nemŕtvy idol, ale napriek tomu sú originálne a väčšinou i celkom zábavné. Je pravda, že Gerard Butler (Attila) v hlavnej úlohe nesiaha Garymu Oldmanovi či Christopherovi Lee ani po členky, ale predsa len má kus charizmy (testovaný subjekt, moja 18-ročná neter, pri pohľade na spomalene kráčajúceho Draculu v rozviatom čiernom plášti uznanlivo zahmkala a čudne naklonila hlavu, odhaľujúc krčnú tepnu). Z ostatných hercov stojí za zmienku akurát tak Christopher Plummer ako Van Helsing, zvyšok je nepodstatný americký dorast, určený na odsatie a následnú dekapitáciu. Film je nakrútený moderným videoklipovým spôsobom, čo je niekomu príjemné ako humor Kvety Kmotorkovej, iní sa toho nevedia nabažiť. DRACULA 2000 vyšiel na videokazetách v širokouhlom formáte, čo poteší hlavne ctiteľov jedného z najlepších súčasných kameramanov Petra Paua (The Killer, Tiger a drak). Najnovšia Cravenova produkcia sa medzi nezabudnuteľné upírske pecky nezaradí, ale na videu táto fabrika na odseknuté, odtrhnuté a záhradnými nožnicami odstrihnuté hlavy pobaví celkom slušne.
Hodnotenie: 7/10

BYTOSŤ Z HLBÍN (She Creature), r. Sebastian Gutierrez, USA, 2001

Od filmu určeného priamo na video človek nečaká veľa, a preto je veľmi príjemné zistiť, že ide o celkom vydarený horor. Remake béčka z polovice 50-tych rokov sa vyznačuje zábavnou snahou zachovať si atmosféru starých hororov (niekoľko zámerne naivných trikov, čiernobiele zábery). BYTOSŤ Z HLBÍN preto skutočne vyzerá, akoby vystúpila z vrcholného obdobia Rogera Cormana či filmov spoločnosti Hammer. Príbeh je vlastne varovaním, aby ste sa nikdy nepokúšali prevážať morskú pannu na lodi cez Atlantik. Ani keď ju držíte v mrežami okovanom akváriu. Táto siréna totiž nie je žiadna Arielka od Disneyho, ale potvora z dielne známeho príšero-tvorcu Stana Winstona (Votrelec, Predátor). BYTOSŤ Z HLBÍN je milý, malý hororček s nadpriemernými hereckými výkonmi Rufusa Sewella (Smrtihlav, Príbeh rytiera) a Carly Guginoovej (Hadie oči, Spy Kids) a vzhľadom na očividne skromné podmienky vzniku aj s celkom pôsobivou strašidelnou atmosférou. Pridajte fajnovú dávku krvi, klaustrofobickú úzkosť v kývajúcich sa chodbách lodného podpalubia a pekné prsia oplutvenej krásky Rye Kihlstedtovej a máte tu dobrý tip na trochu príjemného strachu.
Hodnotenie: 6/10

CELA (The Cell), r. Tarsem Singh, USA, 2001

Len málo thrillerov sa vyznačuje tým, že polícia hneď v úvode odhalí a dostane hlavného záporáka. Lenže zvrhlý vrah je pri zásahu postrelený a upadne do kómy. Kto by ho ľutoval, že? Háčik je však v tom, že žena, ktorú uniesol ako poslednú, zostala na neznámom mieste a hrozí jej smrť. Bezradní policajti sa preto obrátia na psychologičku Catherine Deanovú, ktorá vďaka svojim zvláštnym schopnostiam v spojení s novými technológiami dokáže vstupovať do snov iných ľudí. Catherine najprv váha, ale potom súhlasí s tým, že vstúpi do vrahovej mysle a pokúsi sa zistiť, kde je jeho tajná mäsiarska dielňa. Hra o čas začína… V podstate tuctový nervák dvíha nad priemer réžia Tarsema Singha, ktorý z cesty bizarným svetom vrahových snov urobil prehliadku fascinujúcich, morbídne krásnych obrazov, podporených dokonalou prácou výtvarníkov dekorácií, masiek a kostýmov. Tento film je po obrazovej stránke skutočné umelecké dielo, a keď k tomu pridáte poriadny kus napätia a výborné herecké výkony Jennifer Lopezovej (o čo tá ženská príšernejšie spieva, o to lepšie hrá – nehovoriac o tom, že je tu jedna nohavičková scéna, umožňujúca vychutnať si pohľad na jej božské pozadie) a predovšetkým Vincenta D´Onofria, máme tu jeden z najlepších thrillerov posledného obdobia.
Hodnotenie: 8/10&nbsp Michal Jedinák


18. marca 2002
Fandom SK - PR