VIDEO BONZ 1/2002

Zrejme sa tu netreba rozpisovať o tom, prečo v súčasnosti mnohí z nás uprednostňujú návštevu kina pred zízaním na televíznu obrazovku. Bohom buď vďaka, že to tak je, ale keby vás náhodou omrzelo chodiť stále dookola na Pána prsteňov, Bratstvo vlkov a Harryho Pottera, je tu zopár tipov na novinky vo videopožičovniach. Čuduj sa svete, aj medzi nimi môžeme nájsť trojhodinovú adaptáciu istého slávneho fantasy románu…

HMLY AVALONU (Mists of Avalon), r. Uli Edel, USA/ČR/Nemecko, 2001

Aj v českých exteriéroch nakrútený dvojdielny televízny film (na kazete si ho môžete vychutnať na jeden 176-minútový záťah) je adaptáciou rovnomenného fantasy bestselleru Marion Zimmer Bradleyovej. Ide o svojrázny pohľad na legendu o kráľovi Artušovi, a keďže ho napísala popredná autorka tzv. feministickej fantasy, osobami rozhodujúcimi o osude Camelotu nie sú Artuš, Lancelot a Merlin, ale Morgain, Viviane a Gwenwyfar. Režíroval Uli Edel (mohli ste od neho vidieť Rasputina alebo mystický western Očistec), v hlavných úlohách sa predstavia Julianna Margulies (Pohotovosť), Anjelica Huston (Rodina Addamsovcov) a Joan Allen (Tvárou v tvár). Ohlasy a recenzie na toto dielko sú napospol pozitívne, a fajnšmekrov poteší aj to, že film vychádza v pôvodnom znení s titulkami.

DOBRODRUŽSTVÁ ROCKYHO A BULLWINKLA (The Adventures of Rocky and Bullwinkle), r. Des McAnuff, USA, 2000

Totálne uletená komédia, nakrútená na motívy ešte uletenejšieho kresleného seriálu zo 60-tych rokov. Lietajúca veverica Rocky a natvrdlý los Bullwinkle sú agentmi FBI privolaní z kresleného sveta do reality, aby zahatali plány komunistického Nebojácneho vodcu (Robert De Niro), ktorý sa chystá ovládnuť Ameriku. Humor je taký absurdný, že by sa zaň nehanbili ani Monty Python, triky kombinujúce animované postavy a živých hercov kvalitné a Robert De Niro (ktorý film aj produkoval) sa pred kamerou očividne výborne bavil. Nebyť pokrivkávajúceho scenára, podobne dobre by si to mohli užiť aj diváci. Tak či tak je to však slušná zábava.
Hodnotenie: 6/10

OPOPARCHANT (Monkeybone), r. Henry Selick, USA, 2001

Veľmi, ale naozaj veľmi čudesná comicsová adaptácia od Henryho Selicka, režiséra kultovej Predvianočnej nočnej mory. Výtvarník Stu Miler (Brendan Fraser) po autonehode upadne do kómy a jeho duša sa ocitne v Dowtowne, čo je vlastne svet zhmotnených nočných môr. Jeho obyvatelia čerpajú energiu práve zo zlých snov, a preto vyšlú Opoparchanta (čo je Stuom vymyslená a nakreslená comicsová postavička), aby sa prevtelil do Stua a pomocou toxických hračiek zabezpečil ľuďom permanentný zlý spánok. Ja viem, nedáva to bohvieaký zmysel, rovnako ako film sám. Problém je v tom, že burtonovský štýl Henryho Selicka v spojení s pochmúrnosťou comicsovej predlohy narazil na snahu producentov urobiť z tejto témy film pre čo najširšie publikum. Výsledok je veľmi zmätený, po takmer neznesiteľnej rodinnej hodinke nastupuje výborný morbídny záver vrátane neuveriteľného záverečného súboja, kedy Stu prevtelený do čerstvo rozpitvanej mŕtvoly obhadzuje svojho protivníka orgánmi vyberanými z vlastnej brušnej dutiny. Keď k tomu prirátate kvalitné a veľmi drahé trikové scény, takmer jimcarreyovsky vyvádzajúceho Brendana Frasera a skvelú Whoopi Goldbergovú v úlohe Smrti, máte tu lahôdku pre milovníkov čudných filmov.
Hodnotenie: 5/10

TOMB RAIDER, r. Simon West, USA, 2001

Áno, obrovské pištole a ešte väčšie prsia prichádzajú na video a DVD. Adaptácia počítačovej hry vyvolala veľmi rozporuplné reakcie, od názorov typu „najhlúpejší film roka“ až po „dôstojný nástupca Dobyvateľov stratenej archy“. Spýtajme sa ale sami seba: Koľko lepších akčných filmov sme minulý rok videli? Navyše Angelina Jolie sa pre úlohu Lary Croft narodila (a Boh ju na tento účel patrične vyformoval), má to skvelý soundtrack a miestami je to naozaj zábava. Na veľkom plátne bol Tomb Raider sklamaním, ale na obrazovke sa k čipsom, pivu a prebytku hormónov hodí výborne.
Hodnotenie: 6/10

(Podrobné recenzie na uvedené filmy nájdete v časopise FANTÁZIA č. 21)&nbsp Michal Jedinák


30. januára 2002
Fandom SK - PR