Ohnivé pero Q1 2009: Vevierunka a nový domov

Vevierunka sedela vo svojej novej izbe, v dome tety Gabiky. Na prvý pohľad vyzerala veľmi smutne. Ale ak si myslíte, že sa vzdáva ľahko, veľmi sa mýlite!

Zúrila! Chodila po izbe a s vášňou kopala do všetkého, čo sa tvárilo nebezpečne. Agresívne ružové steny so zajačikmi v smokingu, posteľ s ružovým baldachýnom, kvietkami ozdobená skriňa a samozrejme dievčenský toaletný stolík s Barbie voňavkou. Zabiják, Vevierunkin škrečok, jej v demolovaní izby ochotne pomáhal. Keď sa trochu upokojila, sadla si na posteľ a spomínala na svoje prvé dni v novom domove.

Od svojej vychovávateľky sa dozvedela, že teta Gabika je dnes v „zahraničí“. V takých dňoch sa Vevierunka vydávala na potulky po okolí. Pri jednej takej prechádzke v meste sa dozvedela, že teta Gabika je veľká boháčka. Vo svojom dome vraj ukrýva milióny. To bolo dobre. Vevierunka utratila väčšinu svojich peňazí na „neprehryzateľný mešec na peniaze“. Ale keďže veľa hotovosti jej nezostalo, nasťahovala tam Zabijaka.

Do nohavíc opásala svoj obľúbený opasok. K opasku si pripla dve guľovnice na medvede. Tie zdedila po otcovi. V tej chvíli začula podozrivý zvuk. Vytiahla guľovnice a začala sa zakrádať po dome. Našla ich! Našla zlodejov! Skočila do kuchyne a vystrelila.

„Zásah !!!“ vykríkla natešene. A vtedy sa zarazila. Zastrelila zrkadlo!

V izbe hral televízor. Kuchárka mala zapchané uši a spala v hojdacom kresle. Vevierunka sklamane pozbierala črepy. Vtom začula kroky. Niekto zakričal jej meno.

Vevierunka sa zľakla. Čo s črepmi? Neváhala a vysypala ich na spiacu kuchárku. Guľovnice schovala pod skriňu do škatule od čokolády. V poslednej chvíli sa ukryla pod posteľ.

V tom okamihu vbehla do kuchyne Vevierunkina opatrovateľka a zhíkla: „Och, pani Zlomová, čo ste to vyvádzali !?“

Nakoniec spolu s kuchárkou upratali črepy a vyniesli zavraždený rám zrkadla.

Neskôr sa podobná nepríjemnosť Vevierunke párkrát stala s vypchaným medveďom, kuchárskou knihou a DVD prehrávačom značkovej značky. Ale najväčšiu mrzutosť zažila v škole – dokonca hneď v prvý deň. Povedali jej, aby sa obliekla slušne. Poslúchla: Dala si čierne nohavice so striebornou reťazou a vlasy si sčesala do dvoch copov. Guľovnice jej zakázali, a tak si vzala aspoň Zabijaka. Na chrbát si dala sivú školskú tašku s obľúbeným motívom z lebiek a kostí…

TRESK!

„Zabiják prestaň! Nechaj to!“

Zabiják práve pokazil satelitnú televíziu.

Vevierunka si vzdychla a spomínala ďalej, ako stretla sesternicu Hedvigu a bratranca Šaňa. Keďže sa s nimi skamarátila, ostatné decká zo školy sa s ňou nebavili. Ona sa tiež bohvieako nesnažila. Problém spočíval v tom, že zabudla zatiahnuť šnúrku na mešteku so Zabijakom. Takže počas obeda natešene vyskočil von a pristál priamo v miske cereálií s mliekom ich triednej učiteľky. Nastalo ticho. Z misky sa ozývalo: „Chlíp, mľask, kvík.“ Vtedy sa učiteľka hystericky rozkričala“ „Myš, máme v jedálni myš!!!“

Všetci povyskakovali na stoličky. Vevierunka schytila Zabijaka a nasilu ho napchala do vrecka, pretože sa práve chystal vrhnúť na riaditeľovu slaninu a volské oká. Bolo zábavné sledovať, ako sa učitelia menia na neónové svetlá. Najprv boli bieli, potom červení a nakoniec fialoví od hnevu.

Odvtedy za všetko zlé mohla ona! Napriek tomu mala Zabijaka stále rovnako rada. Bol jej maznáčik, aj keď v noci chrápal a prdel.

Vevierunka prestala spomínať a nakukla do kalendára. Nedeľa. Vzala teda Zabijáka na prechádzku. Keď sa už začínala nudiť, zacítila vo vzduchu čosi zvláštne. Alkohol? Vytiahla vreckový nožík (ostatné zbrane nechala doma) a kráčala k zdroju tej zvláštnej vône, ktorá jej tak veľmi pripomínala domov. Prešla temer celé mesto, kým narazila na dvere so zlatým nápisom ZAHRANIČIE. VSTUP PRÍSNE ZAKÁZANÁ!!!

Vevierunka sa začudovala. Nebola náhodou teta Gabika práve v „Zahraničí“?

Drgla do dverí. Napriek očakávaniu bolo otvorené.

Vošla.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.
brloh-ico.pngbrokilon-ico.pngfantomprint-ico.png

9. februára 2009
Dixi