Veľmi tajný Théodenov denníček

Ad Dve veže

Prvý deň: Zúfalo potrebujem nového osobného asistenta. Kontaktoval som agentúru zo Železného pásu Pätolízač do 90 minút. Zdá sa, že majú najvýhodnejšie ceny, lebo ak vám nedodajú pätolízača do deväťdesiatich minút, dostanete škrata zadarmo. V skutočnosti neviem, čo by som robil so škratom, takže dúfam, že pätolízač dorazí načas.

Druhý deň: Nový pätolízač dorazil. Nie je to najkrajší chlap, akého som kedy videl, ale každý nemôže byť taký pribrzdený fešáčik s copíkom ako Eomér. A to Eomér ani nevie, že Červivec mi sľúbil nadobudnúť nový imidž za pomoci novej série Sarumanových kozmetických výrobkov. Sľúbil mi, že budem vyzerať sviežo a mladistvo.

Tretí deň: Nie je toto šedivý vlas?

Štvrtý deň: Nový imidž je dopadol otrasne. Nevyzerám ani sviežo ani mladistvo. Namiesto toho pripomínam trpaslíčieho albína, ktorý bol dva roky naložený v Mŕtvych močiaroch.

Mám podozrenie, že Červivec tlačí na Eowyn. Nie je to jeho vina, lebo Eowyn je fakt črevo. Neviem, ako sa z toho dostane, keď je taká povýšená a silná. Povedal som jej, že keď zo seba robí Zdivenú Štítonosku, tak musí počítať s tým, že vzbudí mužskú pozornosť.

Šiesty deň: Prečo si nikto nevšimol, že teraz vyzerám ako chrobák nosánik? Dokonca ani Eomér neokomentoval moju novú riasenku. Eomér je taký rozmaznaný. „Chcem večierok. Chcem poníka.“ Za to ustavičné fňukanie som ho dal vyhodiť z Rohanu.

Siedmy deň: Zmenil som názor na môj nový imidž. Tento výzor sa mi začína pozdávať, lebo každého odstraší a nik ma neotravuje. Celý deň môžem vysedávať na tróne a mám pokoj. Už som tú dovolenku potreboval. Obyvatelia Edorasu sú takí únavní a nehygienickí.

Deviaty deň: Dovolenka skončila. Dorazil Gandalf s novým, znepokojujúco športovým imidžom. S Gandalfom nie je sranda. Neznášam, keď má nový a odvážny vzhľad aj niekto iný! Primadona!

Priviedol so sebou troch chalanov rôznych veľkostí. Eskadru mojich starostlivých bodyguardov totálne dostal jeden malý chlpatý mlok, pekný elfík a zarastený tulák. Očividne to potrebuje zlepšiť bezpečnostné opatrenia.

Desiaty deň: Zaútočili na nás škrati. Aragorn „Vrecková Suchota“, syn Arathornov, spadol z útesu, a tak sa vyhol svojej účasti v bitke. Toľko, čo sa týka Hrdinského Kráľa Ľudí.

11. deň: Dorazili sme do Helmovho žľabu. Čas poriadne si pospať.

11. deň, neskôr: Z driemot ma vyrušil Aragorn, ktorý vôbec nie je mŕtvy. Podľa všetkého sa na nás valí ohromné množstvo škratov. Aragornov zbabelý pokus odkradnúť sa bočnými dvierkami veru morálku našich mužov nepozdvihol. Trikrát som mu zle udal smer do vínnej pivnice. Ak sa odtiaľto nedostanem ja, nedostane sa ani on. Aj tak je to všetko jeho chyba. Neviem síce ako, ale je.

13. deň: Kde je kôň a jeho jazdec? Nie, vážne, kde sú? Bol to môj obľúbený kôň.

13. deň, neskôr: Veľkolepo prehrávame. Koho to prekvapuje? Mňa nie.

16. deň: Hrdinskú scénu samoobetovania zničil príchod Gandalfa a toho stále neznesiteľného Eoméra. Prečo Gandalf otáľal s príchodom až do svitania? Mám podozrenie, že preto, lebo keď cválal dolu vŕškom so svetlom v pozadí, bolo to veľmi pôsobivé. Filmuje. Pomstil som sa mu. Povedal som všetkým svojim mužom, že pod bielou róbou nosí sieťované pančuchy. Prvý, ktorý zbadá jeho podväzok, sa môže pomaznať s Legolasom. Tak, kto teraz vládne Plameňom Anoru, ty afektovaný hňup?

Preložila Alexandra Pavelková Originál: http://www.ealasaid.com/misc/vsd/


5. februára 2003
Cassandra Claire