Večná túžba po dobrodružstvách

Nikolaj Nosov: Nevedko na mesiaci

Nevedko na mesiaci

Nikolaj Nosov (1908 – 1976) vyštudoval kinematografický inštitút, pôsobil ako tvorca populárnonáučných animovaných filmov. Ako spisovateľ debutoval krátkymi hravými príbehmi, z ktorých mnohé rozprával synovi a publikoval časopisecky. Časť z nich vyšla roku 1945 v knižke Klop -klop-klop.

Na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov písal príbehy pre mládež zasadené do reálneho prostredia súčasnej spoločnosti. Už v nich však preukázal schopnosť podať tému zľahka, originálne. Knižka Viťa Malejev v škole a doma (1951) bola sfilmovaná, autor za ňu získal Stalinovu cenu.

Všeobecne známym sa však stal až príbehmi o Nevedkovi. Cyklus pozostáva z románov Nevedkove dobrodružstvá, Nevedko v Slnečnom meste a Nevedko na Mesiaci. Prvé dve knižky vyšli v slovenčine krátko po vzniku originálov na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov 20. storočia v preklade Márie Ďuríčkovej, recenziu na prvý slovenský preklad tretej práve čítate.

Nevedka samého osebe hádam predstavovať netreba. Pestrofarebne poobliekaný človiečik je, podobne ako ostatní kratuľkovia, veľký asi ako priemerná uhorka. Žije v rozprávkovom svete veľmi ďaleko.

Je dôležité uvedomiť si, že Nosov v trilógii deťom opäť poskytol možnosť cesty za a mimo realitu. Nie sme v triede s pioniermi či na brigáde, ale v balóne, tajomnom meste plnom vynálezov alebo dokonca na Mesiaci. A hlavný hrdina nie je nadšený staviteľ ani premúdrený snaživec – ale nezbedník, ktorý všeličo popletie, hoci má samozrejme čisté srdce a zvedavé oči.

Nevedko je detskému duchu blízky, nie celkom dokonalý hrdina. Viaceré z jeho príbehov slúžia ako výstraha. Nie sú však prvoplánovo moralizujúce, Nosov vždy poskytuje dostatok priestoru pre humor i napätie. Prípadne skrytú jemnú satiru – napríklad na rozvláčnosť vedeckých teórií v úvode románu Nevedko na Mesiaci. Nosovova fantázia spojená s vyrovnaným tónom rozprávania miestami znemožňuje rozoznať, čo autor myslí vážne a kde sa nad nami uškŕňa.

V Nevedkových dobrodružstvách nájdeme kapitolku, v ktorej sa Nevedko snaží stať básnikom. Jeho verše kamaráti nekritizujú za nešikovné rýmy – ale preto, že v nich Nevedko píše to, čo postavy nerobili. Skryto a humorne tu prebieha polemika o právo na výmysel a odklon od realizmu a reality. V cykle o Nevedkovi fantázia víťazí – a najmä preto stále radi čítame jeho príbehy.

Nevedko na Mesiaci v porovnaní so zvyšnými dvoma časťami poskytuje najzložitejší dej na najrozsiahlejšej ploche. Naháňačky, väznenie, úteky, únosy. Hoci jedným z prvotných cieľov bola kritika úpadkového kapitalizmu so zlovestnou mocou peňazí, román môžeme čítať (a dnešné deti tak iste urobia) ako napínavý príbeh dobra so zlom a priateľstva so zákernými intrigami. Zážitok mladých čitateľov iste umocní nevtieravý humor, trefné charakteristiky množstva postáv a postavičiek – a samozrejme zaujímavé ilustrácie Jeleny Revuckej. Nevedko teda prichádza k novým čitateľom, pretože túžba po dobrodružstvách a ich spoluprežívaní je večná.


Nevedko na Mesiaci

Autor: Nikolaj Nosov

Vydavateľ: VSSS Bratislava, 2009

Preklad: Iva Vranská Rojková

Väzba: tvrdá

Počet strán: 320

Rozmery: 20,5×28,0 cm

ISBN: 978–80–8061–381–5, EAN: 9788080613815, Kat. č. 67192

Orientačná cena: 20 €

Zdieľať Fantázia na Facebooku
1. júna 2010
Miloš Ferko