Večer slovenskej fantastiky - tentokrát s vydavateľmi

Ďalší večer slovenskej fantastiky, organizovaný časopisom Fantázia a Slovenským centrom PEN, je už za nami. Priniesol mnohé pozitíva, ale aj negatíva. Hlavným pozitívom sa ukazuje, že na Slovensku máme ešte autorov, ktorí chcú písať, aj takých, ktorí sa chcú naučiť písať. Prekvapili aj niektoré so zúčastnených vydavateľstiev, ktoré prejavili ochotu vydávať naďalej fantastiku, problém je však známy – peniaze a distribúcia kníh.

Celý večer uvádzal Martin Králik. Na začiatku vyspovedal zástupcov zúčastnených vydavateľstiev – Formát, Spolok slovenských spisovateľov, Epos a Milenium plus. Dozvedeli sme sa, čo sa chystá, veľa toho nie je. Potešil hlavne zástupca vydaveteľstva Formát výrokom, že ak bude koho vydávať, oni ho určte vydajú. Aj keby na tom boli stratoví. Z toho vyplýva jednoznačný záver (načrtnutý aj v rozhovore s K. K. Bagalom v najnovšej Fantázii) – naši autori fantastiky ešte stále nie sú dostatočne kvalitní.

Po besede prišli na radu neúspešné poviedky zo súťaže Raketa 2002. Pozvaní boli piati autori, nakoniec sa však zišli len štyria. Každý z autorov najskôr porozprával niečo o poviedke, a potom aj niečo prečítal. Vypočul si hodnotenie ostatných autorov a aj porotcov súťaže. Za veľký prínos považujem aj účasť Ondreja Herca, ktorý okrem poviedok ohodnotil aj iných hodnotiacich.

Na koniec sme vyprázdnili miestnosť a každý sa s dobrým pocitom vybral svojim smerom. Najbližší Večer slovenskej fantastiky spojený s workshopom sa uskutoční na Istrocone 2003.


20. júna 2003
Ivan Pullman