Večer slovenskej fantastiky

V PEN Centre

Zasadačka slovenského PEN Centra sa v piatok 7. februára na druhom Večeri slovenskej fantastiky, ktorý organizoval časopis Fantázia v spolupráci so Slovenským PEN centrom v Klube slovenských spisovateľov na Laurinskej ulici v Bratislave, pekne naplnila. Dokopy prišlo tak 35 ľudí, čo bolo nad očakávanie – predpokladali sme okolo 20 – 30. Tak sa stalo, že niekoľkí museli sedieť na zemi. Ústrednou témou večera boli poviedkové súťaže a súčasná slovenská fantastická poviedka.

Začalo sa preto našou najstaršou súťažou. Prvým hosťom Martina Králika, ktorý Večer slovenskej fantastiky viedol, bol PhDr. Ondrej Herec, predseda Slovenského syndikátu autorov fantastiky. Účastníci sa dozvedeli viac, či menej známe veci z histórie, súčasnosti a zákulisia doteraz jedinej slovenskej literárnej súťaže, zameranej na fantastiku – Ceny Gustáva Reussa. Vyzeralo to, že aj sám Ondrej Herec sa Martinovmu umiernenému tónu pri debate o CGR čudoval. Po ňom sa predstavil člen SC PEN, literárny vedec a kritik Viliam Marčok. Ten v krátkosti načrtol niekoľko postrehov k poviedkovej tvorbe, no ako sám povedal, čítať autorom nejaké kritériá a zásady kvalitnej poviedky by bol pre samotných autorov príliš lacný spôsob, ako sa naučiť písať. Na konci prvej časti večera predstavil Martin novú poviedkovú súťaž Fantázie Raketa 2002 a krátko sa porozprával aj s jednotlivými porotcami súťaže – Zuzanou Belkovou z literárnej redakcie Slovenského rozhlasu, vydavateľom a autorom Petrom Šulejom a za Fantáziu s Milošom Ferkom a Hromovladom. Pri rozhovore s Petrom Šulejom vznikla zaujímavá polemika o tom, aké sú pre spisovateľov dôležité peniaze a prečo teda kvalitní mainstreamoví spisovatelia, ktorých poviedky obsahujú prvky fantastiky, neposielajú poviedky do \„našich súťaží\“, len do Poviedky vydavateľstva LCA.

Po úvodných besedách pokračoval večer slovenskej fantastiky literárnym workshopom. Hodnotených bolo šesť dopredu vybratých poviedok, ktoré predstavili osobne samotní autori a následne sa vydali na milosť aj nemilosť ostatným účastníkom a hosťom. Všetci autori a hostia večera mali poviedky k dispozícii už niekoľko dní pred akciou, takže vyjadrenia k nim boli konkrétne a k veci. Aj keď niektoré, hlavne ku kratším poviedkam, dosť tvrdé. Našlo sa aj pár príkladov, keď sa hodnotiaci nezhodli, bolo to napríklad pri poviedke Zuzany Gajdošovej, ktorá má najväčšie šance už čoskoro sa objaviť v tlačenej Fantázii. S kožou na trh okrem nej prišiel aj Peter Fülöp, Imrich Rešeta, Rado Vaňatka, Rasťo Šarišský a tiež dvojica redaktorov Fantázie – Martin Králik a Hromovlad so spoločnou poviedkou. Okolo pol desiatej, keď sa workshop presunul do salónika, ste mohli počuť brept večera – Králik pri čítaní ich poviedky už dosť unavený prečítal jednu vetu celkom sexisticky, čo prebudilo všetkých prítomných. Predsa len, dve a pol hodiny tvrdého rozoberania poviedok unaví aj koňa.

Večer slovenskej fantastiky spolu s workshopom trval od piatej hodiny až do desiatej večer. Fantázia a rovnako aj SC PEN, podľa vyjadrenia jeho predsedu Gustáva Murína, majú záujem podobné workshopy organizovať pravidelne, takže už onedlho sa uskutoční výber ďalších poviedok a autorov. Už teraz si teda pripravujte poviedky. Slovenská fantastika tak snáď získa nových dobrých autorov, ktorých poviedky oživia stránky časopisu Fantázia a prípadne aj zborníka CGR Krutohlav.

Ivan Aľakša a Martin Králik


11. februára 2003
Fandom SK - PR