Vaše tajomstvo je u mňa v bezpečí!

Oceľová päsť. USA, 2011

Film Real Steel so slovenským distribučným názvom Oceľová päsť vychádza z krátkeho vedeckofantas­tického príbehu Richarda Mathesona, ktorý do podoby scenára pretvoril John Gatins a režíroval Shawn Levy. Základné informácie sľubujú iba ďalší rodinný film s klasickou zápletkou. Malému chlapcovi umiera mama a na scénu prichádza nehodný otec, bývalý boxer, ktorý sa má za nejaké dve hoďky za účinnej asistencie robotieho komparzu stať otcom hodným a napraviť, čo pokazil. Bodka. S takouto povesťou má aj najlepší biják postarané o mínus veľa hviezdičiek.


Začiatok filmu je až odpudzujúco pomalý a depresívny, zásluhou Charlieho Kentona, stroskotanca a loosera, ktorý na svojich potulkách kopí chybu za chybou. Nemá prachy ani sebaúctu, nemá plán. Má iba jediného bojového robota, ktorého používa ako predajnú ženskú, hoci je to jediný nástroj, ktorým si môže zabezpečiť tak veľmi potrebné prachy. Nástroj, ktorý jeho zásluhou nefunguje. Keď doslova predhodí Ambusha rozzúrenému býkovi, máte chuť Charliemu nakopať a keď Midas dekapituje jeho Noisy Boya, bezpečne Kentona nenávidíte a pochybujete, že mu počas jeho neslávnej kariéry boxera nevytĺkli z hlavy všetok mozog.

Ale to sa už nemôžete prestať pozerať. Pretože od chvíle, ako sa Ambush po prvýkrát postaví, každý slušne vychovaný počítačový maniak a obdivovateľ transformerov a superhrdinov v oblečkoch neodtrhne oči od obrazovky. Kovové opachy sa totiž na plátne hýbu natoľko realisticky, ž je len veľmi ťažké uveriť, že sú to iba stroje. Opravujem, je úplne nemožné tomu uveriť, film si kvôli nim veľmi pravdepodobne vyslúži nomináciu na Oscara v kategórii Najlepšie vizuálne efekty. A ktovie, či to bitkári v plechovom ostatným nominovaným aj pekne nenatrú. Sú to predsa profíci, a to vskutku výnimoční.

Dusná atmosféra filmu sa rozpadá iba pomaly, štiepi sa sťažka a rozpína sa nenápadne, rovnako ako nenápadne skrásnieva tréningový robot druhej generácie ATOM pod umnou rukou Charlieho syna Maxa v podaní malého herca s veľmi čudným menom Dakota Goyo, a jeho priateľky Bailey v podaní Evangeline Lillyovej. Klišéovité scénky sú pravidelne narušované občasným neklišéovitým konaním niektorých postáv, nadšenými potleskami, tancovaním Atoma, Maxa a koniec-koncov i Charlieho, spomínajúceho si na krásy svojho milovaného športu – boxu. Arény sú štýlové, ZOO je naozaj plná exotov, ktorí patria skoro do klietky, a ligový ring je ligotavý a vyčačkaný. Protivníci sú mocní a nevyspytateľní – taký Twin Cities s rozsvietenými okienkami mrakodrapov na všetkých kúskoch svojho kovového tela určite poteší zhovievavé oko fanúšika lapačov prachu. A Zeus?

Roboti, schválne píšem roboti, nie roboty, však nie sú jediným príťažlivým elementom tohto filmu. Malý Dakota si vie získať každé(!) publikum a Jackman, hoci ostrihaný na blbečka a vo vyťahaných teplákoch, má stále čosi do seba, myslím, že počas tých stodvadsaťsedem minút vystrieda dokonca omnoho viac výrazov ako vo svojich najväčších trhákoch. Klasické a očakávané scény, samozrejme, prichádzajú, a sú rovnaké ako v tisíckach iných filmov, nič proti. Lenže zásluhou účasti kovových parťákov hlavných postáv získajú inú príchuť. Voňajú olejom ako krvou.

V tomto momente je potrebné upozorniť už iba na jedno. Scenár filmu Oceľová päsť je možno napísaný podľa stokrát prevereného receptu, réžia sa nevymyká z hraníc dobrého štandardu a produkcia využíva všetky možné osvedčené taktiky, aby sa páčil (nech mi Kate z Lost a hlavný záporák zo Som číslo štyri odpustia, sú fakt dosť dobrí na vatu, rada som ich znovu videla), ale výsledný film je čímsi aj tak iný a preto jedinečný. Viac ako vzťah otca a syna kladie do popredia iný leitmotív: Keď z teba život urobí robota, zraní ťa, rozbije ťa a zrazí ťa k zemi, musíš vstať a hoci si už vo vyhni života dobre ukutý a zakalený, ak v tebe niekedy bilo horúce srdce, vždy je šanca, že sa vyderie na slobodu.

Nuž, a pre ľudí s citom pre fantáziu a slabosťou pre všetko neuveriteľné a nadprirodzené tiež nie je Oceľová päsť zase až taký netajomný a predvídateľný príbeh. Z prostého dôvodu: Oni predsa žijú!

Hodnotenie:

Z 10 možných…

odober 6 za stokrát obohraný príbeh,

pridaj 1 za parádnu réžiu boxerských súbojov a Jackmana vo výskoku,

pridaj 1 za Charlieho chlapácke kamarátstvo namiesto starostlivého otcovstva, ktorému by nikto neuveril,

pridaj 1 za Maxovu detskú aroganciu, na ktorú v dospelosti prozreteľne zabudneme,

pridaj 1 za ľahkosť kovových dielcov a robotích tajomstiev.

Verdikt: osemzdesiatich


Oceľová päsť (Real Steel)

Žáner: akčné scifi

Réžia: Shawn Levy

Scenár: John Gatins

Výroba: USA, 2011

Podľa poviedky Richarda Mathesona „Oceľ“

Hrajú: Hugh Jackman, Dakota Goyo, Evangeline Lillyová, Anthony Mackie, Kevin Durand


17. januára 2012
Monika *Secentity* Kandriková