Vartacon 2002

Ako každý rok ma už mesiac pred poradou slovenských klubov Lulu bombardovala mailami, že kolkí prídeme, kedy, ako a tak podobne. Už tradične som jej odkazoval, že sa uvidi na poslednú chvíľu. Ale treba oceniť organizačný talent Bystričanov, lebo zase pre nás prichystali bohatý program. V piatok sme sa štyria košičania dotrepali až na večer, kedy už bolo na programe len programové popíjanie a voľná zábava, čoho sme sa s radosťou nám vlastnou ujali. Kecali sme a tancovali na československé hity až do rána, Dáreček púšťal jednu vypaľovačku za druhou, už bolo svetlo, keď som sa uchýlil do prítmia svojej komnaty…

Kým som sa stihol ako tak vyspať, už začala porada, jej začiatok som si prezieravo stanovil už na 13.00, aby sme stihli hokejové finále.

Ako prvý bod sme prebrali správu o (ne)činnosti klubov.

451 F Košice sa schádza skoro každý pondelok na zľavnených SF filmoch v kine, potom pravidelne každú stredu o 20.30 v salóniku pivárne Nero a takmer pravidelne každú nedeľu na bowlingu. Robíme si ešte víkendové výlety do prírody a tri cony-Krtkon, Rybáles a Cuccon, skoro všetci chodíme na Tatracon, nejakého zástupcu máme skoro na každej akcii Fandomu. Má okolo 30 členov.

KPVPVF B.Bystrica zmenil termín stretávania na pondelok a odčlenila sa od nich skupina ezoterikov. Má okolo 25 členov.

Orión Nové Zámky sa stretávajú tri krát do mesiaca v piatok v knižnici, 15 aktívnych členov, spolu okolo 25. Stále sa im darí vydávať fanzin!

Belit Nitra funguje už desiaty rok, má okolo 20 členov, z toho 10 stálych, stretávajú sa v reštaurácii Zvon každý piatok o 18.00 hod.Občas chodia spolu na akcie, filmy.V lete poriadajú Kameňolocon a občas vydajú občasník Belit.

Acorn Senec má náhodné stretnutia niekoľkých ľudí, hrajú kartičky a venujú sa fotografovaniu a čaju.

Systém Q2 z Handlovej má okolo 15 fanov, schádzajú sa v krčme Weber (Rasťo, to si sa nepriznal, že máš už aj krčmu v Handlovej!), zaujímajú sa o RPG, (ale PPG sa už schádza samostatne :-)),filmy, počítače, robia si akcie v Bojniciach, majú scifi stránky na webe FAS.

Shodan Žilina funguje len druhý rok, ale jeho najaktívnejší Nesmrteľný člen sa sťahuje do Bystrice,. Má 10–15 členov, schádzajú sa každú druhú stredu v Agua bare o 17.00–18.00 hod. Zaujímajú sa o počítačové hry, písanie poviedok, z členského si kupujú spoločne Fantáziu a Ikáriu(!)

Ďalším bodom programu bol Melkorov referát o Jarnej porade v Březovej, potom som ja referoval o Eurobuse z Košíc na Eurocon v Choteboři.

Na národné ceny Euroconu boli navrhnutý : Maťo Matuška za webové stránky FAS,a pisálkovia Š.Konkoľ, Sáša Pavelková a M.Hvorecký. Najviac hlasov získala Sáša, teda naši zástupcovia na Rade európskeho Fandomu navrhnú udeliť cenu jej.

Zvolila sa nová Rada Československého SF Fandomu na Slovensku. Členovia sa stali Lulu, Mio, Melkor, Dáška a ja. Rada si ma opäť zvolila za predsedu.

Lulu v ďalšom navrhla, aby sa kluby natoľko zaregistrovali, aby si sami mohli vyberať 1% daň. Trochu som však musel schladiť jej nadšenie, je to spojené s neuveriteľnou byrokratickou hydrou a výsledok je viac ako neistý.

Lulu vybrala ešte poplatky za členské vo Fandome. Na tento rok zatiaľ zaplatili: 451F Košice,Belit Nitra, Orión Nové Zámky, KPVPVF B.Bystrica, Shodan Žilina a SQ2 Handlová. Porada bola poznačená nižšou účasťou, pretože v ten istý deň bola CGR v Revúcej a Cena Akadémie v Prahe, Včielka zaspala a ostatní si asi nalaďovvali telku na hokej.

Čo sa ešte stihlo do hokeja? Výborný guľáš, SF bingo (vyhral LKT), papacia súťaž a scifák.

Guľáš už bystričania stabilne robia na jednotku. Teraz sme sa pobavili aj na bingu, kde boli v políčkach názvy kníh,filmov , autorov a hlavných hrdinov a hľadal sa stĺpec, diagonála i komplet, teda bingo. Tí, čo vyhrali, dostali pekné ceny, mne sa samozrejme nič neušlo. Jedácka súťaž sa organizuje posledné tri roky. Jedli sme už párky, banány a teraz sušienky bez zapíjania. Nikdy som nič nevyhral, nie som veľký žraľo.Vyhral major, ktorý v prvej fáze dokázal ich zošrotovať osem a potom ešte v rozostrele ďalších päť.Jedli aj deti a ženy, vúborne to odmoderoval Pamír, ktorý mal aj živý vstup do nejakého rádia.

Scifák je navzájom sa obdarovacia súťaž, kedy každý, kto donesie darček, aj si nejaký odnesie.

A potom už bol len hokej na plátne a následné čisté šialenstvo… Ach Bože, to sa diali veci, na ktoré nikdy nezabudnem…


15. mája 2002
Šimon