Vartacon 2001

Banana Joe v akcii

Aj keď to zvyčajne tak nevyzerá, fandom (rozumej fanúšikov sfaf) je záležitosť (občas) organizovaná – teda Fandom. Fandom má svoje stanovy, svoje orgány (sic!)… a logicky aj svoje porady (ako čokoľvek organizované :-). Pre slovenskú časť československého Fandomu je termínom týchto porád jar, miestom hvezdáreň Vartovka nad Banskou Bystricou – skrátka, vitajte na ďalšom ročníku Vartaconu, ktorý sa tentoraz conal v znamení osemdesiatich kíl banánov…

Príchody na cony majú vždy svoje osobité čaro. Spravidla sa táto osobitosť prejaví pri registrácii alebo ubytovaní – no tohtoročný Vartacon (18 – 20.5) sa ukázal v plnej kráse oveľa skôr. Keď naša takmer košická výprava na čele s predsedom Československého Fandomu na Slovensku Šimonom dorazila, banskobystrické počasie sa rozhodlo obdariť nás prietržou mračien – spojenou s prudkým vetrom a blýskavicou. A hoci presun z auta do miesta zrazu účastníkov conu (bar Žlté piesky, AKA Kazačok v Banskej Bystrici (BB)) trval len pár sekúnd, sprcha živlov nás dôkladne preprala. Nuž, aspoň sme boli čerství :) No to nebolo všetko. Vzhľadom na to, že Vartovka je jedným z najvyššie položených miest nad BB, blesky si to namierili priamo tam. Našťastie nás nezastihli na mieste (boli sme ešte v bare :), no zato sa dôkladne pohrali s elektrifikáciou hvezdárne – čo poznačilo ďalší vývoj udalostí. Všetko bolo ihneď pripravené na večer pri sviečkach… ehm, až na to, že sme tie sviečky nemali. Ale o tom potom…

Okrem nedostatku svetla (a tepla) si štart conu zaslúži osobitú pozornosť vďaka takmer neuveriteľnému zmyslu pre orientáciu, ktorý prejavil Pagi (šéfredaktor Sardenu) pri ceste z Prahy. Kým sme čakali v už spomínanom bare, Pagi si to sám s prehľadom namieril rovno nahor – do temných hôr a lesov nad BB. Nielenže sa nestratil (cesta do hvezdárne je takmerchodník skrytý za rampou a v hustom kroví), ale dorazil nahor oveľa skôr ako my a v oveľa lepšom stave (myslel som na čistejšie pneumatiky!). Nuž, nám ostal len nemý úžas. Pagi síce neskôr tvrdil, že má dokonalú mapu – ale kto by už veril čarodejníkovi, však? :-)

Zvyšok večera sa niesol v znamení vítania a hľadania sviečok (alebo niečoho iného, čo dokáže svietiť). Jedno aj druhé prebehlo bez problémov, všetci sme sa potešili, že sa znova vidíme a sviečky sme nenašli :-) Opäť sa nám však potvrdilo, že homo je nie nadarmo sapiens – z hromady starého vosku a anonymnej fľaše sme vyrobili reaktor jadrovej fúzie pracujúci pri izbovej teplote (možno to nebolo to, ale vyzeralo to presne tak)… A tak bolo aj svetlo aj teplo :) Prípadných záujemcov o reaktor však musím sklamať, pretože po tom, čo nám v noci reaktor vyhasol, sa ho už nikomu nepodarilo znova spustiť :-) Ale svedkov, ktorí ho videli v činnosti, je dosť…

Rána bývajú svedkami neuveriteľných obrazov. Špeciálnu galériu potrétov „ľudských“ bytostí v skorých ranných hodinách však vlastní Peťo Pavelko – a tak nám ostáva len dúfať, že sa raz títo nemí svedkovia ľudskej rannej tragédie objavia aj na týchto (resp. na príbuzných) stránkach. Každopádne, skúste si predstaviť členov Fandomu, ktorí sa po takmer prebdenej noci (diskutovali sme!) vynárajú z úkrytov (spacákov, spalo sa takmer pod širákom – keďže nešiel prúd), s očami v tvare pomlčky, so zvláštnym úsmevom na tvári – skúste si predstaviť týchto chudákov, ako sa dozvedajú, že jediným rozumným miestom na umytie je nádrž s dažďovou vodou za hvezdárňou. Nuž, ale čo by fan neprežil, len aby sa mohol zúčastniť porady sfaf klubov na Slovensku! :-) „Kosa“ nás aspoň presvedčila, že Vartacon je zďaleka najvyššie conaným conom (569 m.n.m) na Slovensku… Vivat ranný chlad!

Okrem samotnej porady zástupcov klubov boli na programe dňa dve významné udalosti – spojené s jedlom. Prvou bol vynikajúci guláš, ktorý sa varil a varil a varil – a zjedol, druhou udalosťou bola súťaž v jedení banánov, ktoré pre Vartacon dodal banskobystrický sponzor. 80 kíl tropického ovocia poriadne preverilo schopnosti zúčastnených fanov – niektorí za 5 súťažných minút dokázali zdolať viac ako desať kúskov! Bola to jednoducho veľkolepá udalosť a dúfam, že Pagi dá fotky na Sarden. „Žranicu“ korunovali trávenie povzbudzujúce melódie (napr. pieseň z filmu Banana Joe), takže, kto sa práve nenapchával banánom, musel sa smiať (niektorí jedinci sa pokúšali obe činnosti kombinovať – so striedavým úspechom :)

No, a bola aj tá porada. Poradili sme sa, prijali nové kluby do Fandomu (z Handlovej a Žiliny), zvolili Radu Fandomu na budúci rok (nič sa nezmenilo, Šimona máme stále :) a dohodli základné otázky vesmíru, života a vôbec. Dokonca sme čosi aj podpísali a zaplatili členské poplatky na tento rok – aj byrokracia a pokladník mali radosť :) Českí účastníci porady ocenili hladký a rýchly priebeh slovenskej porady – no nezdalo sa, že by si uvedomili súvislosť medzi koncom porady a termínom, kedy sa dovaril guláš :) Skrátka, pobavili sme sa a bolo nám fajn.

Okrem toho sa k slovu dostali všetky tradičné aktivity conov vo voľnej prírode – od prechádzok až po opekanie kadečoho (a kadekoho) na voľnom ohni. Jedinou odlišnosťou oproti bežným conom bolo snáď len pozorovanie okoloia hvezdárne ďalekohľadom, ktorý sa tentoraz výnimočne nezameral na hviezdy – ale podstatne nižšie. Veď, na hviezdach ľudí veľa niet, však? A kto by už „očumoval“ emzákov??? :)

Skrátka, bolo to príjemné, aj organizácia a byrokracia z času na čas potešia. A na Vartovke sa poradíme znova o rok…


21. mája 2001
Rastislav Weber