Válečné runy

Welch, Jane

K fantasy ságam pristupujem opatrne. Už dávno nie som drakobijca začiatočník – viem, že Pán Prsteňov je len jeden a každý nový cyklus ma v tomto presvedčení utvrdzuje. Unavený blábolmi Terryho Brooksa, grafomániou Tada Williamsa – a to sú z nich tí lepší! – som siahol po knihe pani Welchovej s nedôverou. Runy, drak na obálke, trojdielna kniha… „Zase?“ pýtal som sa sám seba. No neodolal som – vydavateľstvo FANTOM Print už má u mňa svoje meno. Neodolal som… a spravil som dobre!

Už na začiatku mi kniha rozbúchala srdce. Odmietla totiž násilnú snahu o inováciu fantasy príbehu (á la desiatky dejových línií Tada Williamsa alebo homosexuálne eskapády Lynn Flewelling) a nechala príbeh plynúť tak, ako sa patrí. Spolu s Casparom a jeho strýkom Halom som sa ocitol v pevnosti Torra Alta, ktorá sa pripravuje na nápor severských barbarov, a po pár stranách som bol… v dračom brlohu. Kdesi hlboko vo mne zarezonovala struna, ktorá túži po prehľadávaní tmavých chodieb, brodení sa v podzemných riečkach a pátraní po dračom poklade. Atmosféra mi pripomínala Hobbita – tak ako som si ho uložil do pamäte: výprava na ceste za pokladom. A to bol len začiatok…

Vzápätí príbeh nabral obrátky, aby sa nezastavil do konca takmer 500 stranovej biblie. Caspara a Hala uniesli barbari, na pomoc im prichádza záhadná dievčina Brida, neskôr vedma Morrigwen a na záchrannú akciu sa vydáva aj Casparov otec, barón Branwolf, pán Torra Alty. Kniha sa rozdelila na dve dopĺňajúce sa línie – jedna sleduje Caspara, Hala, Bridu a Morrigwen, druhá baróna – a pani Welchová ich viedla majstrovsky. Z pomerne jednoduchého príbehu o zajatí a vyslobodení sa stali preteky s časom, kde v stávke je (nielen) osud pevnosti Torra Alta. Ľadový boh Vaal-Peor je poriadna potvora, a aj keď sa v príbehu osobne neobjaví, jeho služobníci dajú hrdinom pekne zabrať… Humor, rýchly dej, záhady a súboje – tak má vyzerať fantasy sága!

Iste, ak sa na príbeh pozriete bližšie – originalitu alebo filozofické úvahy tam nenájdete. No potrebujete to? Ja som sa bavil… Toto je príbeh, aké sa rozprávajú od dávnych čias – príbeh o boji Dobra a Zla – vyvolá vo vás ducha Fantázie, ktorý sa tak tešil pri čítaní Pána Prsteňov, počúvaní balád Loreeny McKennitt alebo sledovaní Jastrabej ženy. Jednoznačne vám tento cyklus doporučujem!

Preklad je výborný, preklepy som si nevšimol a aj obálka Patrika Krásného ku knihe sekne – ale na tieto samozrejmosti som si už vo vydavateľstve FANTOM Print zvykol. Ďalšie diely, prosím!


9. novembra 2000
Rastislav Weber