V ponorke, vzducholoďou, na delovej guli

Fantastický svet Karla Zemana 1
Fantastický svet Karla Zemana 2

V priestoroch domu detí Bibiana v Bratislave je v súčasnosti prístupná výstava venovaná dielu “filmového mága” Karla Zemana. Áno, toho Zemana, nie majora tridsiatich prípadov (lebo ten sa volal Jan), ale stvoriteľa fantastických svetov vo filmoch Vynález skázy, Na kometě, Cesta do pravěku či Barón Prášil. Expozícia je venovaná najmä malým návštevníkom, spoločne s nimi ale môžete nazrieť do periskopu ponorky Nautilus či prejsť sa pralesom cesty z praveku. Okrem chronicky známych hrdinov a scén (Barón Prášil nezabudnuteľne stelesnený Milošom Kopeckým) máte možnosť zhliadnuť i menej opozerané postavičky – napríklad pána Prokouka, fúzatého smoliara, hrdinu niekoľkých krátkometrážnych filmov tvorcu z druhej polovice štyridsiatych rokov – evidentne inšpirovaného postavami smoliarov nemých grotesiek.

Popri množstve farebných, na hranie určených predmetov sa tu a tam mihne prístupne sformulovaný kúsok textu o chronológii autorovej tvorby. Ukážky z viacerých diel ako i scény majstra pri práci i natáčaní (vrátane odhalenia podstaty – a geniálnej jednoduchosti – niektorých trikov a efektov) si môžete pozrieť v rámci zhruba dvadsaťminúto­vého pásma.

Z každého exponátu je viac než zrejmé, že Zeman bol majster-kumštier. Detailista so skvelými nápadmi, milovník vynálezov Jula Verna uchvacuje dodnes i po desiatkach rokov rovnako hranými filmami s veľkým počtom efektov a vyhotovených figúr, ako i často bábkových projektov, ktorými svoju tvorbu začal (už spomenutý cyklus o pánovi Prokoukovi) a tiež ukončil (Rozprávky tisíc a jednej noci, Čarodejníkov učeň – hororovo podaný príbeh luižickosrbskej legendy o Krabatovi).

Výstavu môžete navštíviť (a ľutovať, že už nie ste dieťa, lebo miestami neviete, čo by ste vlastne medzi hravo rozostavenými artefaktmi mohli a mali robiť) od 10.00 do 18.00 hod. každý deň s výnimkou pondelka do 20. marca 2011.

Viac o Karlovi Zemanovi a jeho tovrbe sa dočítate vo Fantázii 01/2011.


21. decembra 2010
Miloš Ferko