V dome, s papučami

Števcon 2007

Nultý ročník akcie sa konal druhého decembra v príjemný jarný deň v Šamoríne.

Šamorín je maďarské mestečko na Slovensku. Medzi jeho najvýznačnejšie turistické atrakcie patria centrum zemiakov a stredisko jabĺk a mnoho iných zaujímavostí, ktoré sme nezhliadli, lebo naše kroky v útrobách autobusu viedli na šamorínske predmestie zvané Mliečno.

Tam za vysokým plotom zavýjal pes, v poli klíčili jogurty s miliónmi priateľských baktérií a vedľa zastávky stál muž v kockovanej bunde s bicyklom.

Bol to on. Organizátor.

Števcon je nazvaný podľa organizátora, zakladateľa akcie a skvelého hostiteľa, známeho autora vedeckofantas­tických poviedok Štefana Huslicu. Con sa niesol v absolútne antidavovej atmosfére. Bol poznačený absolútnou necitlivosťou zúčastnených k moderným trendom vizualizácie.

Bez videa či televízora, v papučiach conala sa obhliadka Štefanovho kráľovstva kníh a iných príjemných vecí a následné rozprávanie o dekadencii degenerácii, úpadku populácie, vedeckej fantastike, susedských vzťahoch, literatúre a povahe záchodíkov v kníhkupectvách. Miestami sa čítalo z kníh, občas len tak sedelo.

Veľmi príjemne, bez pocitu vnikania do cudzieho priestoru. Jednoducho ako doma.

Na stole v pohárikoch na tenkých stopkách poblikával flash blue … a či blue flash, jednoducho tyrkysovejšej a omnoho pitnejšej odrody okeny,

Koláčiky a dochrumkava prepečené jaternice sa za zvukov pukotu plameňa nefalšovaného krbu priam rozplývali na jazyku.

Jednoducho skvelé popoludnie, po ktorom by aj najväčší odľud stratil prinajmenšom časť odporu k návštevám.


5. decembra 2007
Miloš Ferko