V Cene Fantázie rozhodnú čitatelia

Cena Fantázie 2011
CEFA

V sobotu 1. 10. 2011 bolo spustené druhé kolo literárnej súťaže Cena Fantázie 2011, v ktorom hlasujú čitatelia portálu Kultura.sme.sk o záverečnom poradí finálových poviedok. Po pridelení bodov od tohtoročnej poroty sa do finále dostala pätica poviedok (v abecednom poradí podľa priezviska autora): Miesto na konci času (autor Ivan Čipkár z Košíc); Príhody a dobrodružstvá Karla Fishera a otca Wilhelma: Veselica pod pašovou šabľou (Jozef Frajkor z Prešova); Števko (Michal Jedinák zo Sedliackej Dubovej); Sedem dcér poštára z Mittwaldenu (Michal Spáda zo Žiliny) a Cesta do Neba (Martin Vlachynský z Piešťan).

Internetové hlasovanie potrvá do 16. októbra 2011 a piati z hlasujúcich čitateľov dostanú darčekový balíček s diárom Moleskine, značkovým perom a kvalitným windstopperom od spoločnosti Intel. Definitívne výsledky literárnej súťaže sa verejnosť dozvie na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka 5. novembra tohto roku v Bratislave.

Pod týmto linkom nájdete zverejnené finálové poviedky s hlasovaním.

Cena Fantázie je súťaž fantastických poviedok, teda žánrov sci-fi, fantasy a horor. V prvom kole všetkých 121 poviedok od 105 autorov hodnotila päťčlenná porota v zložení: Zuzana Stožická (autorka), Filip Struhárik (publicista, sme.sk), Roman Bomboš (rozhlasový moderátor), Alexander Schneider (publicista) a Ivan Pullman (editor zborníkov Ceny Fantázie). Porota nepoznala autorov súťažných poviedok, tí boli zverejnení až s výsledkami prvého kola. V deviatom ročníku Ceny Fantázie súťažilo 51 autoriek a 54 autorov okrem Slovenska aj z Česka, Francúzska a Belgicka (podmienkou súťaže však je poviedka písaná v slovenskom jazyku).

Desiatku vybraných poviedok zo súťaže a literárno-teoretický text bude obsahovať knižný zborník, už šiesty z vydavateľstva Fantázia. Zborník, tak ako jeho päť predchodcov, bude vydaný zároveň aj ako e-kniha.

Pod týmto linkom nájdete Cenu Fantázie na internete.


3. októbra 2011
Ivan Aľakša