Ohnivé pero Q1 2012: V autobuse

„Jano!“

„No?“

„Ti drbe?“

Osočený sa obrátil a spočinul monoskopickým pohľadom na svojom kamarátovi. Tomáš sa zastavil a zubiac sa ani zubačka zblízka hľadel Jankovi do tváre.

„Kokso, s tým jedným okom vyzeráš úplne brutálne.“

„Ďakujem,“ odvetil skromne Janko.

„Podľa mňa vyzeráš ako ten… Oďin.

„Ako čo?“

„No, veď vieš. Oďin, ten severský boh. Vikingský.“

„Ale veď sa hovorí, že nie je boha okrem Alaha a Moháč je jeho prorokom!“ bránil sa Janko.

„To nepovedal Moháč, ale Mohemrd,“ opravil ho Tomáš, ktorý mal tiež v religionistike isté medzery. „A platí to len na púšťach. Hore na severe majú Oďina. Vládne nejakému veľkému stromu, okolo ktorého je omotaný had, či čo. A má tiež len jedno oko.“

„Aha. Tak ďakujem. Ide mi autobus. Čáu.“

Tomáš sledoval, ako autobus aj s Jankom vyráža zo zastávky a oči mal zrazu smutné sťa ťažný kôň.


„Dobrý deň, vážený cestujúci, kontrola cestovných lístkov.“

Jankovi sa rozbúšilo srdce ako čiernemu pasažierovi v kontorlovanom prostriedku MHD. Najhoršie na tom bolo, že prirovnanie presne vystihlo jeho situáciu. Bravčovinou porastený chlap začal legitimovať ostatných a krok za krokom sa blížil k jeho postu. Zo zadnej časti vozu počul ďalších nepriateľov.

Jankove vyhliadky veru neboli rúžové. Cítil sa ako ryba v schnúcej tôni. Keď sa začal predierať do stredu autobusu, hlavou mu preblysla spomienka na rozhovor s Tomášom. V zúfalom mozgu sa zrodila zúfalá myšlienka. Možno k nemu cudzie božstvo bude milosrdné, keď sa tak podobajú.

„Oďin… Oďin… Oďin…“ drmolil a ustupoval z dosahu zlého uja.

Revízor kútikom oka nešťastníka sledoval. Tváril sa sebavedomo, ako bizón v prérii. Vedel, že úbožiak mu nemá ako uniknúť, tak sa neponáhľal. Kontroloval ostatných a posúval sa stále ďalej. Pasca pomaly sklápala. Lenže zrazu sa čosi zmenilo.

Revízorovi sa zazdalo, že ulička medzi sedadlami sa akosi predĺžila. A tým to iba začalo. Ľudí v autobuse akosi ubudlo. Aj celý autobus nakoniec akosi ubudol. Odrazu stál pred obrovskou drevenou dvoranou. Znútra sa ozývali mnohí zarastení muži so sekerami, pijúci medovinu a laškujúci so sporo odetými devami. Ten zvuk rozoznal jasne.

Jeho pozornosť upútal obrovský bradatý chlap so starodávnou prilbou na hlave, ktorý sa pred ním znenazdajky objavil. Na ramene mu sedeli dve vrany a chýbalo mu jedno oko. Revízor na neho kukal ako žaba z prameňa.

„Čo to?“ zajachtal a kukal ďalej.

„Čo čo?“ spýtal sa ho jednooký znudene. „Zachraňujem svojho uctievača. Síce nevie poriadne vysloviť moje meno, no boh si dnes už nevyberie. Ale na čo ti to vlastne rozprávam? Ty teraz ochutnáš Gungnir.“

Revízor zjajkol. Zacítil, ako mu do miest, kde slnko bežne nesvieti, preniká chladná oceľ. Bol zvyknutý, že tým miestom chodia veci von, nie dnu. Uvedomil si, že tento nový trend mu nevyhovuje. Začal vrešťať, pretože oštep sa do neho vnáral ďalej. Kričal ako sedliacke dievča, znásilňované anglickými lukostrelcami po bitke pri Kreščaku v roku 1346.

„Veru tak. Gungnir vždy zasiahne svoj cieľ,“ rehotal sa jednooký boh a pomaly sa rozplýval.

Telo revízora sa zvalilo na dlážku dopravného prostriedku ani kométa. Z dotknutých miest tryskala krv. Ľudia jančili a kričali ako na piatkovom SNP-čku. Keď sa dvere od autobusu otvorili, Janko proste vyšiel von a vybral sa do ulíc večerného mesta. Hľadel na svet jediným okom a pochvaľoval si, ako dnes nakoniec dobre pochodil.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

12. marca 2012
Jano Onaj