Útok pavúkov

Eight Legged Freaks

Nemusíte ani trpieť arachnofóbiou, ale keď v zle osvetlenej pivnici strhnete tvárou niekoľkodňové dielo malého tkáča (ha! – prechádzame od sexuálnych narážok k politickým!), nie je to nič príjemné. Dokonca vás možno aj strasie od hnusu. A kým si to lepkavé svinstvo zošuľkávate z čela a líc, napadne vám, ako sa asi môže cítiť mucha, ktorú pán pavúk zamoce do pavučiny celú, potom jej napustí vnútro kyselinou a ešte zaživa z nej roztečené vnútornosti vysrkne. Obyvatelia odľahlého arizonského mestečka Prosperity si to predstavovať nemusia. Stačilo, aby sa z nákladiaku skydol jeden sud s chemikáliou rovno do rybníčka (ha! – ďalšia spoločensko-satirická narážka!) blízko obydlia chovateľa exotických pavúkov, a už si to môžu vyskúšať na vlastnej koži. Aspoň teda v hororovej komédii ÚTOK PAVÚKOV, ktorá pod českým distribučným názvom Pavoučí teror práve dorazila do videopožičovní.

Načo to skrývať, vlaňajší výrobok produkčnej spoločnosti megalomana Rolanda Emmericha je blbosť rozmerov Čínskej ľudovej republiky. Kto sa reálne chce dívať na film o prerastených pavúkoch, ktorí požierajú obyvateľov nejakého amerického zapadákova, až kým ich hrdina nespopolní výbuchom metánu v miestnej bani? Nikto. Ale iba v prípade, ak dotyčný film nie je nadhľadové béčko nakrútené v ostrom tempe a prepchaté zábavnými nápadmi a narážkami na iné klasiky žánru. V tom prípade by mohlo ísť o výdatné sústo pre hororových fanúšikov. A to ÚTOK PAVÚKOV nepochybne je. Do obrazu vás vovedie už úvodná scéna, v ktorej papagáj chovateľa pavúkov stále opakuje \„Vidím mŕtvych ľudí, vidím mŕtvych ľudí…\“ a jeho majiteľ sa len ospravedlňujúco usmeje: \„On ten film skrátka zbožňuje.\“ A v tomto duchu to pofrčí až do konca, ktorý veľmi rozumne nastane už po 90 minútach. Medzitým si vychutnáte niekoľko veľmi zábavných (pavúky likvidujú pštrosiu farmu) a niekoľko skvostných (súboj pavúka a mačky za umakartovou stenou) scén. Dej sa valí dopredu bez jediného zbytočného slova či násilného ponoru do charakteru postáv. Hrdinovia sú definovaní stručne a jasne, ako sa na správny \„druhoradý\“ film patrí – toto je sympatický outsider, toto ukecaný černoch, tamto po prachoch zabažaný zloduch, toto tupý šerifov pomocník… Tejto jednovetovej charakterizácii zodpovedajú aj herecké výkony – dokonca aj ten David Arquette (Vreskot), jeden z najbezradnejších hercov všetkých čias, je tu taký akurát. Triky sú v presne takej kvalite, akú od veľdiela tohto typu možno očakávať – Hviezdna pechota to nie je, ale húfy pavúkov sa hemžia celkom hrozivo a tí, čo vyskakujú spod zeme, strhávajú jačiace domáce paničky naozaj pôsobivo.

ÚTOK PAVÚKOV som prepásol v kine a som za to osudu celkom vďačný. Toto je film ako stvorený pre video. Požičiate za dvacku, zmľasknete a odnesiete späť. Za hodinu a pol smiechu a občasného zhnuseného záchvevu sa vám tie topánky drať oplatí.

ÚTOK PAVÚKOV (Eight Legged Freaks), r. Ellory Elkayem, USA, 2002


10. apríla 2003
Ďuro Červenák