Úspešné predstavenie a nečakaný záujem

Anime vo Véčku

Slovenská verejnosť mala túto sobotu jedinečnú šancu dozvedieť sa o kultúre anime niečo viac. Akciu, ktorú v bratislavskom V-klube zorganizovalo kníhkupectvo BRLOH a oficiálny Klub priateľov manga a anime na Slovensku, navštívilo skutočne nečakane veľa záujemcov…

Rozhodnutie zorganizovať aj takúto prehliadku animovaných filmov vzniklo v kníhkupectve Brloh, ktoré je jedným z propagátorov komiksovej tvorby na Slovensku. \„Po tomto úspechu sme sa rozhodli ďalej pokračovať v predstavovaní rôznych netradičných umení. Ja osobne som presvedčená, že posledné soboty v mesiaci sa vo V klube stanú tradičným stretnutím všetkých, ktorí sa zaujímajú o niečo nové a menej tradičné,\“ povedala po skončení celej úspešnej akcie organizátorka Henrieta Galgóciová z predajne BRLOH.

Manga (výraz možno preložiť ako \„ľahkomyseľné obrázky\“) má korene v tradícii ukiyoe (tlač obrazov na drevené dosky) v období Edo (1603 – 1867). Tento výraz použil ako prvý majster Hokusai (1760–1849), jeden z najznámejších ukiyoe majstrov. Zakomponovaním elementov \„filmového štýlu\“ inšpirovaných americkými animáciami vznikol nový typ sekvenčnej obrázkovej knihy, ktorá umožňovala prezentovať čitateľovi obraz deja akoby bol zachytený fotoaparátom. Zmenou tvaru, rozmiestnenia rámčekov a postáv v nich bolo možné dosiahnuť dojem záberu z blízka, panorámu krajiny a ukázať, čo sa deje \„mimo záber\“. Táto inovácia neskôr ovplyvnila aj vývoj amerického komiksu.

Viac informácií nájdete na www.manga.sk


29. apríla 2002
Fandompress