Urevaný satanáš

Americká kliatba, 2006

Máte už po krk filmov podľa skutočných udalostí? Tak ešte jeden, tentokrát podľa „True Terrifying Events,”presne tak, ako ho autori označili. Režisér Courtney Solomon (debut Dračie diery) sa podujal sfilmovať jediný duchársky príbeh v Americkej histórii, v ktorom bolo oficiálne dokázané, že duch skutočne zapríčinil smrť človeka.

Legenda tvrdí, že v štáte Tennesee, bol objavený výskyt určitej entity, ktorá sústavne mlátila mladučké dievča Betsy. Okrem toho, že tento duch mlátil nevinné dievča tak, aby nebolo ľúto jej rodine, po celom baráku hulákal, zavýjal a robil bordel. Všetky udalosti spojené s nadprirodzenou aktivitou padli na susedov ( typické), kde údajne bývala bosorka, ktorá ich zámerne prekliala. Udalosti sa opakovali z noci na noc a členovia rodiny naďalej zotrvávali v dome a trpeli v ňom nezvaného devianta. Tento údel znášali štyri roky. Potom nastala smrť jedného z členov rodiny, potom, čo mu duch podal nejaký toxín. Odvtedy bol všetko tak, ako má byť, teda bez žiadnej nadprirodzenej prítomnosti.

V súčasnosti sa stalo bydlisko Bellových národnou pamiatkou, ktorú navštevujú turisti za účelom objavovania nadprirodzenej prítomnosti. Viacerí návštevníci potvrdili prítomnosť podivných svetiel a šepotu v okolí domu. Je irelevantné, či sa tomu niekto rozhodne uveriť, ale podstatné je, že sa na tom dajú zarobiť veľké prachy.

A tak prišiel na svet film Americká kliatba, deklarácia amerického ducha a skrytá reklama na prilákanie turistov. Koncepcia väčšiny záberov je vskutku zaujímavá, keďže režisér vsadil na hlavnú podstatu a zároveň aj činnosť ducha, teda mlátenie nevinnej dievčiny. A tak sa divákovi viac než je zdravé ponúkajú zábery na mlátenie Rachel Hurd-Wood, pričom jej rodina len nečinne prihliada tomuto sadistickému vystúpeniu. Okrem toho audio doprovodom celého snímku je neustály rev.

To by sa dalo ospravedlniť k povahe preberanej témy. V prípade, že by sa scenáristi tak okato neinšpirovali duchárskymi filmami ako Šiesty zmysel, Tí druhí a v neposlednej rade Friedkinovým Vymetačom diabla. Podobnosť s hororovým kultom nie je len v obťažovaní malej nevinnej dievčiny, ale v jej obťažovaní v nočnej košeli na jej vlastnej posteli!

Slabším povahám sa môže v priebehu filmu začať zdvíhať žalúdok. Nie z príbehu, ale z kamery. Kameraman je buďto alkoholický nadšenec závodov formulí alebo je jeho tajným snom testovať horské dráhy. Dynamická kamera v kombinácii mysteriózneho príbehu rozvíjajúceho sa rýchlosťou dôchodcovského maratónu sa snaží vsugerovať divákovi akciu, ktorá je rozhodne absentujúca. Dynamická kamera sa vyplatila len v snových scénach, kedy sa režisér pokúša o akúsi víziu, prelínania snov s realitou, resp. ich splynutia.

Aspoň zvukári odviedli dobrú prácu. Všetky tie podivné a odporné zvuky, ktoré sú typické pre staré domy, pukanie podkrovia, trieskanie konárov o okná, plieskanie okeníc, masívne bubnovanie dažďa a k tomu kvílenie úchylného zmagoreného ducha.

V hlavných rolách sa predstavia Donald Sutherland a Sissy Spacek, čo by rodičia dievčaťa a Rachel Hurd-Wood, čo by ich malá týraná dcérka, ktorá podáva netýraný výkon. Rachel na svoj vek podáva skvelý herecký výkon vo všetkých scénach, kde figuruje imaginárný duch. Ostatní herci, ak ich tam môžem nazvať, podávajú komický výkon. Dokonale nabúravajú atmosféru, ktorú sa snaží režisér tvrdo budovať. Počas vyvádzania narušeného poltergeista sa prihoreto usmievajú a stoja ako svätí za dedinou, čakajúc, že sa duch sám od seba vyparí.

Problém celého filmu je jeho rozuzlenie. Solomon korunuje celý film záverečnými dvoma minútami, kde pošle do hája všetku duchárčinu sveta. Pri akej takejto gradácii a potenciálneho napätia vyvolaného u diváka sa rozuzlenie dá okomentovať len: „ Čo to do pekla má byť?!!” Ak by Solomon vynechal toto usvedčujúce odhalenie a pokračoval rozvíjanie koncepcie sen-realita, v kombinácii s retrospektívnym rozprávaním, by samu podarilo vytvoriť priemerný duchársky príbeh. Film bol uvedený ako MP od 13 rokov, ale nemá šancu pobaviť divákov starších ako 17 rokov.

Ak niekto hľadá film podľa skutočných udalostí, v ktorom figurujú „disturbing images,” atmosfericá hudba, plus nejaký ten duch/démon je rozhodne lepšia voľba pôvodný Exorcista. Americká kliatba je film vo veľkej miere zameraný práve na amerického diváka, keďže vychádza z lokálnej legendy, ktorá je známa väčšine Američanom. To je aj vysvetlenie prečo sa vôbec snímok v čase svojej premiéry dostal do tabuľky TOP10 najnavštevova­nejších kinofilmov. Film by mal byť uvedený do kín aj u nás, čo potvrdzuje skvelý vkus distribútora.

Americká kliatba (USA, 91 minút) Réžia: Courtney Solomon. Scenár: Brent Monahan, Courtney Solomon. Hrajú: Donald Sutherland, Sissy Spacek, Rachel Hurd-Wood, James D´Arcy, Matthew Marsh…


3. februára 2007
Martin Kudláč