Umučenie Mayov

(Apocalypto, 2006)

Po tom, čo Mel Gibson prejavil svoj antisemitizmus v snímku Umučenie Krista a vytvoril tým riadny škandál, sa objavuje jeho ďalší režisérsky počin, Apocalypto. Už len názov dáva tušiť, že pôjde o niečo zaujímavé. Áno ide, aj keď s apokalypsou nemá nič spoločné, aspoň zatiaľ nie.

Apocalypto je film pojednávajúci o vyhubenej civilizácii Mayov. Keďže počet filmov o tejto kultúre je v kinematografii mizivý, Apocalypto si zaslúži veľkú pozornosť už len preto, že ide o raritnú komoditu. V prvom rade Apocalypto, zaujme svojou výpravou. Tvorcom sa podarilo verne zrekonštruovať všetko od detailov, ako sú rituálne ozdoby, cez architektúru až po veľkolepé stavby.

Od svojho posledného počinu Umučenie Krista sa Gibson skoro vôbec nezmenil, až na detail, že sa posunul ďalej v čase. Rovnako ako v Umučení Krista sa aj v Apocalypte počas celej filmovej stopáže hovorí vymretým jazykom. Pre túto snímku bola detailne zrekonštruovaná reč starovekých Mayov. Ani násilia neubudlo, rozbité lebky, vyrezané srdcia a šípy prebodávajúce všetky časti ľudského tela. Osobne nie som veľkým znalcom tejto kultúry, som len tichým obdivovateľom architektúry. A tak som sa aspoň hodinu tešil na zikkuraty a tradičné mayské budovy. Po hodine, keď sa asi tak na päť minút letmým pohľadom kamery objavili nejaké tie zikkuraty, svätyne a centrálny trh, som ešte netušil, že tento ,,preview´´ je všetko, čo diváci uvidia.

Počas celého filmu sledujeme osud hlavného hrdinu, Jaguárej laby, od každodennej rutiny, ako je lov, život s rodinou, či príbehy starého šamana pri ohni, cez vypálenie jeho dediny a únos. Prvá polovička filmu, teda prvá hodina pomalým tempom zasväcuje diváka do nového prostredia. To sa Gibsonovi podarilo, keďže prirodzeným spôsobom podáva pohľad do ríše Mayov. Avšak dej je prostý ako bulharská striptérka. Po únose sa na plátne objaví 40 minútový pochod z bodu A do bodu B. Počas 40 minút sa okrem rozvoju hlavnej postavy Jaguárej laby a jeho soka ničoho akčnejšieho nedočkáme.

Po malom zvrate sa dopracujeme do druhej hodiny filmu a tak nás čaká beh z bodu B do bodu A. Čakal som všeličo, ale v tomto okamihu/zvrate sa dostavilo nečakané sklamanie a nechuť k filmu. Pre naznačenie predstavy, o čom druhá hodina je: ide o kombináciu behu Terryho Foxa a filmu Rýchlo a zbesilo. Okrem pár scén s vydarenou gradáciou deja, aj keď s menšou dávkou hyperbolizácie (čierny jaguár) akčné zábery (maratón v džungli) pripomínajú klasiku ako Predátor.

Pri posledných piatich minútach som sa prebral z mrákot a film začal naberať na obrátkach (po hodine nudy som neregistroval čas) a začal som sa tešiť na celkový prelom a konečne to na čo som čakal celý film – exterminácia Mayov. Nebudem spoilovať, ale diváci, ktorí film nevideli a chystajú sa naň, budú určite prekvapení, hlavne faktom, že Gibson vystaval zaujímavú situáciu (po dvoch hodinách) a vynikajúcu príležitosť nevyužil na realizáciu svojej sadistickej nátury.

Reakcie po filme boli dvojaké, prvá polovička čakala niečo iné. Názov Apocalypto nemusí rovno odkazovať na slovo apokalypsa, ale na jej preklad, ktorý môže byť interpretovaný aj ako ,,nový začiatok“. Druhá skupinka bola z filmu nadšená, keďže išlo o osoby zaujímajúce sa o túto kultúru, ktoré mali naštudovanú nejakú literatúru a zaujímajú sa o Mayov, takže si užili ako výpravu, tak aj príbeh. Jeden priaznivec filmu ma skoro zlynčoval, keď som povedal, že to bolo Umučenie Krista v Mayskom prezlečení. Odpoveďou mi bola rada, aby som si lepšie naštudoval látku. Dal som na jeho odporúčanie, a po naštudovaní som zistil, že si pán Gibson trošičku poplietol Mayov a Aztékov, takže obetný rituál je z väčšej časti aztéckeho charakteru.

Tak či onak, si Gibson po Umučení Krista drží štatút kontroverzného režiséra a po negatívnych ohlasoch židovskej spoločnosti už osoby hispánskej národnosti začali spisovať petíciu na bojkotovanie Apocalypta. Viacero osôb sa cítilo dotknutých a urazených týmto Gibsonovým počinom.

Apocalypto (USA, 139 minút) Réžia: Mel Gibson. Scenár: Mel Gibson, Farhad Safinia. Hrajú: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead, Carloz Emillio Baez, Ramirez Amilcar…a ďalší 


1. marca 2007
Martin Kudláč