Tyranův stín

Cook, Glen

Prvá kniha o Čiernej légii končila víťazstvom nad rebelmi. Felčarova platonická láska – temná kráľovna – vyhrala bitku a z povstalcov ostali trosky. Prežila však Biela Ruža, nádej na víťazstvo dobra nad zlom, a hlboko pod Mohylovým poľom ostal ležať sám Tyran – nemŕtvy, proti ktorému je temná Pani vánkom v polnočnom lese. Pre Čiernu légiu tak ostal ešte kopec práce – a Felčar (ako kronikár Légie) ešte nemôže odložiť pero. Naopak, príbeh ho spolu s ďalšími veteránmi posiela do mesta Jalovec – v ktorom precitá Tyranov tieň…

Úvodnú knihu trilógie o Čiernej légii som hodnotil veľmi vysoko. Mala geniálne pochmúrnu atmosféru, správnych hrdinov a originálny príbeh. No druhý diel je ešte ďalej – atmosféra je temnejšia ako dno studne o polnoci a príbeh sa zmenil na dve geniálne prepletené línie – sledované z pohľadu Légie (Felčara) a z pohľadu obyčajného chlapíka – krčmára v prekliatom meste. Bouda, majiteľ hostinca Železná ľalia sa Cookovi mimoriadne vydaril a zdatne sekunduje samotnému Felčarovi, ktorý je obrazom Chandlerovho Marlowa v zrkadle fantasy. Felčar sa so svojim vzťahom k temnej kráľovnej zaplieta čoraz hlbšie – a po tom, čo na konci prvého dielu odhalil nepríjemné tajomstvo, kľučkuje pred ňou v druhej knihe ako zajac. No je to poriadne prešibaný zajko :)

Tyranův stín je len medzihrou v príbehu – finálny boj je opísaný až v tretej knihe. Druhý diel trilógie je vlastne iba príbehom krčmára Boudy – chlapíka, ktorý sa z nuly vypracuje na eso v rukáve. Je to príbeh človeka, ktorý klesol až na dno a potom sa z neho pracne vyškriabal. Na ceste dolu ho sprevádzal dezertér z Čiernej légie – Havran, na ceste nahor ho podopieral sám Felčar, ktorý – i keď si to neprizná – je vlastne citlivka (napriek vraždám, podvodom a drsným hláškam). Spolu s Boudom však z omámenia precitá aj Légia a tak sa naši veteráni konečne dostávajú tam, kam by sa mali dostať všetci hrdinovia – totiž na stranu dobra. Alebo – aspoň menšieho zla…

Knihu vám jednoznačne doporučujem. Pre milovníkov nekonečných ság to síce môže byť veľká rana (pozor, v knihe nie je žiadna vata!), ale pre tých, čo sa chcú baviť, je to to pravé orechové. Atmosféra, perfektní hrdinovia a čierny humor – výborná vec proti depresii zimných večerov!

Tyranův stín, Cook Glen, dark fantasy (Brokilon, orig. Shadow Linger, obálka Jan Patrik Krásný, preklad Zdeňek Milata, 311 strán, brož., 198 Kč, ISBN 80–86309–06–6)


20. decembra 2000
Rastislav Weber