TV tipy od 9. 11. 2009 – 15. 11. 2009

TV hovník a jeho obyvatelia

Tento týždeň vás okrem tipov poteší aj upgrade hovníka a jeho obyvateľov. Odteraz budú vo farbách z TV žiarenia. Medzi povinné sledovanie sme pre tento týždeň zaradili Nebezpečné známosti Siedmich samurajov v Kung-fu mele. Ostatné filmy si dávkujte podľa chuti a rozsahu zabúdania. Príjemné hovenie.


PONDELOK 9. 11.

ART hovník:

Madamme, viem lepšie ohovárať ako ktorákoľvek naša priateľka.jpg

ČT1, 22:30: Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons), USA, 1988

Podľa škandalózneho románu Choderlose de Laclos z roku 1782 a úspešnej hry Christophera Hamptona Nebezpečné známosti z roku 1986 nakrútil režisér Stephen Frears rafinovaný príbeh, v centre ktorého stoja spojenci a zároveň súperi – markíza de Merteuil (Glenn Closeová) a vikomt de Valmont (John Malkovich). Obaja s potešením rozohrávajú partiu, v ktorej sa hrá o lásku, smrť, zvádzanie, aby sa nakoniec stali obeťou svojej dekadentnej hry. Markíza totiž prinúti Valmonta, aby zviedol mladučkú ženu, s ktorou sa chce oženiť jej bývalý milenec. Valmont súhlasí, ale za odmenu žiada rande s markízou. No ešte predtým chce získať srdce počestnej a nevinnej pani de Tourvel (Michelle Pfeifferová). Stephen Fears natočil Nebezpečné známosti v dobe, keď Miloš Forman natočil veľmi podobný film Valmont. Fearsov snímok však získal od kritikov podstatne väčšie ocenenie.

Som dôkazom, že každá žena môže byť sexi.jpg

** Filmbox Extra, 21:00: Chicago** Nemecko/USA, 2002

Chicago na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia so svojou upadnutou morálkou, kriminalitou, nočným kabaretným životom, neviazaným sexom či záľubou v mediálnom klamstve. Do tohto prostredia nás zavedie niekoľkými Oscarmi aj Zlatými palmami ovenčený muzikálový film Roberta Marshalla, kde hlavné vrahyne stvárnili Renée Zellwegerová, Catherine Zeta-Jonesová a Lucy Liuová pod prísnym okom obhajcu Richarda Gereho. Film neponúka hlboko intelektuálne umenie, jeho cieľom je skôr pobaviť, strhnúť formou a nadchnúť hudbou.


UTOROK 10. 11.

ART hovník:

Naše katany su ostrejšie ako vyskakovacie nožíky siedmich statočných

Dvojka, 22:10: Sedem samurajov (Shichinin no samurai), Japonsko, 1954

Príbeh je zasadený do Japonska na prelome rokov 1587 – 1588. Obyvatelia stredovekej japonskej dediny medzi sebou ukrývajú samurajov, ktorých najali, aby ich ochránili pred nájazdmi zlodejov. Keď nič netušiaci banditi vtrhnú do osady vyrabovať zásoby, ktoré chudobní roľníci uskladnili na zimu, strhne sa krvavý boj. Slávny čiernobiely film Akira Kurosawu bol inšpiráciou pre Sedem statočných režiséra Johna Sturgesa.


STREDA 11. 11.

Film+, 00:15: Diablov pomstiteľ (Demon Stone), USA, 1989

Na Filipínach sa odohrá séria rituálnych vrážd. Všetky indície vedú k štyristoročnému amuletu, vďaka ktorému prenikajú do nášho sveta nadprirodzené temné sily.

Veď už toľko nekrič, nerobím to prvýkrát.jpg

Film+, 03:40: Korisť (Prey), USA/Južná Afrika, 2007

Všetky romantické filmy na dlhé jesenné večery sa už vyčerpali do polnoci. Ak by sa vám aj tak ešte nechcelo spať ale ani rozmýšľať, môžete si pozrieť film od Darrella Roodta, v ktorom sa jedna americká rodina rozhodne stráviť pár dní v Južnej Afrike. Spočiatku sa rodina vysporadúva s dovolenkovými radosťami a typickými sociálnymi problémami, kým ich na jednom s výletov nenapadnú levy. Hlava rodiny Tom Newman (Peter Weller) si najme skúseného lovca Crawforda (Jamie Bartlett), aby mu pomohol zachrániť rodinu.


ŠTVRTOK 12. 11.

Aspoň zomrieš rukou pekného človeka.jpg

Film+, 02:00: Freeman: Plačúci drak (Crying Freeman), Kanada/Francúz­sko/Japonsko/U­SA, 1995

Jo Hinomura bol nasledovníkom tradičnej vetvy umeleckých hrnčiarov, až kým ho neuniesli a nevychovali ako chladnokrvného zabijaka, známeho pod menom Freeman (Mark Dacascos). Keď sa mladá maliarka Emu (Julie Condra) stane svedkom vraždy, všimne si, že páchateľovi tečú po tvári slzy. Zákon zločinu je ale neúprosný a krásna Emu musí zomrieť. Jej katom sa má stať Freeman. Christophe Gans natočil príbeh na báze komiksu z Ďalekého východu o nájomnom vrahovi a nevinnej dievčinke v zaujímavej forme zasahujúcej do vysokej technickej a umeleckej kvality i štandardného akčného béčka.

ART hovník:

Spartakiáda penisového kultu.jpg

Film+, 00:05: Chuť melónov (Tian bian ji duo jun), Taiwan/Francúz­sko/Čína, 2005

Dievča menom Šiang-či sa vracia z Francúzska domov a v Tchajpeji zisťuje, že celé mesto trpí nedostatkom vody. Náhodou sa stretáva s predavačom hodiniek Hsiao-Kangom, ktorého pozná z minulosti, a nežná romanca pokračuje v jej byte. Dievča samozrejme netuší, že Hsiao-Kang teraz točí pornografické videofilmy. Útržkovité filmové rozprávanie je popretkávané živými a imaginatívnymi hudobnými sekvenciami, ktoré divákov vzďaľujú od tajomných vecí, odohrávajúcich sa v byte dievčaťa. Réžia: Ming-liang Cai.


PIATOK 13. 11.

Počuli ste už niekedy leví rev?.jpg

Markíza, 23:20: Kung-fu mela (Kung Fu Hustle), Hongkong/Čína, 2004

Mladíka Singa (Stephen Cow, zároveň aj režisér a spoluscenárista filmu), poznačila trauma z detstva natoľko, že sa silou mocou chce stať zlým chlapcom a zabíjať ľudí ako člen gangu Sekeráčov. Ten predstavuje hrozbu pre zdanlivo obyčajných ľudí žijúcich na chudobnom predmestí. V ich radoch totiž žijú legendárni bojovníci, ktorí sa rozhodnú urobiť na „sídlisku“ poriadok. Kung-fu mela je výborná komédia, ktorá zveličuje, a pritom nepreháňa. Samozrejme, aj tu sa scenár drží istej línie: boj dobra a zla, víťazstvo chudobných, premena zlého chlapca na kung-fu bojovníka a triumf lásky. Originalita a inovácia však filmu rozhodne nechýbajú.

Taký dobrý film a ja ho neuvidím.jpg

Markíza, 02:45: Horizont udalostí (Event Horizont), VB/USA, 1997

Vesmírna loď Horizont udalostí, najmodernejšie kozmické plavidlo tej doby, sa v roku 2040 vydala na prieskumnú misiu. Za Neptúnom však záhadne zmizla. V roku 2047 však na Zemi zachytili jej signál, z ktorého je možné rozlúštiť len latinské slova „liberate me“ (zachráňte ma). Na záchrannú misiu je pod velením kapitána Millera poslaná loď Lewis and Clark, na ktorej palube sa nachádza aj dr. William Weir, konštruktér Horizontu udalostí. Prvým prekvapením je skenovanie lode, ktorá sa zdá byť biologicky aktívna, napriek tomu, že na palube nikto neprežil. Po vstupe na palubu posádka objaví, že sa tu odohralo niečo strašné.


SOBOTA 14. 11.

Joj, 14:50: Vikingovia (The 13th Warrior), USA/Kanada, 1999

Vyhnanec Ahmed Ibn Fadlán (Antonio Banderas) putuje krajinami Chazarov, Oguzov a Bulharov, až kým jedného dňa nedorazí do tábora Vikingov na brehu rieky Volgy. Veštba je neúprosná: ak chcú Vikingovia zvíťaziť nad primitívnym kmeňom, ktorého zabijaci sa odievajú do medvedích kožušín, trinásty bojovník nesmie byť severan. Ihneď, ako sa Ahmed integruje, strhnú sa brutálne boje, odohrávajúce sa väčšinou v hmle, daždi a fakľami presvetlenej tme. Hodnoverné barbarské zvyky a taktika boja vás spoľahlivo unesú ďaleko za hranice dnešných vymožeností.

Skús ma presvedčiť o tom, že si neprišiel z pekla

Prima, 22:15: Doom USA, 2005

Vedecký tím pracujúci na odľahlej základni na planéte Mars začal záhadne miznúť. Vláda preto izoluje základňu a na Mars posiela jednotku rýchleho nasadenia, ktorá má za úlohu zistiť, čo sa naozaj stalo. Aspoň taký bol pôvodný plán. Realita však prekonáva najhoršie predstavy. Vedcom sa totiž nekontrolovanými pokusmi podarilo otvoriť brány do pekiel, odkiaľ sa vyrojili davy hrôzostrašných príšer, ktoré sliedia po chodbách základne a likvidujú všetko živé.

To ste nečakali, že takto bude vyzerať Dracula, čo?.jpg

Prima, 00:35: Blade: Trinity USA, 2004

Vodcovia upírov oživili stvorenie, ktoré stálo na počiatku ich rasy. Legendárny Dracula teraz vystupuje pod menom Drake (Dominic Purcell) a disponuje schopnosťami, ktoré boli dosiaľ upírom odopierané. V očiach FBI sa Blade (Wesley Snipes) odrazu stáva zabijakom, ktorého je treba stoj čo stoj zastaviť. Blade sa neochotne spojí s ľudskými lovcami upírov, ktorých vedie Whistlerova dcéra. Blíži sa posledný boj.


NEDEĽA 15. 11.

ART hovník:

Vôbec sa tomu Henrichovi VIII. nečudujem.jpg

Joj, 22:35: Kráľova priazeň (The Other Boleyn Girl), VB/USA, 2008

Filmový príbeh sa zameriava na osudy dvoch sestier Boleynových, ktoré sa dostanú do pozornosti kráľa Henricha VIII. a následne spôsobia veľké historické zmeny. Prvou je divoká a prešibaná Anna (Natalie Portmanová), ktorú sa rozhodne jej strýko dohodiť kráľovi ako milenku. Druhá Boleynová, Mary (Scarlett Johanssonová), je skromná a jemná a na dvor s jeho nekonečnými intrigami sa vôbec nehodí. Kráľovský dvor predstavuje pre obe sestry veľmi nebezpečné územie. Kráľ prejavuje svoju priazeň striedavo jednej a druhej, na základe čoho sa obe sestry začnú postupne od seba vzďaľovať. A vy sa neviete rozhodnúť, ktorej vám je viac ľúto.

Neviete mi poradiť, kde nájdem telefónnu búdku.jpg

Prima, 22:15: Telefónna búdka (Phone Booth), USA, 2002

Čo urobíte, ak začujete vyzváňať telefón vo verejnej telefónnej búdke? Inštinkt vás zväčša prinúti zdvihnúť ho. Práve to urobí newyorský novinár Stu Shepherd (Colin Farrell). Jeho život sa v sekunde zmení. Stane sa väzňom v malom priestore, väzňom šialenca, masového vraha, ostreľovača (Kiefer Sutherland). Ten ho má na muške a neľútostne ho vydiera, pretože o jeho zdanlivo bezúhonnom živote vie všetko. Polícia sa snaží zo všetkých síl vyslobodiť Stua z telefónneho zajatia. V dnešnej dobe nie sú populárne obete, ale vrahovia. Aj to je jedna z myšlienok thrilleru, ktorý by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Réžia: Joel Schumacher.


6. novembra 2009
Lucia Droppová