TV tipy od 8. 3. 2010 do 14. 3. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

TV hovník od 8.3. 2010 – 14. 3. 2010

Nezívajte, jarná únava sa chystá zaútočiť až budúci týždeň. Tento ešte hromaďte sily v Ospalej diere, prípadne v Transylvánii, alebo si hovte v prúdoch všakovakej zábavy v Tropickej búrke.


PONDELOK 8. 3.

Syn draka.jpg

Joj, 09:35: Syn draka (Son of Dragon), USA, 2006

Mal to byť jednoduchý, ale účinný plán. Mimoriadne zdatný a šikovný zlodej hovoriaci si Devil Boy (John Reardon) sa prezliekol za princa, aby sa uchádzal o ruku dcéry miestodržiteľa a vlastníctvo drahocenného pokladu. Lenže o ruku krásnej princeznej Li Wei (Desiree Siahaanová) sa uchádza aj Princ zo Severu (Rupert Graves), ktorého miestodržiteľ z politických dôvodov preferuje. Princezná sa však už stihla zahľadieť do Devil Boya a tak presvedčí svojho otca, aby záujemcov o jej ruku podrobil mimoriadne náročnej skúške odvahy, kde víťaz berie všetko. Réžia: David Wu, hrajú: David Carradine, Rupert Graves, Feng Ku.

The Texas Chainsaw Massacre.jpg

Joj, 00:00: Texaský masaker motorovou pílou (Texas Chain Saw Massacre), USA, 2003

Texaský masaker motorovou pílou je remakom rovnomenného filmu z roku 1974, ktorý vznikol podľa skutočnej udalosti. 20. augusta 1973 v Texase spravila skupina mladých ľudí osudovú chybu, keď do svojej dodávky pribrali náhodnú stopárku v zúboženom stave. Tá si krátko nato prestrelila hlavu. Keď skupina v blízkom mestečku vyhľadá šerifa, rozbehne sa pátranie po tom, čo vydesilo mladú stopárku. Kľúčom je opustený a rozpadnutý dom v púšti s masovým vrahom, ktorý získal prezývku „Kožená tvár“, podľa masky, ktorú si vyrobil z kože svojich obetí. Polícia vtedy našla v dome okolo 33 ľudských obetí, čím sa stal tento prípad jedným z najhorších v histórii. Réžia: Marcus Nispel, hrajú: Jessica Bielová, Jonathan Tucker, Erica Leerhsenová.

Ospalá diera.jpg

ČT1, 22:10: Ospalá diera (Sleepy Hollow), Nemecko/USA, 1999

Na konci 18. storočia je mladý newyorský detektív Ichabod Crane (Johnny Depp), využívajúci pri svojej práci všetky dostupné objavy modernej vedy a techniky, povolaný k novému prípadu. Pre svoju racionalitu je tŕňom v oku i svojím nadriadeným a tí ho pošlú do odľahlého mestečka Ospalá diera, miesta akoby odrezaného od okolitého sveta. Je poverený neľahkou úlohou vyšetriť a odhaliť páchateľa série záhadných vrážd. Miestni obyvatelia ich jednoznačne pripisujú bezhlavému jazdcovi a svoje presvedčenie opierajú o fakt, že telám mŕtvych chýbali hlavy. Crane je k tejto všeobecne rozšírenej hypotéze viac než skeptický. S pomocou Katriny Van Tasselovej (Christina Ricciová), dcéry miestneho boháča, odhalí celkom nečakane súvislosti, o akých sa mu spočiatku ani nesnívalo. Film z dielne Tima Burtnoa sprevádzaný tradične vynikajúcou hudbou Dannyho Elfmana nenechá nikoho ospalým.

Z recenzie Ďura Červenáka pre Fandom: „Na púti temnými zákutiami doporučujeme svietiť si vydlabanou tekvicou, chrániť sa pentagramom a pre istotu šepkať ochranné zaklínadlá. Pripravené sú mnohé atrakcie! Naľavo môžete pitvať exhumovanú mŕtvolu tehotnej ženy, napravo strčiť vlastnú manželku do železnej panny. Tamhľa je škrípajúci starý mlyn, tam zas brloh bosorky, kde sa podáva odvar z krkavčích nôh alebo osviežujúca krv z netopiera. A kto nájde lebku mŕtveho žoldniera, získa špeciálnu prémiu – exkurziu do záhrobia! Tak zabudnite na slnko a ponorte sa do tieňov a večnej hmly. Tento svet možno nie je dokonalý, ale miera poskytnutej zábavy je sakramentsky vysoká.“


UTOROK 9. 3.

transylvania.jpg

Film+, 15:30: Transylvania 6–5000 (Sedmohradsko 6–50000/Transyl­vania), USA, 1985–5000

Kultová komédia o dvoch bulvárnych novinároch, ktorí cestujú do modernej Transylvánie, aby odhalili pravdu o znovuobjavení sa Frankensteina. Počas tejto dobrodružnej cesty sa stretnú aj s múmiou, vlkodlakom a sexuchtivou upírkou. Réžia: Rudy De Luca, hrajú: Jeff Goldblum, Ed Begley, Jr., Joseph Bologna a Geena Davisová.


STREDA 10. 3.

Jednotka, 20:15: Božská relikvia (Long xiong hu di), Juhoslávia/Hon­gkong, 1987

Jackie Chan hrá bývalého speváka, teraz dobrodruha, ktorý nájde v púšti starobylú zbraň. Tá údajne patrila do výzbroje bohov. O tú však majú stále záujem aj tzv. Strážcovia zbraní, príslušníci nebezpečnej sekty. Preto unesú jeho bývalú priateľku Lorelei a chcú Jackieho prinútiť, aby im vydal všetky zbrane, a to za každú cenu. Oslobodenie Lorelei je však mimoriadne ťažkou úlohou a na drobného Jackieho striehnu rôzne nástrahy a dokonca zlý čarodejník. Film je okrem akčných bojových scén plný Jackieho očarujúceho humoru.


ŠTVRTOK 11. 3.

Návrat draka.jpg

Filmbox, 21:00: Návrat draka (Daai lo oi mei lai), Hong Kong, 2004

Vodca hongkongskej Triády Hung je smrteľne chorý a preto pošle svojich poskokov pre svojho syna Georgieho (Daniel Wu), ktorý žije v Thajsku. Jeho jediným a posledným prianím je, aby sa Georgie stal členom Triády. Je tu však jeden háčik – Georgie je homosexuál. Veci sa ešte viac skomplikujú po tom, ako si ho členovia Triády pomýlia s jeho spolubývajúcim Samom (Eason Chan), ktorý je ich ponukou je nadšený. Bláznivá hongkongská komédia o zámene identít.


PIATOK 12. 3.

Robin Hood Beyond Sherwood.jpg

Jednotka, 20:15: Tajomstvo Sherwoodskeho lesa (Robin Hood: Beyond Sherwood), Kanada, 2009

Tajomstvo Sherwoodskeho lesa je príbehom plným nebezpečenstva, odvahy a fantázie, uprostred ktorého sa skrýva okrídlená príšera, ktorá chce zničiť anglické mestečká a lesy, zmasakrovať bojovníkov Robina Hooda a uniesť jeho krásnu a odvážnu frajerku. Réžia: Peter DeLuise, hrajú: Robin Dunne, Erika Duranceová, Katharine Isabelleová.


SOBOTA 13. 3.

Harry Potter and the Chamber of Secrets.jpg

Markíza, 13:35: Harry Potter a Tajomná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets), USA/Germany, 2002

Harry nemal dobré leto. Musel sa totiž stavať na odpor svojej tete Petúnii a strýkovi Vernonovi, ktorí majú strach z jeho zázračných schopností. Zdá sa, že Harryho najlepší priatelia Ron a Hermiona na neho zabudli, lebo mu neodpísali ani na jeden list. Potom sa však v jeho izbe zjaví „domový škriatok“ Dobby a varuje ho pred veľkým nebezpečenstvom, ktoré na neho číha, ak sa vráti na Rokfort. Na škole sa totiž začínajú diať hrôzostrašné veci a Harry je zrazu prvý podozrivý.

master-and-commander-the-far-side-of-the-world.jpg

Joj, 13:20: Master and Commander: Odvrátená strana sveta (Master and Commander: The Far Side of the World), USA, 2003

Britský námorný kapitán Jack Aubrey vyplával v roku 1805 do južného Atlantiku, aby sa s posádkou lode HMS Surprise zúčastnil v jednej z bitiek napoleonských vojen. Prenasleduje rýchlejšiu a lepšie vyzbrojenú francúzsku loď Acheron a deň súboja sa blíži. Hrajú: R. Crowe, P. Bettany, J. D´Arcy, réžia: P. Weir.

Letopisy Narnie Princ Kaspian.jpg

HBO, 17:30: Narnia: Princ Kaspian (Chronicles of Narnia: Prince Caspian, The), USA, 2003

Súrodenci Peter, Zuzana, Edmund a Lucia sa vracajú do veľmi odlišnej zeme, akú na konci svojho minulého dobrodružstva opustili. Zemi vládne železnou rukou zlý kráľ Miraz a narnijské bájne stvorenia a hovoriace zvieratá sa musia ukrývať. Súrodenci sa pokúsia o záchranu mierumilovných narnijských obyvateľov a pomôžu späť na trón mladému princovi Kaspianovi. Réžia: Andrew Adamson, hrajú: Ben Barnes, Skandar Keynes, Anna Popplewellová, William Moseley, Peter Dinklage, Georgie Henleyová, Liam Neeson.


NEDEĽA 14. 3.

Jednotka, 21:50: Chyťte ho! (Get Shorty) USA, 1995

Miamský gangster Chili Palmer (John Travolta) sa živí vymáhaním dlhov a inými špinavými zákazkami. Počas jednej zo svojich „služobných ciest“ sa dostane do Hollywoodu, kde má vymáhať peniaze od producenta Harryho Zimma (Gene Hackmann). Namiesto toho sa však začne pliesť do príprav jeho nového filmu. A ukáže sa, že človeku pracujúcemu vo filme, sa nehodí nič viac ako mafiánska príprava. Réžia: Barry Sonnenfeld, hrajú: John Travolta, Gene Hackman, Rene Russová, Danny DeVito, Dennis Farina.

Joj, 22:00: Liga výnimočných (The League of Extraordinary Gentlemen), USA, 2003

Filmári sa pravdepodobne riadili heslom: Čím viac do filmu napchajú, tým menej sa ujde divákovi. Liga výnimočných sa dá dohromady, liga doplní členov, liga ide niekam, liga má nejakú úlohu, liga sa pomstí. A to všetko „prepojené“ sentenciami typu: „ďalšie storočie je tvoje, synu“. Réžia: Stephen Norrington, hrajú: Sean Connery, Shane West, Stuart Townsend, Peta Wilsonová, Jason Flemyng, Naseerudin Shah, Tony Curran.

Clockwork orange.jpg

Cinemax, 22:00: Mechanický pomaranč (A Clockwork Orange), VB/USA, 1971

Temná groteska zo sveta blízkej budúcnosti, plná krikľavých farieb, elektronických tónov, drog a ultranásilia. Réžia: Stanley Kubrick, hrajú: Malcolm McDowell a ďalší.

tropic-thunder.jpg

HBO, 22:45: Tropická búrka (Tropic Thunder), USA, 2008

Skupina hercov, ktorých hviezdy pomaly vyhasínajú, natáča vo Vietnamskej džungli najdrahší vojnový film v dejinách s názvom Tropická búrka. Natáčanie však sprevádzajú nemalé technické a finančné problémy, k tomu všetkému samotný režisér nie je spokojný s výkonom hercov. Réžia: Ben Stiller, hrajú: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Jay Baruchel, Nick Nolte, Danny R. McBride, Steve Coogan, Bill Hader, Reggie Lee, Christine Taylor, Brandon T. Jackson, Justin Theroux, Valerie Azlynn, Tom Cruise, Matthew McConaughey, Tobey Maguire, Jason Collett, Mickey Rooney, Yvette Nicole Brown, Jon Voight, Jennifer Love Hewitt, Alicia Silverstone, Tyra Banks, Maria Menounos, Jason Bateman, James Lance Bass, Miko Hughes, Kevin Pollak.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-8–3–2010-do-14–3–2010“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na FacebookuFantázia na Facebooku


5. marca 2010
Lucia Droppová