TV tipy od 8. 2. 2010 do 14. 2. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

TV hovník od 8.2. 2010 – 14. 2. 2010

Aj v tento sladko zasnežený valentínsky týždeň nás čaká hromada kvalitných filmíkov, hororíkov i romantických komédií. Užite si sviatok zaľúbených čo najpríjemnejšie, či už sami so sebou, alebo s niekým blízkym, napríklad pri sledovaní televíznych tipov z vášho pohodlného hovníka.


PONDELOK 8. 2.

Dvojka, 22:00: Čas umrieť Poľsko, 2007

Aniela, vynikajúco stvárnená legendou poľského herectva Danutou Szaflarskou, je stará dáma, ktorá si po vysťahovaní posledného úradne prideleného nájomníka vychutnáva vytúžené chvíle samoty vo svojej rozľahlej, no chátrajúcej vile so svojím psom. Rada by v dome v pokoji dožila spolu s rodinou svojho syna, čoskoro však vysvitne, že ten má s rodinným sídlom celkom iné plány. Aniela cíti, že svet niekdajších hodnôt odumiera, a preto sa rozhodne konať. Réžia: Dorota Kedzierzawska, hrajú: Danuta Szaflarska, Krzysztof Globisz.

ČT1, 22:10: Zatmievanie (Fade to Black), VB, 2006

Keď ide v politike do tuhého, nie je v bezpečí ani slávny režisér. Filmová dráma o jednej životnej kapitole Orsona Wellesa. Hrajú: D. Huston, D. Luna, A. Galienová, Ch. Walken a ďalší, réžia: Oliver Parker.


UTOROK 9. 2.

nefka_John Q.jpg

Markíza, 22:20: John Q USA, 2005

John Q. Archibald (Denzel Washington) je obyčajný muž pracujúci v továrni a starajúci sa o svoju rodinu. Jeho žena Denise a malý syn Michael sú pre neho všetkým na svete. Jedného dňa ale Michael vážne ochorie a naliehavo potrebuje transplantovať srdce. Réžia: Nick Cassavetes, ďalej hrajú: James Woods, Anne Hecheová, Kimberly Eliseová, Robert Duvall.

Dvojka, 20:05: Odhalenie tajomstva Pocahontas USA, 2007

S históriou amerického národa je spojená aj slávna legenda o tom, ako indiánske dievča Pocahontas pred 400 rokmi s nasadením vlastného života zachránila život Angličanovi Johnovi Smithovi, ktorý prišiel na americkú pôdu v úlohe kolonizátora. Film je rekonštrukciou tohto ľúbostného príbehu a hľadaním skutočnej pravdy o tejto udalosti.

Aliens.jpg

Joj, 00:55: Votrelci (Aliens), USA/VB, 1991

Ripleyová, ktorá jediná prežila boj na nákladnej lodi Nostromo s vesmírnym votrelcom, je síce zachránená, ale po návrate na Zem zisťuje, že planéta, na ktorej objavili votrelcov, sa osídľuje. Spolu s elitnou bojovou jednotkou prilieta na vzdialenú planétu, aby zničili votrelcov a zachránili tých, čo prežili. Aj pri tomto filme výnimka potvrdzuje pravidlo, že dvojka je ešte famóznejšia ako jeho vydarená predchádzajúca časť. Réžia: James Cameron, hrajú: Sigourney Weaverová, Gigerov votrelec.


STREDA 10. 2.

Markíza, 01:20: Stratené mesto (The Lost City), USA, 2005

The Lost City.jpg

Andy Garcia vzdáva vo svojom celovečernom režijnom debute hold rodnej Kube. Príbeh sa odohráva v Havane v roku 1958 – v dobe, ktorá niektorým priala, ale pre iných bola nešťastným obdobím spojeným s vládou diktátora Batistu. Radikálne revolučné zmeny spojené s osobnosťou Fidela Castra znamenajú pre hlavného hrdinu, majiteľa hudobného klubu, Fica Fella drastickú zmenu. Muž spätý so životným štýlom svojej bohatej rodiny a spoločenskej triedy sa len bolestivo lúči s predstavou, že možno navždy zaniká elegantný svet, v ktorom vyrastal a ktorý pre neho symbolizuje hudba. Projekt, inšpirovaný románom kubánskeho spisovateľa Guillerma Cabrery Infanteho, má v prípade Andyho Garciu mierne autobiografický charakter. Jeho realizáciu pripravoval celých šestnásť rokov, natočený však bol za krátkych 35 dní. Dôležitú úlohu v rozprávaní hrá aj kubánska hudba, ktorej sa Garcia venoval už ako režisér hudobných dokumentov.

Joj, 23:45: Stopár (The Hitcher), USA, 2007

Jim a Grace sú kamaráti z rovnakej školy. Cez prázdniny sa rozhodnú podniknúť výlet autom naprieč Spojenými štátmi. Ich dobrodružstvo sa behom jednej daždivej noci zmení na horor. Réžia: Dave Meyers, hrajú: Sean Bean, Sophia Bushova, Zachary Knighton.


ŠTVRTOK 4. 2.

vyhnaní_z_pekiel.jpg

Markíza, 00:25: Vyhnaní z pekiel (The Devil's Rejects), USA, 2005

Voľné pokračovanie hororu Dom tisícok mŕtvol. Odvtedy, ako rodina masových vrahov Fireflyovcov zavraždila svoje posledné obete a medzi nimi aj brata súčasného šerifa, uplynulo niekoľko mesiacov. Šerif sa rozhodne pre osobnú vendetu. Brutalita vo filme sa stupňuje, ale záver vás zaručene sklame. Réžia: Rob Zombie, hrajú: Sid Haig, Bill Moseley, Sheri Moon Zombieová.

ČT2, 22:00: Malý obchod hrôzy (Little Shop of Horrors), USA, 1960

Je to nádherný kvet. Avšak ešte nevečeral… Americká hororová komédia v anglickom znení s titulkami. Hrajú: J. Haze, J. Josephová, J. Nicholson, M. Welles, D. Miller, M. Vailová a ďalší, réžia: Roger Corman.


PIATOK 12. 2.

Jednotka, 20:15: Stratený poklad Aztékov (The Lost Treasure of the Grand Canyon), Kanada, 2008

Tím amerických bádateľov objaví uprostred Colorada stratené mesto Aztékov, ktoré chránia indiánski bojovníci a obrovský lietajúci had smrti. Všetci zmiznú a dcéra jedného z nich sa rozhodne zorganizovať záchrannú akciu v Grand Canyone. Bacha, v hlavnej úlohe „Brenda 902 10“, réžia: Farhad Mann, hrajú: Shannen Dohertyová, Michael Shanks, JR Bourne.

Lethal Weapon 4.jpg

Markíza, 20:50: Smrtonosná zbraň 4 (Lethal Weapon 4), USA, 1998

Do štvorice všetko dobré. Zase raz také podobné ako za starých čias s Martinom a Rogerom. Viac vtipu, viac sociálnych záležitostí na úkor akcie. Réžia: Richard Donner, hrajú: Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Rene Russová.

Joj, 01:35: Akty X (X-Files), USA, 1998

V oblasti severného Texasu pred 35-tisíc rokmi v jaskyni postihla dvoch mužov čudná smrť. V súčasnosti sa na tomto mieste rozkladá vyprahnutá krajina. Malý Steve spadne pri hre s kamarátmi do hlbokej jamy, kde sa stane obeťou čudnej hmoty, ktorá mu vstúpi do tela. Chlapci privolajú hasičov. Dvaja z nich sa spustia do jamy, vzápätí prichádzajú muži v bielych kombinézach a z jamy vynášajú obete. Špeciálni agenti FBI Fox Mulder (David Duchovny) a Dana Scullyová (Gillian Andersenová) už pred nejakým časom uzavreli Akty X. Stále však spolu pracujú, hoci sa zdá, že nadriadení by ich najradšej videli rozdelených. Réžia: Rob Bowman.


SOBOTA 13. 2.

Markíza, 10:45: Veľké víťazstvo (A League of Their Own), USA, 1992

V roku 1943 mladí muži narukovali do vojny a bohatí podnikatelia prišli o baseballové tímy, ktoré používali najmä pre reklamu. Preto na seba nenechala čakať myšlienka, že počas vojny môžu mužov nahradiť ženy. Pekný nápad, ale o to ťažšie uskutočniteľný aj na filmovom plátne. Réžia: Penny Marshallová, hrajú: Tom Hanks, Geena Davisová, Madonna.

The Stepford Wives.jpg

Markíza, 14:40: Stepfordské paničky (The Stepford Wives), USA, 2004

Čo znamená stať sa manželkou zo Stepfordu, ženou až neuveriteľne dokonalou? Spýtajte sa Stepfordských manželov, ktorí v tejto modernej komédii vytvorili dokonalé, ale z istého pohľadu desivé mestečko. Prepis thrilleru z roku 1975 tentokrát ako komédia. Réžia: Frank Oz, hrajú: Nicole Kidmanová, Bette Midler, Matthew Broderick.

Markíza, 20:35: Charlieho anjeli: Na plný plyn (Charlies Angels 2), USA, 2003

Natalie Cooková (Cameron Diazová), Dylan Sandersová (Drew Barrymoreová) a Alex Mundayová (Lucy Liuová) sú opäť v akcii! Tento krát ide o dva prstene, ktoré majú oveľa vyššiu hodnotu, než by sa na prvý pohľad zdalo. Obsahujú totiž veľmi cenné informácie, s pomocou ktorých je možné odhaliť novú identitu všetkých osôb, zaradených do národného programu na ochranu svedkov. Všetkého ešte viacej ako v jednotke.

Underworld_Evolution.jpg

Markíza, 10:20: Underworld: Boj v podsvetí (Underworld: Evolution), USA, 2006

Voľné pokračovanie úspešného filmového hitu o odvekom boji medzi upírmi a lykanmi, v ktorom jeden druh usiluje o definitívne vyhladenie toho druhého v tajnej vojne odohrávajúcej sa mimo zrak ľudí. Vojna ale doteraz nemá víťaza. Plány oboch druhov skomplikovala zakázaná láska medzi upírskou princeznou Selenou (Kate Beckinsaleová) a Michaelom (Scott Speedman), človekom s krvou vlkodlaka. Vlkodlaci stále nevzdávajú svoj lov na človeka, priameho potomka prvého z upírov. Prostredníctvom krvi človeka by totiž bolo možné vytvoriť superbytosť, ktorá by vojnu ukončila. V pokračovaní sa tvorcovia viac zamerali na objasnenie odvekého sváru a dej sa tak z časti odohráva aj v dávnej histórii. Navyše po úspechu prvého dielu dostal režisér od filmového štúdia oveľa väčší rozpočet, čo sa výrazne prejavilo na výprave, efektoch a celkovej atmosfére filmu. Réžia: Len Wiseman.

Markíza, 00:25: Hra o prežitie (Saw), USA, 2004

Geniálny vrah, bizarné smrti, dejové zvraty a falošné stopy. Réžia: James Wan, hrajú: Leigh Whannell, Cary Elwes, Danny Glover, Ken Leung, Dina Meyerová.


NEDEĽA 14. 2.

Sexi_pistols.jpg

Markíza, 20:00: Sexi Pistols (Bandidas), Mexiko/Francúz­sko/USA, 2006

Maria a Sára sú ženy z rozličných pomerov. Sára je bohatá a Maria chudobná. Obe spojí dokopy príchod zástupcu New Yorskej banky. Zo zástupcu sa postupne stane bandita, ktorý zabíja nevinných obyvateľov Máriinej dediny. Tá sa potom, čo postrelia jej otca, rozhodne zakročiť. A to tak, že sa pokúsi vykradnúť banku. A práve v banke sa Mária po prvýkrát stretáva so Sárou. Dámy spoja svoje sily a kolotoč známych vtipov, očakávaných situácii a zriedkavých akčných scén sa môže začať. Réžia: Joachim Roenning, Espen Sandberg, hrajú: Penélope Cruzová, Salma Hayeková, Steve Zahn.

Joj, 22:45: Hra na skrývačku (Hide and Seek), USA, 2005

Po smrti manželky sa David Callaway musí sám starať o svoju dcéru Emily. Tá sa vo svojej osamelosti spriatelila s imaginárnym priateľom Charliem a odvtedy ich rodinu sprevádzajú hrôzostrašné udalosti. Réžia: John Polson, hrajú: Robert De Niro, Dakota Fanningová.

Vercingétorix.jpg

Joj, 00:40: Galský kráľ (Vercingétorix), Francúzsko/Ka­nada, 2001

Christopher Lambert ako syn galského kráľa Vercingétorix sa učí vyniknúť v bojových umeniach Druidov, aby pomstil smrť otca a zjednotil svoj národ, ktorý 60 rokov pred narodením Krista trpí vojnami a nájazdmi kočovných národov. Aký pekný námet, také zlé spracovanie. Hrajú: Ch. Lambert, K. M. Brandauer, M. von Sydow a ďalší. Réžia J. Dorfmann.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-8–2–2010-do-14–2–2010“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


5. februára 2010
Lucia Droppová