TV tipy od 4. 1. 2010 do 10. 1. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

TV hovník od 4. 1. 2010 – 10. 1. 2010

Nie je krajšej časti ako začiatok, keď nevieme, čo nás čaká a neminie, a môžeme sa tešiť na čokoľvek. Preto si užívajte prvý televízny týždeň v pohodlí svojich hovníkov a nepremeškajte Merlina so Zamilovaným Shakespearom spojených Veľmi nebezpečnými známosťami vo Farbe mágie.


PONDELOK 4. 1.

nefka_Merlin.jpg

Markíza, 09:20: Merlin VB/USA, 1998

Kompletné zobrazenie Artušovských legiend vnímaných cez životopis legendárneho čarodejníka Merlina. Aj napriek televíznemu spracovaniu s lacnejšími trikmi sa jedná o vynikajúci dvojdielny film, kde sa dozviete o všetkých mýtických postavách, ktoré doteraz vládnu britskej mytológii. Réžia: Steve Barron, hrajú: Sam Neill, Helena Bonham Carterová, Miranda Richardsonová, John Gielgud, Martin Short, Rutger Hauer, Isabella Rosselliniová a iní.


UTOROK 5. 1.

nefka_Shakespeare in Love.jpg

Jednotka, 10:45: Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love), USA, 1998

Londýn na konci šestnásteho storočia obývali mnohé geniálne osobnosti. Jednou z nich bol aj Will Shakespeare (Joseph Fiennes), ktorý pre svoju novú hru nutne potrebuje viac inšpirácie. Avšak Romeo a Ethela, dcéra piráta, ako znie pracovný názov, nie a nie nabrať tie správne kontúry. Géniovi však osud prihrá do cesty vášnivú a pôvabnú obdivovateľku Violu (Gwyneth Paltrowová), ktorá okrem iného mimoriadne túži stáť na javisku ako herečka. Lenže vtedajšie zvyklosti sú neúprosné. Divadlo smú hrať iba muži, a tak Viole nezostáva nič iné, iba sa vydávať za muža. Romeov part jej ide nad očakávanie dobre a nad očakávanie dobre sa vyvíjajú aj Willove city k Viole. Réžia: John Madden, ďalej hrajú: Joseph Fiennes, Tim McMullen, Steve O'Donnell, Geoffrey Rush, Tom Wilkinson.

nefka_Merlinov_učeň.jpg

Markíza, 09:10: Merlinov učeň (Merlin´s Appren­tience), USA/Kanada, 2006

Veľký čarodejník Merlin sa po rokoch vracia na Kamelot, ktorý už je len tieňom svojej niekdajšej slávy – už dávno totiž zmizol Svätý Grál, ktorý Kamelotu poskytoval ochranu a slávu, a medzi živými už nie je ani jeho zakladateľ, kráľ Artuš. Spolu s Jackom, tulákom a zlodejom s prekvapivo veľkými čarodejnými schopnosťami sa snažia Grál znovu nájsť a Kamelotu navrátiť dávny lesk. Nebude to však vôbec jednoduché – nestoja totiž len proti vonkajšiemu nepriateľovi. Réžia: David Wu, hrajú: Sam Neill, Miranda Richardsonová, Meghan Oryová, Christopher Jacot.

ČT1, 22:45: Pevnosť (The Keep), USA, 1983

Film o tajomnom zle na Karpatskom hrade patrí medzi najpodivnejšie projekty filmovej histórie. Americký horor podľa románu F. Paula Wilsona. Hrajú: S. Glenn, I. McKellen, A. Watsonová, J. Prochnow, G. Byrne, R. Prosky a ďalší, scenár a réžia Michael Mann.


STREDA 6. 1.

nefka_man_in_the_iron_mask.jpg

Jednotka, 15:45: Muž so železnou maskou (The Man in the Iron Mask), USA, 1998

Na francúzskom kráľovskom dvore prebieha obdobie úpadku a dekadencie. Kdesi v rohu Bastily čaká záhadný väzeň so železnou maskou na naplnenie svojho krutého osudu. Keď však v Bastile vypukne revolúcia, jeho tvár konečne uzrie svetlo sveta. Slávna adaptácia Dumasovho románu s brilantným hereckým obsadením. Réžia: Randall Wallace, hrajú: Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu, Leonardo DiCaprio.

nefka_Cinka_panna.JPG

Jednotka, 20:15: Cinka panna SR, 2009

V rodine kočovného cigánskeho primáša sa narodila dcéra. Spontánne veselie je také veľké, že kočovníci sa rozhodnú prenocovať na pozemkoch miestneho zemana Lányiho. Z krátkej zastávky sa stáva dočasný pobyt. Na pozemkoch, ktoré menia majiteľov, ale v skutočnosti ich nik neobrába, vyrastá rómska osada. Ľudia v nej žijú život v duchu rodových tradícií a obyčají. Kontakt s okolitým svetom rodine Cinkovcov zabezpečujú ich hudobné vystúpenia. Právo hrať v kapele majú len muži. Mladá Cinka Panna prejaví hudobné nadanie, no poslaním ženy nie je stať sa huslistkou, ale starať sa o domácnosť. Mladé dievčatá sú v duchu rodových zvykov predávané do manželstva. Osudu sa nevyhne ani Cinka Panna. Jej otec ju predá synovi kováča. Nádej mladej ženy vymaniť sa z núteného manželstva a presadiť sa ako hudobníčka vzniká vo chvíli, keď vyjde najavo, že ak žena do roka neporodí dieťa, môže ju otec ženícha vrátiť s podmienkou vrátenia platby. Mladé dievča pomáha otcovi obstarať peniaze, ktoré rodina medzičasom minula. Cinka Panna v mužskom prezlečení chodí hrávať zemanom. Ich tajomstvá ju zatiahnu do osídiel doby, do sporu kuruckých povstalcov s Habsburgovcami. Odrazu má k svojmu snu hrať raz na cisárskom dvore oveľa bližšie, ako vôbec tuší. Jej zdanlivo priamočiaru cestu však skomplikuje láska k manželovi. Taký pútavý príbeh a také nízke hodnotenia. Réžia: Dušan Rapoš, hrajú: Anna Gurji, Martin Huba, Zuzana Kronerová, Jozef Vajda, Marián Slovák, Adrián Jastrabán.


ŠTVRTOK 7. 1.

nefka_Stroj_casu.jpg

Markíza, 12:00: Stroj času (The Time Machine), USA, 2002

Adaptácia nesmrteľnej klasiky H. G. Wellsa: The Time Machine rozpráva príbeh o mužovi, ktorý sa v snahe zachrániť svoju tragicky zomretú ženu, rozhodne podniknúť cestu časom. Ocitne sa však v ďalekej budúcnosti, keď na Zemi zúri nemilosrdný boj medzi rasami Eloiov a Morlokov. Réžia: Simon Wells, hrajú: Guy Pearce, Samantha Mumba.

Markíza, 15:15: Posledný pirát (Nate and Hayes), USA, 1983

Gang cynických a krutých hrdlorezov pod vedením Bena Peasea napadne ostrov South Pacific a unesie krásnu snúbenicu reverenda Nathaniela Williamsona (Michael O´Keefe), Sophie (Jenny Seagroveoá). Reverend to však nemieni nechať len tak a chce ju za každú cenu zachrániť. Jediná možnosť je spojiť sa s neslávne známym pirátom Bullym Hayesom a s jeho pomocou vypátrať, kde únoscovia mladú ženu zadržiavajú. Hrajú: Tommy Lee Jones, Michael O'Keefe.


PIATOK 8. 1.

nefka_Joe_Black.jpg

Jednotka, 21:20: Zoznámte sa, Joe Black (Meet Joe Black), USA, 1998

Nikto nemôže zomrieť, pokiaľ niekoho miluje. Inými slovami, aj smrť sa môže prepočítať, pokiaľ vstúpi do jej života láska. Za odklad svojho úmrtia William súhlasí s tým, aby sa Smrť osobne mohla dozvedieť čosi viac o živote ľudí. A tak do Williamovho života vstupuje Joe Black (Brad Pitt), sympatický mladík, ktorého by ste zrejme za takého nepokladali, ak by ste vedeli, že je to “pán Smrť” osobne. Lenže vo chvíli, keď sa Joe Black stretne s okúzľujúcou Williamovou dcérou Susan (Claire Forlaniová), všetko sa zmení. Réžia: Martin Brest, hrajú: Anthony Hopkins, Brad Pitt, Claire Forlaniová, Marcia Gay Hardenová, Jeffrey Tambor, Jake Weber.

Markíza, 11:45: Čínska legenda (A Chinese Tall Story, Ching din dai sing), Hongkong/Čína, 2005

Ľúbostný príbeh medzi votrelcom a opicou. Vyšší priemer.

nefka_Beyond_borders.jpg

Joj, 21:55: Hranice zlomu (Beyond Borders), USA/Nemecko, 2004

Sarah Jordan, spoločensky veľmi dobre postavená mladá žena v Londýne, si jedného dňa vypočuje naliehavú prosbu humanitárneho pracovníka Dr. Nicka Callahana. Žiadosť o pomoc pre zbedačené deti, o ktoré sa muž stará, úplne zmení jej život. Nick ju sexuálne priťahuje, aj preto sa rozhodne pracovať po jeho boku v utečeneckých táboroch. Réžia: Martin Campbell, hrajú: Angelina Jolieová, Clive Owen.


SOBOTA 9. 1.

nefka_Farba_magie.jpg

Markíza, 12:05: Terry Pratchett: Farba mágie (Colour of Magic), VB, 2008

Citát z recenzie Soni Lantajovej pre Fandom: „Farba mágie nie je film pre každého. Bola vytvorená s láskou a nadšením a je určená najmä fanúšikom plochozemskej ságy. Má však určitý potenciál zaujať aj bežných divákov. Je možné, že vďaka tomuto filmu sa rady Pratchettových čitateľov ešte rozšíria.“

nefka_Muži_v_čiernom.jpg

Markíza, 17:20: Muži v čiernom (Men in Black), USA, 1997

Sú najlepšie stráženým tajomstvom vo vesmíre. K a J pracujú pre neoficiálnu vládnu agentúru s názvom Muži v čiernom, ktorá zodpovedá za imigráciu a vôbec všetko, čo súvisí s aktivitou mimozemšťanov na Zemi. Navždy vynikajúca sci-fi komédia. Réžia: Barry Sonnenfeld, hrajú: Tommy Lee Jones a Will Smith.

nefka_hostel.jpg

Markíza, 22:20: Hostel: Hrôza na Slovensku (Hostel), USA, 2005

Dvaja Američania (Josh a Paxton) a Islanďan (Oli) križujú Európu s jediným cieľom. Užiť si s európskymi dievčatami. Idea celého filmu spočíva v tom, že všetci ľudia, ktorých tu turisti stretnú, dokonca aj polícia, sú súčasťou ruskej mafie. Lákajú neznalcov okolia, aby ich mohli predať boháčom, ktorí sa chcú vybúriť buď na cudzincovi, alebo hocikom, voči komu majú šovinistické alebo úchylné sklony. Naozaj horor. Réžia: Eli Roth.

ČT1, 17:05: Uf-oni sú tu (Uf-oni jsou tady), ČR, 1988

Úsmevný český detský film rozpráva o tom, že nie všetky podozrivé bytosti, ktoré zbierajú vzorky, pochádzajú z vesmíru. Réžia: Ota Koval, hrajú: M. Soukenka, O. Homola, J. Schallerová a ďalší.

nefka_excalibur-morgana.jpg

ČT1, 21:25: Excalibur VB, 1981

Iba ten, kto dokáže vládnuť magickým mečom, sa môže stať kráľom. Kultové spracovanie legendy o kráľovi Artušovi a rytieroch okrúhleho stola. Réžia: John Boorman, hrajú: N. Terry, H. Mirrenová, N. Williamson, Ch. Lunghiová, N. Clay a ďalší.


NEDEĽA 10. 1.

Joj, 20:00: Veľmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions), USA, 1999

Sebastianovými (Rhyan Phillippe) rukami už prešlo nejedno dievča New Yorku, a tak sa už trochu nudí. Kathryn (Sarah Michelle Gellarová) sa chce zase pomstiť Courtovi Reynoldsovi, ktorý ju odmietol kvôli nevinnej Cecile. Kathryn teda vyzve Sebastiana, aby Cecile poškvrnil a posunul ju Courtovi ako poškodený tovar. Sebastian túto úlohu považuje za príliš jednoduchú, no napokon pristane. Za väčšiu výzvu považuje práve stávku, že dostane Annette, ktorá práve uverejnila článok v školskom časopise o tom, že chce ostať nepoškvrnená, až kým sa nevydá. Ak stávku vyhrá Kathryn, dostane Sebastianovo auto, ak ju však vyhrá Sebastian, dostane Kathryn, ľadovú kráľovnú, o ktorej Sebastian vie, že nijako ináč by ju nikdy nemohol mať. Réžia: Roger Kumble.

nefka_BloodTrails.jpg

Joj, 23:25: Stopy krvi (Blood Trails), Nemecko, 2006

Vražedná hororová jazda na horských bicykloch po tých najstrmších svahoch, boj o prežitie, kde každá cesta vedie ku krvavému koncu.

nefka_Hlbiny_strachu.jpg

Joj, 01:00: Hlbiny strachu (Dykkerne Beyond), Dánsko/Švédsko, 2000

Dobrodružný príbeh dvoch bratov, ktorí objavia potopenú nemeckú ponorku. V jej útrobách ich namiesto pokladu čaká nebezpečenstvo a prenasledovanie jej pôvodných pasažierov. Hrajú R. Hansen, R. J. Hollander, O. Brandenburg, B. Owe, L. Aagaardová, J. Asholt, O. Ch. Owe a ďalší. Réžia A. Sandgren.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-4–1–2010-do-10–1–2010“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


1. januára 2010
Lucia Droppová