TV tipy od 30. 11. 2009 – 6. 12. 2009

TV hovník a jeho obyvatelia

Medzi povinné sledovanie sme na tento týždeň zaradili hororový Konkurz, krvilačného grófa Draculu a špionážny Rainbow Warrior. Cez víkend si radšej nastavte nahrávanie, pretože oveľa lepší program ako akýkoľvek televízny, nás čaká na Fénixcone v Brne. Príjemné hovenie.


PONDELOK 30. 11.

Náuka o snoch

Filmbox Extra, 15:00: Náuka o snoch (La Science des rêves / The Science of Sleep), Francúzsko/Ta­liansko, 2006

Náuka o snoch je romantická fantázia odohrávajúca sa v chaotickom mozgu Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstredného muža, ktorého sny mu neustále rozvracajú reálny svet. Keď drieme, stáva sa z neho charizmatický moderátor „Stephane TV“, ktorý prednáša „náuku o snoch“ do papierových kamier. V skutočnom živote má nudnú prácu vo vydavateľstve parížskeho kalendára a zomiera od lásky k svojej susedke Stephanie (Charlotte Gainsbourgová).

ART hovník:

ČT2, 23:40: Film point: Holič, Jedním slovem román, Modul, Boží soud, Život je hra, Myška Kyška a Myška Hryžka ČR, 2009

Prierez súčasnou filmovou tvorbou z dielní študentov českých filmových škôl. Autori: O. Lehovec, J. Míka ml., M. Uhlíř, J. Ašenbrennerová, V. Hanuš a M. Dubnický.

Kapitán Alatriste

ČT1, 22:35: Kapitán Alatriste (Captain Alatriste), Španielsko, 2006

Príbeh sa odohráva v Španielsku v 17. storočí za vlády slabého a manipulovateľného panovníka, kráľa Filipa IV. Kapitán Alatriste (Viggo Mortensen), jeden z vojakov obávanej starej španielskej tercie, slúži kráľovi vo vysilujúcej dobyvačnej vojne vo Flandroch a v mierových časoch ako nájomný šermiar v Madride a v Seville. Miluje krásnu Maríu de Castro (Ariadna Gilová). Všetko vyzerá romanticky a ideálne, až na to, že príbeh je plný intríg, zrady, krvavých súbojov, veľkolepých bitiek, lásky a nenávisti.


UTOROK 1. 12.

Film+, 13:40: Tam, kde končia hviezdy (Beyond the Stars), USA, 1989

Eric (Christian Slater) je syn vedca pracujúceho v IT oblasti. Jeho otec kedysi pracoval pre misie Apollo. Eric je rozhodnutý stať sa astronautom sa jedného dňa sa stretne s Paulom Andrewsom (Martin Sheen), prvým človek na Mesiaci. Paul sa snaží vyhnúť mediálnej popularite a tiež stretnutiu s inými astronautmi, pretože po návrate zo svojej misie sa správal až nevysvetliteľne agresívne. Eric sa len pomaly dozvedá, že Paul objavil na Mesiaci niečo, čo dokázalo zmeniť jeho život. Réžia: David Saperstein.


STREDA 2. 12.

ART hovník:

Dirty war

ČT2, 20:30: Nečistý boj (Dirty War), VB/USA, 2004

Keďže aj dnešok je chudobný na žánrové filmy, sledujme aspoň osud skupinky teroristov, ktorej sa podarilo prepašovať rádioaktívny materiál potrebný na výrobu takzvanej špinavej bomby. Na jej použitie zostáva len pár hodín. Iróniou je, že snímka inšpirovaná udalosťami z 11. septembra a stále sa zväčšujúcou hrozbou terorizmu predišla len o rok tragickým udalostiam, ku ktorým došlo v Londýne 7. júla 2005.

Muž proti mužovi

Film+, 22:30: Muž proti mužovi (Seraphim Falls), USA, 2006

Občianska vojna skončila pred piatimi rokmi, ale niektoré rany čas nezacelí, práve naopak, priživuje hlad po pomste. A práve tá dodáva silu žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) pri pátraní po Gideovi (Pierce Brosnan), ktorý navždy poznamenal život jej muža. Réžia: David Von Ancken.


ŠTVRTOK 3. 12.

Film+, 00:30: Obraz Doriana Graya (The Picture of Dorian Gray), USA, 2004

Moderná a novátorská adaptácia rovnomenného klasického diela z pera Oscara Wilda opäť zobrazuje mladého a nevinného chlapca Doriana Graya (Josh Duhamel), ktorý v konfrontácii so zlom, v tomto prípade v podobe cynického priateľa Harryho Wottona (Branden Waugh), podlieha. Nechá sa namaľovať a tým spečatí svoj osud. Prestane starnúť a všetky jazvy, či už na tele alebo na duši, sa teraz projektujú už len na plátne.

Audition

Film+, 02:00: Konkurz (Audition/Ôdishon), Japonsko/Južná Kórea, 1999

V hororovom štvrtku budeme pokračovať s dvoma úspešnými a bohatými priateľmi, z ktorých jeden je vdovec a chýba mu láska a spoločnosť. Ten druhý je filmový režisér a spolu prídu na úžasný nápad. Pretože ovdovený priateľ nevie urobiť prvý krok nájdeniu si priateľky, rozhodnú sa vypísať konkurz na film, ktorý sa nikdy nebude točiť, ale z uchádzačiek môžu nájsť vhodnú ženu pre život. Medzi mnohými záujemkyňami je aj tichá Asami, ktorej pôvabom je vdovec fascinovaný. Až príliš neskoro zistí, že existuje Asamina stránka, ktorú by si nedokázal predstaviť ani v tých najstrašnejších nočných morách. Réžia: Takaši Miike.


PIATOK 4. 12.

Dracula

Prima, 00:15: Dracula VB/USA, 1979

Pri anglickom pobreží Whitby v noci stroskotá loď. Mina Van Helsingová (Jan Francisová) zachráni muža ležiaceho na brehu. Netuší však, že ide o transylvánskeho grófa Draculu (Frank Langella), ktorý sa chce usadiť na miestnom opáctve v Carfaxe. Nebude chýbať ani nebojácny Van Helsing (Laurence Olivier) a naivný Jonathan (Trevor Eve) vyzbrojení krížmi, pretože, ako ináč, chcú Draculu zničiť. Film bol nakrútený podľa literárnej predlohy B. Strokera. Réžia J. Baham.

ART hovník:

Tá, ktorá obracia noty

ČT1, 22:50: Tá, ktorá obracia noty (Tourneuse de pages), Francúzsko, 2006

Pre dvanásťročnú Melániu je hra na klavír zmyslom života. Veľmi usilovne sa pripravuje na skúšky na konzervatórium. Melánia pod veľkým tlakom nedokáže zahrať skladbu tak, ako si ju nacvičila, a na skúškach prepadne. V tej chvíli stratí životný cieľ. Po rokoch sa Melánia opäť stretáva s klavírnou virtuózkou, ktorá je síce na vrchole kariéry, ale psychicky sa cíti veľmi labilná. Melánia získa miesto ako jej asistentka. A vtedy nadíde čas pomsty. Hrajú: C. Frotová, D. Francoisová, P. Greggory, C. Molletová a iní. Réžia: Denis Dercourt.


SOBOTA 5. 12.

Transformeri

Markíza, 20:30: Transformers USA, 2007

Na Zem zaútočia mimozemskí roboti Deceptikoni, schopní premieňať sa na akýkoľvek dopravný prostriedok. Ich domovská planéta zanikla a oni túžia vyhubiť ľudstvo a usídliť sa na Zemi. Proti nim však stojí ďalšia skupina, Autoboti, ktorí chcú našu planétu a jej obyvateľov chrániť. Medzi nimi sa rozpúta vojna o modrú planétu. Snímka Transformers je síce naivná, patriotická a miestami zdĺhavá, no zároveň sa vyznačuje spektakulárnosťou, dramatickosťou a vizuálnou atraktivitou. Jednoducho, typický film režiséra Michaela Baya. Hrajú: mladý Jones Shia LaBeouf, sexica Megan Foxová a transformeri.

Cars

Joj, 20:20: Autá (Cars), USA, 2006

Vo svete, ktorý je rovnaký ako náš, neexistujú ľudia – len autá, vykonávajúce ľudské činnosti. Potravou je benzín, topánkami sú pneumatiky, obvodným lekárom je miestny automechanik. Film je plný vtipných a milých postáv. Tak ako predchádzajúcich šesť a každý ďalší film spoločnosti Pixar.

ART hovník:

Le rainbow warrior

Jednotka, 22:05: Skutočný príbeh: Rainbow Warrior (Le Rainbow Warrior), Francúzsko, 2006

10. júla v roku 1985 bola potopená loď Rainbow Warrior, ktorá patrila organizácii Greenpeace. Táto loď smerovala do Polynézie, kde francúzska vláda testovala nukleárne zbrane. Film zobrazuje najstrašnejší špionážny prípad medzi Francúzskom a Novým Zélandom, ktorý patrí medzi najkontroverznejšie tajomstvá 20. storočia. Hrajú: Niels Arestrup, Julie Gayetová, Pascal Elbé, Sam Karmann, réžia: Pierre Boutron.


NEDEĽA 6. 12.

Spider-man 2

AXN, 22:00: Spider-man 2 USA, 2004

Od chvíle, ako sa Peter Parker (Tobey Maguire) rozhodol opustiť svoju dlhoročnú lásku Mary Jane Watsonovú (Kirsten Dunstová), aby sa mohol v kostýme Spider-mana aj naďalej zodpovedne venovať svojmu povolaniu superhrdinu, uplynuli dva roky. Jeho túžba po milovanej M. J. však postupom času len vzrastá a preto sa teraz pohráva s myšlienkou, že by sa tajného života superhrdinu na dôkaz svojej lásky zriekol. No M. J. sa medzitým rozhodla ísť svojou cestou – vydala sa na dráhu filmovej herečky a v jej živote figuruje nový muž (James Franco). Všetky časti Spider-mana majú zaujímavé a temné príbehy a aj napriek invázii superhrdinov v posledných rokoch, si Pavúčí muž vždy dokázal pochytať svoje publikum do lepkavých sietí.

ART hovník:

Obchodník so smrťou

Markíza, 00:20: Obchodník so smrťou (Lord of War), USA/Nemecko, 2005

Obchodník so smrťou je akčný dobrodružný príbeh natočený podľa skutočnej udalosti, ktorý sa odohráva vo svete medzinárodného obchodu so zbraňami. Hlavnou postavou je obchodník so zbraňami Yuri Orlov (Nicolas Cage), ktorý sa pohybuje v najnebezpeč­nejších vojnových zónach sveta, hravo strčí do vrecka agenta Interpolu, obchodných konkurentov a dokonca aj zákazníkov, medzi ktorých patrí väčšina svetových diktátorov. Jeho najväčším súperom sa však nakoniec stane vlastné svedomie. Z filmu sa dozviete množstvo zaujímavých informácií. Dokonca aj Nicolas Cage (podľa mňa jeden z najhorších hercov Hollywoodu) sa vo svojej roli snaží a neotravuje s útrpným výrazom v tvári a ružovým zajačikom.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-30–11–2009–6–12–2009“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


27. novembra 2009
Lucia Droppová