TV tipy od 26. 10. 2009 – 01. 11. 2009

TV hovník

Medzi povinné sledovanie sme pre tento týždeň zaradili duchársku Diablovu chrbticu, všetkými farbamy hýriaci Klan lietajúcich dýk a halloweensku Ospalú dieru. Ostatné filmy si dávkujte podľa chuti a rozsahu zabúdania. Príjemné hovenie.


PONDELOK 26. 10.

Dvojka, 22:35: Z hrobu do hrobu Slovinsko, 2005

Tridsiatnik Pero žije v malom slovinskom mestečku, je profesionálnym rečníkom na pohreboch a svoj talent využíva na vytváranie prejavov, ktoré nie sú len obyčajnými chválospevmi na zosnulých. Žije v rodinnom dome s otcom neustále sa neúspešne pokúšajúcim o samovraždu, dvomi sestrami a synovcom. Je tu však i sused Šuki, synovcov otec Dzeger a Perova veľká láska Renáta. Osudy všetkých týchto postáv sa navzájom prelínajú a v zdanlivo nevinnej situácii sa hromadí temná sila. Réžia: Jan Cvitkovic, hrajú: Gregor Bakovic (Pero), Sonja Savič (Ida), Drago Milinovic. Film je temnou grotesknou hrou o živote a smrti.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_oktober_5_Krvavy_priliv.jpg

Dvojka, 22:10: Krvavý príliv (Crimson Tide), USA, 1995

Nestabilita v Rusku vyústi do nasadenia atómovej ponorky Alabama. Ruskí vzbúrenci medzitým ovládnu raketovú odpaľovaciu základňu a pripravujú sa na útok proti USA. Pod morom medzitým prijmú rozkaz k odpáleniu rakety, za ním nasleduje druhý, ten však na ponorku nedorazí celý. Hrajú: Denzel Washington, Gene Hackman, Matt Craven.


UTOROK 27. 10.

Dvojka, 22:10: Diablova chrbtica (Devil´s backbone), Mexiko/Španiel­sko, 2001

Píše sa rok 1939, v Španielsku sa pomaly končí krvavá epocha občianskej vojny. Desaťročného Carlosa, syna padlého republikánskeho hrdinu, jeho poručník odovzdá na výchovu do sirotinca Santa Lucia. V novom prostredí sa chlapec cíti nielen osamelo, ale čoskoro zistí, že musí čeliť nečakaným nástrahám a bojovať o holý život. Okrem skazeného personálu a nepriateľského Jaimeho, najstaršieho z chovancov ústavu, sa totiž stretáva aj s detským duchom s nejasnými úmyslami. Čoskoro začne mať Carlos podozrenie, že duchom je Santi, bývalý obyvateľ sirotinca, ktorý v minulosti zmizol za záhadných okolností. Popri tom všetkom sa na dvore stále týči nevybuchnutá bomba. Réžia: Guillermo del Toro.

Návštevníci

Joj, 09:20: Návštevníci: Cesta do Ameriky (Les visiteurs en Amérique just visiting), USA/Francúzsko, 2001

Pokračovanie dnes už slávnej francúzskej komédie z roku 1993. Francúzske knieža Thibault má v dvanástom storočí tesne pred svadbou s milovanou princeznou Rosalind. Pod vplyvom zákerného kúzla ju však omylom zabije. V zúfalstve sa obráti na mocného čarodejníka a požiada ho, aby ho i s jeho sluhom Andrém odčaroval späť pred tragickú udalosť. Hrajú: Jean Reno, Christina Applegate, Christian Clavier.


STREDA 28. 10.

Film+, 20:20 Deti z ostrova pokladov 3 (Treasure Island Kids 3: The Mystery of Treasure Island), Nový Zéland, 2004

Conradovi sa podarí zostaviť špeciálny lietajúci stroj. V tom istom čase zmizne indický chlapec Ashokaa dievčatá z tábora objavia starovekú sochu. Obe nezvyčajné udalosti sa snažia objasniť Charlie a Miranda. Zistia, že ostrov navštívil mimozemský cestovateľ. Prvotný inštinkt im hovorí informovať vedca na vedľajšom ostrove o situácii. Ale vo chvíli, keď prilietajú helikoptéry s vyšetrovacím tímom, sú už deti s roztomilým malým mimozemšťanom spriatelené. Teraz sa snažia zabrániť tomu, aby ho skupina chytila a využila na vedecké účely.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_oktober_5_klan_lietajúcich_dýk.jpg

Filmbox Extra, 22:30: Klan lietajúcich dýk (House of Flying Daggers), Čína/Hong-Kong, 2004

V Číne vládne dynastia Tang. Čaká vás vizuálne úchvatne a scenáristicky zaujímavo podané predstavenie korenené starostlivým prístupom režiséra „maliara“ Zhanga Yimoua. Dojímavá čínska tragédia, v ktorej tentokrát nejde o vytvorenie štátu či premyslený príbeh rozprávaný z viacerých hľadísk, ale o milostný trojuholník a lásku prestrihanú skvostnými lietajúcimi súbojmi medzi Takešim Kaneširom, Andy Lauom a Zhang Ziyi.

nefka_tv_hovnik_oktober_5_driving-miss-daisy.jpg

ČT1, 15:55: Vodič slečny Daisy (Driving Miss Daisy), USA, 1989

Citlivý príbeh o vzťahu postaršej zámožnej dámy Daisy a jej černošského šoféra Hokea (Morgan Freeman) sa odohráva na americkom juhu v 50. rokoch 20. storočia. Pani Daisy (Jessica Tandyová) kvôli vysokému veku a opakovaným dopravným priestupkom odoberú vodičský preukaz. Hoci zanovitá Daisy spočiatku odmieta akúkoľvek pomoc, svojrázna dáma a jej zhovievavý šofér sa stávajú skutočnými priateľmi. Film ocenený 4 Oscarmi bol nakrútený podľa divadelnej hry Alfreda Uhryho, ktorá získala Pulitzerovu cenu.


ŠTVRTOK 29. 10.

Film+, 23:40: Pustina (Wilderness), VB, 2006

Skupina mladých delikventov je privezená do nápravného zariadenia na pustý ostrov. Hneď na to zisťujú, že ostrov nie je úplne opustený. Čaká tu na nich ozbrojený psychopatický vrah so zákernými pascami a vyhladovanou svorkou psov. . Filmbox Extra, 22:40 3:15 Zomrieš (The Amityville Horror), USA, 2005

Rodinka Lutzových, zdá sa, narazila na kúpu storočia – obrovský a luxusný dom pri jazere sa a to ešte za cenu, ktorú si môžu dovoliť. V živote Georgea Lutza (Ryan Reynolds), jeho ženy Kathy (Melissa Georgeová) sa však čoskoro začnú diať veci nadprirodzeného druhu. Krvácajúce steny, mŕtve dievčatká ako najlepšie priateľky ich dcéry, nemŕtvi robiaci neporiadok a pod. George sa každú noc o 3:15 zobúdza, má vidiny a jeho vzťah k deťom sa stále zhoršuje. Neviem, či vás to poteší, ale film sa končí happyendom.

ART hovník:

Film+, 16:50: Príbeh z Bronxu (A Bronx Tale), USA, 1993

Calogero vyrastá v drsnom prostredí newyorského Bronxu a je fascinovaný vzrušujúcim a zdanlivo usporiadaným svetom miestnej mafie. Jeho otec Lorenzo (Robert De Niro) chce však zo svojho syna vychovať slušného a poctivého človeka a jeho náklonnosť k mafii, zvlášť k jej šéfovi Sonnymu (Chazz Palminteri), sa mu nepáči. Calogero sa tak ocitne medzi dvomi rozdielnymi mužmi.


PIATOK 30. 10.

So mňou sa môžete báť iba mňa.

Markíza, 01:10: Resident Evil USA/VB/Nemecko/Fran­cúzsko, 2002

Film bol natočený Paul W. S. Andersonom podľa akčnej počítačovej hry „Resident Evil“, ktorá dosiahla vo svete hier rekordný predaj a vytvorila nový žáner virtuálneho hororového boja o prežitie. V hlavných úlohách si vychutnáme Millu Jovovichovú a Michelle Rodriguezovú ako špeciálny tím, ktorý musí udržať vírus vo vnútri podzemného komplexu. Inak by zombie ovládli celú planétu.

Od Toma Cruisa sa nechám hoci aj vysať.

Prima, 23:55: Rozhovor s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994

Novinár Meloy (Christian Slater) si vybral pre rozhovor až príliš zaujímavú bytosť – dvestoročného upíra Louisa (Brad Pitt). Svoje rozprávanie začal od roku 1791, keď mu umrel syn a milovaná žena. Vo chvíľach, keď túži iba po smrti, vstupuje do jeho života elegantný upír Lestat (Tom Cruise), ktorý ho tiež premení na upíra. Louisa však pri každom zabití trápia otázky svedomia a tak sa vydáva hľadať odpovede ohľadom svojho druhu do Európy. Strhujúci príbeh, krásni herci a mrazivá atmosféra zabezpečili tomuto filmu popredné miesto na upírskom filmovom nebi.

Filmbox, 22:40: Tí druhí (The Others), Francúzsko/Špa­nielsko/USA, 2001

Druhá svetová vojna skončila, ale Gracin (Nicole Kidmanová) manžel sa nevrátil z frontu. Žije sama v odľahlom viktoriánskom sídle, len so svojimi deťmi, ktoré vychováva v duchu hrozivých príkazov a zákazov vychádzajúcich z jej striktného náboženstva. Jej syn a dcéra okrem toho trpia aj zvláštnou chorobou: nemôžu byť vystavení priamemu dennému svetlu. Traja noví sluhovia sa tak musia naučiť nevyhnutné pravidlo – v dome treba udržiavať neustále pološero a žiadne dvere sa nesmú otvoriť, kým nie sú zatvorené tie predošlé. Občas sa stane, že pri hľadaní práce narazíte na strašidelné spoločenstvo duchov, z ktorého sa nikomu nechce odísť, pretože sú s veľkou pravdepodobnosťou členmi jednej rodiny.

AXN Sci-fi, 22:40: Tales of Terror Rusko, 2008

Tri hrôzostrašné príbehy inšpirované dielom Edgara Allana Poea. V hlavných úlohách Vincent Price ako Locke, Fortunato a Valdemar.


SOBOTA 31. 10.

Robin Hood: Pohni sa a si mŕtvy.

ČT1, 21:30: Robin Hood: Kráľ zbojníkov (Robin Hood: Prince of Thieves), USA, 1991

Kevin Costner ako Robin z Locksley a vojak armády kráľa Richarda Levie srdce sa vo filme Kevina Reynoldsa vracia domov z križiackej výpravy, aby zbavil svoj ľud krutovlády nottinghamského šerifa a stal sa národným zbojníckym hrdinom zo Sherwoodskeho lesa. Odvážni chlapi v zelených pančucháčoch dokážu učarovať nielen Mary Elizabeth Mastrantoniovej ako panne Marian.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_oktober_5_Kralovstvo_nebeske.jpg

Prima, 20:00: Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven), USA/Nemecko/Špa­nielsko/VB, 2005

Orlando Bloom hrá vo filme Ridleyho Scotta úlohu Baliana, kováča, ktorý prišiel o rodinu a skoro stratil vieru. Náboženské vojny, ktoré pretrvávali vo vzdialenej Svätej zemi, mu pripadajú ďaleko, ale aj tak je vtiahnutý do tejto napínavej drámy. Na slávnosti stredovekého Jeruzalema sa zamiluje, stane sa vodcom a nakoniec pozbiera všetku odvahu a bráni mesto v neutíchajúcich sporoch.


NEDEĽA 1. 11.

Markíza, 00:25: Pulz hrôzy (Pulse), USA, 2006

Zdá sa, že tento večer nás bude primárne hostiť Markíza. Skupina mladých študentov sa musí vyrovnať so záhadnou smrťou svojho kamaráta. Čoskoro však mladíci zistia, že nešlo o samovraždu. Pôvabná blondínka Mattie (Kristen Bellová) sa prostredníctvom monitorov, displejov telefónov a rádiových vĺn kontaktuje so svetom duchov, ktorý sa snaží preniknúť do toho nášho. Film Pulse bol natočený ako remake úspešného japonského hororu „Kairo“ a ani v americkej verzii nestratil na kvalite.

Sleepy hollow: Pohoršenie Jonnyho Deppa.

Markíza, 01:50: Ospalá diera (Sleepy Hollow), Nemecko/USA, 1999

Na samom konci osemnásteho storočia je mladý newyorský detektív Ichabod Crane (Johnny Depp), využívajúci pri svojej práci všetky dostupné objavy modernej vedy a techniky, povolaný k novému prípadu. Pre svoju racionalitu je tŕňom v oku i svojím nadriadeným preto ho pošlú do odľahlého mestečka Ospalá diera, miesta, akoby odrezaného od okolitého sveta. Je poverený neľahkou úlohou vyšetriť a odhaliť páchateľa série záhadných vrážd. Miestni obyvatelia ich jednoznačne pripisujú bezhlavému jazdcovi a svoje presvedčenie opierajú o fakt, že telám mŕtvych chýbali hlavy. Crane je z tejto všeobecne rozšírenej hypotézy viac než skeptický. S pomocou Katriny Van Tasselovej (Christina Ricciová), dcéry miestneho boháča, odhalia celkom nečakané súvislosti. Film z dielne Tima Burtona. sprevádzaný tradične vynikajúcou hudbou Dannyho Elfmana nenechá nikoho ospalým.

recenzie Ďura Červenáka: „Na púti temnými zákutiami doporučujeme svietiť si vydlabanou tekvicou, chrániť sa pentagramom a pre istotu šepkať ochranné zaklínadlá. Pripravené sú mnohé atrakcie! Naľavo môžete pitvať exhumovanú mŕtvolu tehotnej ženy, napravo strčiť vlastnú manželku do železnej panny. Tamhľa je škrípajúci starý mlyn, tam zas brloh bosorky, kde sa podáva odvar z krkavčích nôh alebo osviežujúca krv z netopiera. A kto nájde lebku mŕtveho žoldniera, získa špeciálnu prémiu – exkurziu do záhrobia! Tak zabudnite na slnko a ponorte sa do tieňov a večnej hmly. Tento svet možno nie je dokonalý, ale miera poskytnutej zábavy je sakramentsky vysoká.“

Sin city: Číslo večera sa práve začína...

Markíza, 03:25: Sin City – Mesto hriechu (Sin City), USA, 2005

Toto mesto patrí tvrdým, skorumpovaným a sklamaným ľuďom. Niektorí ho označujú ako temné miesto, iní ako svoj domov. Skazení policajti, sexy dámy noci, zúfalí zločinci. Niektorí hľadajú pomstu, iní túžia po vykúpení, ďalší chcú z oboch trochu. Ich drsné a napínavé príbehy sú námetom filmu dvojice režisérov Roberta Rodrigueza a Franka Millera, a hosťujúceho režiséra Quentina Tarantina. V hlavných úlohách živých či mŕtvych si zahrali: Jessica Alba, Maria Bello, Alexis Bledel, Rosario Dawson, Benicio Del Toro, Josh Hartnett, Michael Madsen, Rutger Hauer, Brittany Murphyová, Clive Owen, Mickey Rourke.


23. októbra 2009
Lucia Droppová