TV tipy od 24. 1. 2010 – 30. 1. 2011

pohovka.jpg

Christopher Nolan v posledných dňoch oznámil dve dôležité veci. Názov tretieho dielu Batmana v jeho réžii bude mať názov THE DARK KNIGHT RISES a taktiež prezradil, že zloduchom v trojke nebude Riddler/Hádankár. My vám zatiaľ môžeme odporučiť iba to, čo už dávno všetci poznáme, a preto si to radi pozrieme znovu. Príjemné zimné hovenie!


PONDELOK 24. 1.

The Hunting Party.jpg

Markíza, 01:05: Lovci tieňov (The Hunting Party), USA, 1991

Simon Hunt je úspešný novinár a spravodajca z vojnových konfliktov od Bosny až po Irak. Podarí sa mu získať správu, kde sa ukrýva najhľadanejší vojnový zločinec Bogdanovič nazývaný „Fox“, na ktorého je vypísaná odmena 5 000 000 $. Vydáva sa do Bosny, spojí sa s bývalými kolegami a začína lov plný akcie, pri ktorom ide doslova o život. Réžia: Richard Shepard, hrajú: Richard Gere, Terrence Howard.


UTOROK 25. 1.

EverAfter.jpg

Joj, 20:00: Večný príbeh (EverAfter), USA, 1998

Po nečakanom úmrtí milovaného otca sa Danielle stáva nechceným služobníkom jej novej nevlastnej matky. Taktiež dostáva dve nevlastné sestry, jednu veľmi tichú, avšak druhú otravnejšiu, ako by si mohla želať. Aj napriek tomu z Danielle vyrastie šťastná a rozumná mladá žena. Jedného dňa sa jej cesty pretnú s pekným princom Henrym, ktorý musí v rodine čeliť svojim vlastným problémom. Našťastie je tu milý Leonardo da Vinci, ktorý ponúka svoju pomocnú ruku. Pozrite si nové stvárnenie tejto chytľavej klasickej rozprávky. Réžia: Andy Tennant, hrajú: Drew Barrymoreová, Anjelica Hustonová, Dougray Scott.


STREDA 26. 1.

Last of the mohicans.jpg

ČT1, 21:55: Posledný mohykán (Last of the mohicans), USA, 1992

Adaptácia románu J. F. Coopera (1826) nie je ani tak indiánskym filmom, ako skôr ľúbostnou romancou. Hlavným motívom dobrodružného filmu je príbeh lásky Sokolieho oka a Cory. Píše sa rok 1757 a v Amerike zúri koloniálna vojna medzi Anglickom a Francúzskom. Dcéry anglického plukovníka Munroa, Cora a Alice, putujú do pevnosti svojho otca. Cestou sú však prepadnuté skupinou Hurónov a pred istou smrťou ich v poslednej chvíli zachráni práve Sokolie oko, biely adoptívny syn náčelníka Mohykánov. Réžia: hrajú: Daniel Day Lewis, Madeleine Stoweová.


ŠTVRTOK 27. 1.

Boa vs. Python.jpg

Markíza, 22:55: Boa verzus pytón (Boa vs. Python), USA, 2004

Ak sa vám podarí, vyhnite sa tomuto kúsku. Už sám názov napovedá, že opäť pôjde o úplnú špicu medzi gumovými atrapami. Svojrázny lovec a organizátor loveckých výletov Broddick prepravuje do USA obrovského, vyše 25-metrového pytóna. Zvieraťu sa podarí ujsť kdesi vo vodárni blízko Filadelfie. Broddick s ďalším špecialistom, tentokrát z FBI, vyrážajú do boja proti nenásytnej kreatúre a ich pomocníkom je iný mohutný sedemmetrový plaz – bo(h)a. Viete, ako dopadne súboj týchto dvoch obrovských hadov? Prepnutím na iný kanál. Réžia: David Flores, hrajú: Adamo Palladino, Kirk B. R. Woller.

The Tiger and the Snow.jpg

ČT2, 00:40: Tiger a sneh (The Tiger and the Snow/La tigre e la neve), Taliansko, 2005

Atillo je básnik, ktorý učí na univerzite v Ríme. Je rozvedený, ale nadovšetko má rád svoje dve dcéry. Jeho životná láska je žena menom Vittoria a celý jeho vesmír sa točí iba okolo nej. Prenasleduje ju všade kde sa dá a neustále ju presviedča, aby opätovala jeho lásku. Jeho vyvolená ho však vytrvalo odmieta. Atillo sa ale nezmieri s porážkou a pokračuje v súboji o ženu, o ktorej sa mu sníva každú noc. Je schopný všetkého, aby ju presvedčil, že on je ten muž, ku ktorému patrí. Atillovo snaženie však prekazí odchod jeho lásky do Iraku. Vittoria tam odišla spolu s Atillovým priateľom, irackým básnikom Fuadom. Potom, čo sa Atillo dozvie, že Vittoria sa po bombardovaní dostala do kómy, okamžite odchádza do Iraku presvedčený, že jedine on dokáže Vittorii pomôcť. Réžia: Roberto Benigni, hrajú: Roberto Benigni, Jean Reno, Nicoletta Braschiová, Emilia Foxová.


PIATOK 28. 1.

The Silence of the Lambs.jpg

Joj, 22:45: Mlčanie jahniatok (The Silence of the Lambs), USA, 1991

Baltimore sužuje strach a des z brutálnych vrážd mladých obéznych dievčat, ktoré unáša, väzní, zabíja a následne sťahuje z kože človek, verejne známy ako Buffalo Bill. Baltimorská polícia sa nedokáže s prípadom pohnúť ďalej a tak sa odhodlá podstúpiť vážny krok. Agent FBI Jack Crawford posiela jedného z najtalentova­nejších študentov akadémie FBI, mladučkú a neskúsenú Clarice Starlingovú na „kus reči“ za presláveným, psychopatickým kanibalom – dr. Hannibalom Lectorom, ktorý pre baltimorskú väznicu predstavuje už dobrých 8 rokov najcennejší úlovok. Brilantný rozhovor s inteligentným bývalým psychiatrom, ktorý svojich psychicky narušených pacientov pojedal, mal iba čo-to pridať na skúsenostiach mladej agentky, no v skutočnosti šlo Crawfordovi o niečo úplne iné. Chcel, aby sa Clarice s Lectorovou výraznou pomocou podarilo vytvoriť psychologický profil Buffalo Billa, čím by sa uľahčilo jeho dolapenie. Réžia: Jonathan Demme, hrajú: Anthony Hopkins, Jodie Fosterová, Scott Glenn, Anthony Heald, Ted Levine.


SOBOTA 29. 1.

The Dark Knight.jpg

Markíza, 20:00: Temný rytier (The Dark Knight), USA, 2008

V pokračovaní úspešného hitu Batman začína opäť spojili svoje sily: Christopher Nolan (režisér) a Christian Bale, ktorý si vracia ako Batman/Bruce Wayne. V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera.


NEDEĽA 30. 1.

Die Jagd nach dem Schatz der Nibelungen.jpg

Jednotka, 20:15: Honba za pokladom Nibellungov (Die Jagd nach dem Schatz der Nibelungen), Nemecko, 2008

Bájny poklad Nibellungov má byť najväčším pokladom na svete, údajne je stále ukrytý kdesi v Nemecku. Niet sa čo čudovať, že stále sú ľudia, ktorí nešetria peniazmi na to, aby ho našli. Eik je jedným z nich. Kedysi bol týmto pokladom posadnutý, lenže pri pátraní po jeho úkryte prídu o život jeho milovaná žena a najlepší priateľ. Od tých čias sa Eik vzdal svojej túžby a rozhodol sa žiť pokojným životom spolu so svojou dcérou Krimi. O desať rokov je všetko inak. Eik sa opäť púšťa do pátrania po poklade. Réžia: Huettner Ralf, hrajú: Benjamin Sadler, Bettina Zimmermannová.

Alexander.jpg

Markíza, 22:00: Alexander Veľký (Alexander), USA/VB/Nemecko, 2004

Alexandrov príbeh dobyvateľa sa začína odvíjať na začiatku invázie z Macedónie, keď vedie svoje armády najskôr do boja, aby ukradol Západnú Áziu spod perzskej nadvlády, a potom zvedie neuveriteľnú víťaznú bitku i so samotnou perzskou armádou. Alexander rozšíril svoju ríšu aj do dnešnej Strednej Ázie, a potom dokonca prekročil Himaláje a pokračoval v dobýjaní až do exotickej Indie. V žiadnej bitke ho nikto neporazil, a tak neúnavne hnal svojich bojovníkov cez púšte, hory a džungle neznámych krajín a podmaňoval si všetkých protivníkov, ktorí sa mu odvážili postaviť. Príbeh zachytáva Alexandrov život nehynúcej legendy od jeho mladosti, plnej snov, mýtov, slávy a dobrodružstiev, cez pevné zväzky s blízkymi ľuďmi a boj s otvorenými i skrytými nepriateľmi, až po jeho osamelú smrť ako vládcu obrovskej ríše. Je to neuveriteľný príbeh o živote človeka, ktorý si podmanil svet, a ak nič iné dokázal, že šťastie praje odvážnym. Réžia: Oliver Stone, hrajú: Anthony Hopkins, Colin Farrell, Angelina Jolieová, Val Kilmer, Rosario Dawsonová.

Kingdom_Of_Heaven.jpg

Joj, 20:00: Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven), USA/Nemecko/Špa­nielsko/VB, 2005

Orlando Bloom hrá vo filme Ridleyho Scotta úlohu Baliana, kováča, ktorý prišiel o rodinu a skoro stratil vieru. Náboženské vojny, ktoré pretrvávali vo vzdialenej Svätej zemi, mu pripadajú ďaleko, ale aj tak je vtiahnutý do tejto napínavej drámy. Na slávnosti stredovekého Jeruzalema sa zamiluje, stane sa vodcom a nakoniec pozbiera všetku odvahu a bráni mesto v neutíchajúcich sporoch.


21. januára 2011
Lucia Droppová