TV tipy od 23. 11. 2009 – 29. 11. 2009

TV hovník a jeho obyvatelia

Medzi povinné sledovanie na tento týždeň sme zaradili odvážneho Robina Hooda, parfumovaný Príbeh vraha a vesmírnu loď Serenity. Ostatné filmy si dávkujte podľa chuti a rozsahu zabúdania. Príjemné hovenie.


PONDELOK 23. 11.

Anakonda

Joj, 00:30: Anakonda: Honba za krvavou orchideou (Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid), USA, 2004

Skupina vedcov sa vydáva do džungle na Borneu, aby našla krvavú orchideu, vzácny kvet, ktorý zaručuje dlhovekosť. Na svojej ceste musia čeliť obrovským gumeným anakondám, ktoré sa nezastavia pred ničím, len aby ochránili svoju rodnú pôdu, domov krvavej orchidey. Extradávka klišé bez vtipu, napätia, sympatií k postavám a najmenšej snahy niečím naozaj zaujať.

ART hovník:

ČT1, 22:30: Svetlo z ohňa (Firelight), VB/USA, 1997

Chudobná dvadsaťdvaročná Švajčiarka Elisabeth Laurierová (Sophie Marceauová) kvôli finančnej tiesni pristúpi na návrh bohatého mladého statkára Charlesa Godwina (S. Dillane) a za pätsto libier mu porodí dieťa. Musí sa však hneď po pôrode vzdať akéhokoľvek kontaktu s ním i s Charlesom. Sedem rokov svoju dcérku Louisu neuvidí, ale potom sa jej podarí nastúpiť do Charlesovej rodiny ako vychovávateľka. Zistí, že z Louisy rastie vzdorovitá a nezvládateľná dievčinka, ktorá nemá žiadnych priateľov. Elisabeth sa s radosťou rozhodne vziať jej výchovu do svojich materských rúk.


UTOROK 24. 11.

Robin Hood

Joj, 08:30: Robin Hood, USA, 1991

V roku 1991 vznikli až dve snímky o slávnej postave zo Sherwoodskeho lesa. Prvý natočil John Irvin pod názvom Robin Hood (v hlavných úlohách Patrick Bergin a Uma Thurmanová). Napriek tomu, že jeho film mal premiéru skôr (v USA sa hral iba v televíziách), podľahol v konkurenčnom boji s verziou Kevina Reynoldsa s Kevinom Costnerom v hlavnej úlohe. Johnn Irwin zostal verný tradícii a natočil klasický výpravný dobrodružný film s romantickou zápletkou. Popri obvyklých peripetiách a rekvizitách zdôrazňuje v deji z 12. storočia rovinu vlasteneckého konfliktu.

ART hovník:

Červenofúz

Dvojka, 22:10: Červenofúz (Akahige/Red beard), Japonsko, 1965

V druhej polovici 19. storočia prichádza na kliniku Košikawa mladý lekár Jasumoto (Toširó Mifune). Stretáva sa tu s množstvom nariadení svojrázneho, despotického, neústupčivého mestského „šéflekára“, ktorého každý podľa farby jeho brady volá Červenofúz . Mladý internista je znechutený spôsobom vedenia kliniky a chce odísť, ale nemôže. Preto sa rozhodne ignorovať všetky nariadenia. Postupne však spoznáva, že každé z nariadení má svoj zmysel a že jeho nadriadený je výborný lekár, ktorý lieči predovšetkým dušu človeka. Škoda, že si jeho červený fúz môžeme iba predstavovať, keďže film je čiernobiely.


STREDA 25. 11.

Parfém

Filmbox Extra, 21:00: Parfum: Príbeh vraha (Perfume: The Story of a Murderer), SRN / Francúzsko / Španielsko, 2006

Bon jour. Asi by som sa mal najprv predstaviť. Moje ctené meno je Jean-Baptiste Grenouille a chcel by som vám vyrozprávať svoj životný príbeh. Príbeh vraha… Takto by sa nám uviedla postava z románu Parfum spisovateľa Patricka Süskinda z roku 1985. Grenouilleov citlivý nos ho priviedol až k schopnosti namiešať najdokonalejšiu a zároveň najničivejšiu vôňu všetkých čias. Réžia: Tom Tykwer.

ART hovník:

Malena

Filmbox, 17:45: Malena, Taliansko/USA, 2000

Každá Malenina (Monica Bellucciová) prechádzka mestom je sprevádzaná žiadostivými pohľadmi mužov a rozčúlenými klebetami ich žiarlivých žien. Trinásťročný Renato (Giuseppe Sulfaro) pozoruje aj Malenino nešťastie, keď sa stáva mladou vdovou, a tým aj objektom žiarlivosti a hnevu miestnych obyvateliek. Renato náhle začína odhaľovať kruté záludnosti spoločenských vzťahov provinčného mesta. V situácii, keď sa zdá všetko stratené, sa chlapec rozhodne vziať na seba zodpovednosť a Malene pomôže tým najneočakávanejším spôsobom. Réžia: Giuseppe Tornatore.


ŠTVRTOK 25. 11.

Infekcia

Film+, 21:55: Infekcia (Infection/Kansen), Japonsko, 2004

Infekcia – aktuálna téma ostatných rokov, storočí, tisícročí. Nie každá, ale tá filmová dokáže vyhladiť ľudstvo na planéte za niekoľko dní. Ututlanie doktorovej chyby pri operovaní zdanlivo popáleného pacienta môže mať katastrofálne následky pre celé obyvateľstvo Zeme, ale najmä pre to japonské. Réžia: Masajuki Očiai, hrajú: Mičiko Hada, Mari Hošino.

Film+, 23:35: Kaidan, Japonsko, 2007

Kaidan

Prosím, neprepínajte, keďže sme už infikovaní, pokračujeme pozeraním ďalšieho japonského hororu. Vo filme Hideoa Nakatu sa Aimi a jej otec nasťahujú do starého paneláku, kde rýchlo zistia, že vzťahy medzi jeho obyvateľmi a udalosťami, ktoré sa dejú najmä po polnoci, nie sú celkom normálne. Hrajú: Takaaki Enoki, Kumiko Asó.


PIATOK 26. 11.

Serenity

Prima, 22:00: Serenity, USA, 2005

Kapitán Malcolm Reynolds (Nathan Fillion), ostrieľaný veterán na strane porazených z galaktickej občianskej vojny, teraz živorí na palube svojej lode Serenity. Stará sa o malú posádku, ale keď prijme na palubu dvoch nových pasažierov – mladého doktora a jeho sestru s telepatickými schopnosťami – získava omnoho viac. Obaja sú utečencami z hnutia, ktoré vládne vo Vesmíre. Serenity sa tak odrazu ocitá lapená v pasci medzi nezastaviteľnou vojenskou silou Aliancie a brutálnou zúrivosťou zdivočených Reavers. A aby toho nebolo málo, najväčšie nebezpečenstvo sa skrýva v samotnom srdci lode. Film je producentskou náplasťou na bolestivé náhle ukončenie megaslávneho seriálu scenáristu Jossa Whedona – Firefly z roku 2002.

ART hovník:

Pod vplyvom splnu

Jednotka, 23:00: Pod vplyvom splnu (Moonstruck), USA, 1987

Loretta Castorini (Cher), predavačka kníh v Brooklyne, je vdova – jej manžel zomrel pred niekoľkými rokmi pri nehode autobusu. Loretta sa rozhodne, že sa opäť vydá a prijme ponuku milého Johnnyho Cammareriho (Nicolas Cage). Loretta si myslí, že jej prvé manželstvo bolo prekliate, lebo sa vydávala v City Hall, ale povie si, že tento raz to bude všetko inak. Milá romantická komédia, keď ešte Cage hral v dobrých filmoch a Cher spievala bez elektronických vokálov.


SOBOTA 27. 11.

ART hovník:

Pracovité dievča

Prima, 15:30: Podnikavé dievča (Working girl), USA, 1988

Mladá ambiciózna Melanie Griffithová úlohe Tess McGillovej – schopnej manažérky – nadiktovala kancelársku módu na mnoho rokov dopredu. Aj keď sa jedná o romantickú komédiu, mladé hviezde obsadenie určite stojí za obzretie. Réžia: Mike Nichols, hrajú: Harrison Ford, Sigourney Weaverová, Melanie Griffithová, Alec Baldwin a Kevin Spacey.

Paríž

Filmbox Extra, 23:00: Paríž (Paris), Francúzsko, 2008

A v sobotňajšom romantickom duchu budeme pokračovať aj naďalej. Cédric Klapisch (režisér) cez množstvo postáv a ich drobných životných epizód zohnal materiál pre postavenie monumentu komplexnosti ducha Paríža. Rozvetvená dejová línia nás vnáša do príbytku na srdce chorého tanečníka Pierra (Romain Duris), jeho sestry – sociálnej pracovníčy Élise (Juliette Binocheová). Starnúci historik Roland Verneuil (Fabrice Luchini) sa groteskne snaží lapiť druhý dych, zatiaľ čo jeho brat architekt Philippe (Francois Cluzet) ho už lapil a v pokročilom veku čaká na funkciu otecka. Tak veľmi chcenú atmosféru serióznej výpovede s hlbokým posolstvom režisér síce nenatočil, ale kvetnatú sociálno-turistickú jazdu metropolou mu nemôžeme uprieť.


NEDEĽA 28. 11.

Dívka na koštěti

Markíza, 16:45: Dievča na metle (Dívka na koštěti), ČR, 1972

Vo svete rozprávok nedosahuje žiačka čarodejníckej triedy Saxana (Petra Černocká) dobré študijné výsledky. Keď dostane trest – 300 rokov po škole – rozhodne sa utiecť do sveta ľudí, kde stretne sympatického Honzu (Jan Hrušínský). Aby mohla zostať vo svete ľudí, potrebuje vypiť odvar z „Babského ucha“. Václav Vorlíček, Miloš Macourek a Hermína Franková sú autormi komédie o mladej čarodejnici, ktorá dala prednosť životu medzi ľuďmi pred výsadami nadprirodzených bytostí.

ART hovník:

Team America

Markíza, 01:40: Tím Amerika: Svetová polícia (Team America: World police), USA/Nemecko, 2004

Tím Amerika: Svetová polícia je prvý akčný bábkový film preslávených tvorcov seriálu South parku Treya Parkera a Matta Stonea. Snímka natočená s bábkami veľkosti záhradných trpaslíkov je plná výbuchov a pouličných bitiek. Tvorcovia si uťahujú i zo Seana Penna a Tima Robinsa, ale rovnako aj z politikov všetkých smerov, od stúpencov Busha a irackej kampane až po horlivých pacifistov. Film šokoval Ameriku i množstvom vulgarizmov. Pritom je serióznou výpoveďou o svetových, ale najmä amerických problémoch.


20. novembra 2009
Lucia Droppová