TV tipy od 21. 6. 2010 do 27. 6. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

Na záhadné mladnutie Benjamina Buttona, Gorily v hmle alebo Romeo musí zomrieť, sa môžete vnadiť už od teraz. Príjemné hovenie!


PONDELOK 21. 6.

Proof.jpg

ČT1, 22:15: Dôkaz (Proof), USA, 2005

Pôsobivý príbeh o mladej žene, ktorú prenasleduje minulosť jej otca a tiene jej vlastnej budúcnosti. Film odhaľuje spojenie medzi genialitou a šialenstvom, krehký vzťah medzi otcami a dcérami a podstatu pravdy a rodiny. Catherine strávila roky starostlivosťou o svojho brilantného ale nestáleho otca, geniálneho matematika. V podvečer svojich 27. narodenín sa musí postaviť tvárou v tvár nielen príchodu svojej sestry Claire, s ktorou sa navzájom počas týchto rokov odcudzili, ale aj pozornosti Hala, bývalého otcovho študenta, ktorý dúfa, že v zápiskoch Cathrininho otca nájde základ pre hodnotnú matematickú prácu. Cathrine však musí vyriešiť ešte jeden osobný problém: koľko z otcovho šialenstva alebo geniality, zdedila ona sama. Réžia: John Madden, hrajú: Gwyneth Paltrowová a Anthony Hopkins.


UTOROK 22. 6.

Ischeznuvshaya imperiya.jpg

Dvojka, 22:00: Zmiznuté impérium (Izčeznuvšaja imperija), Rusko, 2008

Sergej a jeho kamarát Stepan študujú na univerzite, podobne ako krásna Ľuda. Sergej s Ľudou nadviažu vzťah, hádajú sa, rozchádzajú, uzmierujú. Zaneprázdnení osobnými problémami nevidia, že krajinu, v ktorej sa narodili, už čoskoro postihne osud zmiznutých impérií dávnej minulosti. Réžia: Karen Šachnazarov, hrajú: Alexander Ljapin, Jegor Baranovskij, Ivan Kuprejenko.


STREDA 23. 6.

benjamin-button.jpg

HBO, 20:00: Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button), USA, 2008

Benjamin vyrastá u náhradnej matky, ktorá spravuje domov dôchodcov. Stáva sa z neho outsider odsúdený spočiatku najmä do úlohy pozorovateľa bez možnosti naplnenia vlastných túžob. Stretáva však Daisy a s osudovou intenzitou sa do nej zamiluje. Tragédia spočíva v tom, že jeho čas plynie reverzne. Preto sa v istom momente musia neodvratne minúť. Ďalšia tenzia pramení z faktu, že hoci fyzicky mladne, jeho duševný vývoj prebieha prirodzene. Tak hlboký rozpor by mal vygenerovať rozorvanú osobnosť, nie však v tomto filme. Réžia: David Fincher, hrajú: Brad Pitt, Cate Blanchettová, Taraji P. Henson, Julia Ormondová, Jason Flemyng.


ŠTVRTOK 24. 6.

In Bruges.jpg

ČT2, 22:30: V Bruggách (In Bruges), VB/USA, 2008

Po jednej fuške v Londýne sú nájomní zabijaci Ray a Ken poverení svojím drsným šéfom Harrym, aby sa schovali v Brugách. Kým Ken si užíva pokojné prostredie a pamiatky, ukecaný a akčný Ray je malebným mestom viac ako znechutený. A tak sa rozhodne vymyslieť si dobrodružstvo. Netrvá dlho a Ray sa potuluje spolu s turistami, začne si s miestnou kráskou Chloe, mláti jej priateľa – skinheada a zabáva sa s americkým trpaslíkom, ktorý tu nakrúca surrealistický film. Dovolenka sa však skomplikuje, keď Ray zistí, že Harry ho chce mŕtveho a Ken má túto prácičku vykonať. Réžia: Martin McDonagh, hrajú: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes.


PIATOK 25. 6.

Romeo musí zomrieť-perex.jpg

Markíza, 22:50: Romeo musí zomrieť (Romeo Must Die), USA, 2000

Ázijské a afroamerické gangy bojujú o kontrolu nad oaklandským pobrežím. Nejde o nič, čo by tu v minulosti ešte nebolo. Keď je však zabitý mladší syn ázijského šéfa podsvetia, stane sa vojna pre obe strany omnoho nemilosrdnejšia. Správu o smrti brata čoskoro dostane i starší syn – Han a on to určite nenechá len tak! Réžia: Andrzej Bartkowiak, hrajú: Jet Li, Aaliyah.

U Turn.jpg

ČT1, 22:45: Ešte sa môžeš vrátiť (U Turn), USA/Francúzsko, 1997

Svedomie hazardného hráča Bobbyho síce nie je celkom čisté, ale takú smolu, akú zažije na ceste cez vyprahnutú Arizonu, zažije len málokto. Len čo sa mu pokazí auto, zoznámi sa s kráskou Grace a jej manželom, ktorí mu nezávisle na sebe ponúknu pekný obnos peňazí, ak im pomôže zbaviť sa toho druhého. Bobby nikdy nemal šťastie na ženy a iné to nebude ani tentokrát. Réžia: Oliver Stone, hrajú: Sean Penn, Nick Nolte, Jennifer Lopezová, Joaquin Phoenix, Billy Bob Thornton.


SOBOTA 26. 6.

Gorillas in the Mist The Story of Dian Fossey.jpg

Jednotka, 21:20: Gorily v hmle (Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey), USA, 1988

Americkú rehabilitačnú sestru Dian Fosseyovú (Sigourney Weaverová) privedie do afrického Konga úprimný záujem o vymierajúci druh goríl. Pre National Geografic má pokračovať v ich prerušenom sčítaní. Kvôli občianskej vojne je nútená presunúť sa spoločne s domorodým sprievodcom Sembagarom (John Omirah Miluwi) do susednej Rwandy. Svoju úlohu si chce splniť i napriek tomu, že so zvieratami nemá prakticky žiadne skúsenosti. Dian je odhodlaná vytrvať navzdory všetkým problémom. Pokračuje vo výskume, získava nové skúsenosti o osude goríl, ktoré pytliaci zabíjajú kvôli suvenírom a lovia pre zoologické záhrady. Starostlivosť o ne sa stáva jej zmyslom života, ktorý sa v priebehu rokov postupne mení na posadnutosť. Počas osemnástich rokov uskutoční množstvo jedinečných pozorovaní v prirodzenom prostredí zvierat, vybojuje niekoľko bitiek s pytliakmi a prežije krátky milostný vzťah s fotografom Bobom Campbellom (Bryan Brown). Na druhej strane si svojím nekompromisným postojom a neobvyklým chovaním získa veľa nepriateľov. Réžia: Michael Apted.


NEDEĽA 27. 6.

La masseria delle allodole.jpg

ČT2, 22:45: Slávičí dvor (La masseria delle allodole), Taliansko/Fran­cúzsko/Bulhar­sko/Španielsko/VB, 2007

Otrasné svedectvo o arménskej genocíde v Turecku počas 1. svetovej vojny. Réžia: Paolo a Vittorio Tavianiovci, hrajú: A. Khanjianová

Zdieľať Fantázia na Facebooku
18. júna 2010
Lucia Droppová