TV tipy od 2. 11. 2009 – 8. 11. 2009

TV hovník

Medzi povinné sledovanie sme pre tento týždeň zaradili priateľský Matador, smutný ale pravdivý Kokaín a nestarnúci antivojnový film Dobrý, zlý, škaredý. Ostatné filmy si dávkujte podľa chuti a rozsahu zabúdania. Príjemné hovenie.


PONDELOK 2. 11.

Mummy: Urob to, čo ja a ukáž, či máš všetky zuby.

Joj, 10:50: Múmia (The Mummy), USA, 1999

V roku 1923 narazí skupina archeológov na hrobku v strach naháňajúcej Hamunaptre, meste mŕtvych. V jej vnútri leží telo Imhotepa, ktorý kedysi zomrel pre svoju osudovú lásku Anck-su-namun. Archeológovia náhodne privedú Imhotepa k životu a výsledky sú fatálne. Keď zmiešame fantáziu, horor, dobrodružstvo, históriu, romantiku a staroegyptskú kliatbu okorenenú vtipnými poznámkami, vznikne prvý z trilógie múmiových príbehov. Hrajú: Brendan Fraser, Rachel Weiszová a Arnold Vosloo.

Film+, 23:05: Mäsiar (The Tripper), USA, 2006

Skupinka šiestich kamarátov si v karavane plnom omamných látok ide užiť víkend na „hippie párty“. Avšak netušia, že maniak v maske Ronalda Reagana si medzi tým nabrúsil sekeru, aby si párty v prvom rade užil on. Hrajú samé známe tváre: David Arquette, Richmond Arquette a Courteney Coxová.


UTOROK 3. 11.

Descent: Kto sa ešte pridá na exkurziu jaskýň?

Film+, 23:25: Pád do tmy (The Descent), USA, 2005

Rok po krutej a tragickej nehode sa šestica kamarátok opäť vydáva na každoročnú dobrodružnú výpravu – tentokrát do odľahlej časti Appalačského pohoria, aby podnikli zostup do jaskynného systému. Vo vnútri jaskyne ich však čaká niečo oveľa horšie ako zosuv pôdy. Zo začiatku nič nenasvedčuje tomu, že ide o brutálny horor. Avšak po tom, ako sa dievčatá rozdelia, aby našli cestu von, sa spustí drsná skrývačka a naháňačka s tvormi, ktorí sú zvyknutí na život v úplnej tme a chutné čerstvé mäsko.

ART hovník:

Dvojka, 22:35: Žiť (Ikiru), Japonsko, 1952

Nezáleží na tom, koľko času nám ešte zostáva, ale ako ho prežijeme. Film s prostým názvom Žiť patrí k najzaujímavejším dielam Kurosawovej tvorby. V japonskom znení s titulkami.


STREDA 4. 11.

Slugs: Aha, slímáčik. Jauuuuu!

Film+, 23:20 Slimáci (Slugs, muerte viscosa), Španielsko/USA, 1998

V malom mestečku dôjde k premnoženiu zmutovaných a veľmi nebezpečných slimákov, ktorým najväčšmi chutí človečina. Poslednou nádejou sa stáva – ako inak – hygienik, ktorý sa s pomocou priateľov púšťa do boja s týmto slizkým zlom.

ART hovník:

The Matador: Takto som si medové týždne nepredstavoval.

Film+, 20:10: Matador (The Matador), USA, 2005

Náhodné stretnutie obchodného cestujúceho (Greg Kinnear) a osamelého zabijaka (Pierce Brosnan), je začiatkom nezvyčajného a hlbokého vzťahu, v ktorom obaja muži konajú celkom inak, ako by si predtým dokázali predstaviť. Toto osudové priateľstvo dvoch mužov z dvoch nezlučiteľných svetov navždy zmení ich životy.


ŠTVRTOK 5. 11.

ART hovník:

Film+, 23:25: Mŕtvy (El Muerto), USA, 2007

Diego, ktorý celý svoj život flirtoval so smrťou, zomrie pri autonehode. Namiesto toho, aby našiel večný odpočinok, stáva sa predĺženou rukou diabla. Ak sa tvorcovia nechali inšpirovať Vranou alebo vychádzali z aztéckych legiend, tak im to v tomto filme rozhodne nevyšlo. Škoda, že scenár nenechali radšej ležať v zásuvke.

Million dollar baby: Ak ťa nezabije, zabiješ ty ju.

Filmbox Extra, 18:50: Million dollar baby (Million Dollar Baby), USA, 2004

„Len raz som poznal muža, s ktorým som nechcel zápasiť. A keď som ho spoznal, už to bol najlepší muž v odbore. Začal trénovať a robiť manažéra v šesťdesiatich rokoch a nikdy nestratil svoj dar…“ Takto sa nám v úvode za asistencie skvelej hudby (Clint Eastwood) prihovára rozprávač celého príbehu Eddie Dupris (Morgan Freeman). Od prvej chvíle je jasné, že sa budú rozdávať rany, a čo je pozitívne, nielen v ringu. Hillary Swanková sa okrem tvrdých rán dočkala za svoj herecký výkon v tomto filme Oscara.


PIATOK 6. 11.

ART hovník:

Oceans eleven: Ak si z nás neviete vybrať, radi poslúžime obaja.

Prima, 20:00: Dannyho parťáci (Ocean´s Eleven), USA, 2001

Dannyho Oceana (Georg Clooney) práve prepustili z väzenia. Neváha ani minútu a púšťa sa do prípravy novej akcie. Plánuje prepadnúť tri kasína naraz, pretože sa v nich dá získať viac ako 150 miliónov dolárov. Ďalej hrajú: Brad Pitt, A. Garcia, J. Robertsová, M. Damon, a i.. Réžia: S. Soderbergh.

Prima, 22:35: Kokain (Blow), USA, 2001

Kriminálna dráma podľa skutočnej udalosti. V 70. rokoch 20. storočia došlo v USA v priebehu krátkej doby hromadnému rozšíreniu kokaínu. Z pôvodne drobného priekupníka, ktorý predával na pláži marihuanu, sa Jung (Johnny Depp) stal dovozcom kokaínu vo veľkom a vďaka svojim schopnostiam a stykom z neho vytvoril módu, ktorej podľahli nielen študenti, ale aj obchodníci a hviezdy šoubiznisu. Je to príbeh o tom, kam až môžu viesť bezohľadné ambície, ako to dopadne, keď človek všetky svoje schopnosti podriadi jednému cieľu – túžbe po bohatstve. Varovanie! Tento film obsahuje sex, drogy, rock and roll a Penélope Cruzovú.


SOBOTA 7. 11.

Pirates: Tak toto je tá truhlica mŕtveho muža?

Joj, 20:20: Piráti z Karibiku: Truhlica mŕtveho muža (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest), USA, 2006

Kapitán Jack Sparrow (Johnny Depp) je späť spolu s Willom Turnerom (Orlando Bloom) a Elizabeth Swannovou (Keira Knightleyová). V druhom pokračovaní výpravnej ságy Goreho Verbinského vznikne problém s legendárnym pirátskym kapitánom Davym Jonesom, ktorému Sparrow nedlží peniaze, ale doslova život. A tak sa nové dobrodružstvo kapitána Sparrowa, počas ktorého môžeme obdivovať nádherné ostrovy, užívať si lodné bitky, šermiarske súboje, báť sa ľudožrútov, nestarnúcej posádky kapitána Jonesa a samozrejme Krakena, môže začať.

ART hovník:

Dobry zly skaredy: Nemyslím, že mi bude dobrá!

Jednotka, 13:20: Dobrý, zlý, škaredý (Il buono, il brutto, il cattivo), Taliansko/Špa­nielsko, 1966

Traja pištoľníci, nepriatelia na život a na smrť a každý z nich pozná len časť tajomstva, bez ktorého nenájdu skrytý zlatý poklad. Dobrý Blondie (Clint Eastwood) je pištoľníkom s veľkým zmyslom pre česť. Zlý Angel Eye (Lee Van Cleef) je sadistický nájomný vrah, ktorý vždy zasiahne svoj cieľ. A škaredý Tuco (Eli Wallach) je hľadaný mexický bandita, ktorý sa stará len o seba. Príbeh sa odohráva na sklonku americkej Občianskej vojny, preto bol film označený za silne antivojnový a podľa filmových kritikov a Ďura Červenáka jeden z najlepších westernov vôbec. Réžia: Sergio Leone, hudba: Ennio Morricone.


NEDEĽA 8. 11.

Feast: Ty si sa zase opil!

Markíza, 02:05: Krvavá hostina (Feast), USA, 2005

Zábavná variácia na osvedčenú zápletku, v ktorej monštrum ohrozuje nesúrodú skupinku ľudí ďaleko od civilizácie. Krvavá hostina sa pohráva s konvenciami tohoto žánru a s tým, čo od nej skúsený divák očakáva. Ale len preto, aby ho zaviedla niekam inam. Tešme sa na potoky krvi, obtiahnuté tričká hrdiniek, práve nefungujúci telefón, záhadný cudzinec a monštrum neznámeho pôvodu. Réžia: John Gulager, hrajú: Krista Allenová, Balthazar Getty, Josh Zuckerman.

Film+, 23:40: Smrtiaci Avalon (Avalon), Japonsko/Poľsko, 2­001

V neďalekej budúcnosti sa odohráva príbeh, ktorého hrdinkou je nenápadná a tajomná Ash. Svoj čas trávi rovnako ako väčšina jej rovesníkov – nikam nechodí, s nikým sa nestýka, jedinú zábavu nachádza v hraní počítačových hier. Tie však už dávno stratili edukatívny charakter, sú návykové a zabíjanie v nich je viac než virtuálne. Ash patrí medzi najlepších hráčov. Keď sa prebojuje do úrovne Špeciál A, smrteľný hazard sa pre ňu stáva posadnutosťou. Réžia: Mamoru Ošii (Ghost in the Shell), v hlavnej úlohe: Malgorzata Foremniaková.


30. októbra 2009
Lucia Droppová