TV tipy od 19. 10. 2009 – 25. 10. 2009

TV hovník

Medzi povinné sledovanie sme pre tento týždeň zaradili sladučkú Čokoládu, ktorá nikdy neomrzí, o trochu horúcejšie Kráľovstvo ohňa a starý známy Plazivý strach. Ostatné filmy si dávkujte podľa chuti a rozsahu zabúdania. Príjemné hovenie.


PONDELOK 19. 10.

Film+, 22:30: Načasovaná smrť (Dead Midnight), USA, 1997

John Larkin (Timothy Hutton ) je muž žijúci „americký sen.“ Má prekrásny dom na predmestí, nádhernú ženu, dve rozkošné deti a nočné mory, ktoré ho donútia žiť s pocitom, že niečo v jeho živote nie je v poriadku. Až keď ho unesú, dozvedá sa skutočnosti, ktorým sa dá len ťažko uveriť. Dokonca aj vo filme.

SawIII: Pozri sa mi do očí a umrieš!

Filmbox Extra, 22:30: Saw: Hra o prežitie (Saw), USA, 2004

Sadistický masový vrah (Cary Elwes) je posadnutý tým, že svojim obetiam vštepuje životné hodnoty. Zneužíva tak morálne labilných jedincov a núti ich hrať temné hry. Každú z obetí tak stavia pred rozhodnutie, či má bojovať o život alebo za drsných podmienok umrieť. Milovníkov filmového umierania nemôže ani tento Saw sklamať.

ART hovník:

ČT2, 23:40: Film point: Neděle, Psi cho, Odchází, Eonoe ČR, 2009

Prierez súčasnou filmovou tvorbou z dielní študentov českých filmových škôl. Autori: M. Epstein, L. Pixa, J. Tuka a H. Valentová


UTOROK 20. 10.

Creepshow2: Ganga to zrovna nie je...

Film+, 01:20: Plazivý strach (Creepshow 2), USA, 1987

Šialené fantázie Stephena Kinga ožívajú v troch filmových poviedkach plných strachu a hrôzy, ku ktorým napísal scenár praotec moderného hororu George A. Romero.

ART hovník:

Film+, 21:45: Monštrum (Monster), USA, 2003

Ide o milostný príbeh dvoch stratených existencií: Aileen, bývalej prostitútky, a Selby Wallovej (Christina Ricciová), ktorú rodičia pošlú k tete na Floridu, aby sa „vyliečila z homosexuality“. Zúfalá Aileen zvažuje samovraždu. V bare sa zoznámi so Selby a zamiluje sa do nej. Kvôli nej pokračuje v prostitúcii. To v nej však živí zúrivosť, ktorá vyvrcholí niekoľkými brutálnymi vraždami. Filmový debut scenáristky a režisérky Jenkinsovej je burcujúci a komplikovaný rovnako ako jeho antihrdinka.


STREDA 21. 10.

Asterix a Obelix: Náš domov je ďaleko.

Filmbox Extra, 19:40: Asterix a Vikingovia (Astérix et les Vikings), Francúzsko, 2006

Vikingovia nerozumejú bohom a neporozumejú ani okrídlenej vete svojho proroka. Vydávajú sa preto na juh, nájsť toho najväčšieho zbabelca, ktorý ich naučí lietať. Zhodou okolností v galskej dedinke dostali hosťa – metrosexuála Zničhonicksa, z ktorého treba urobiť chlapa.

ART hovník:

Chocolat: Si sladšia ako čokoládka.

Filmbox, 09:45: Čokoláda (Chocolat), Francúzsko/USA, 2000

Stačí ochutnať iba raz a už nebudete túžiť po ničom inom. Presne to sa práve deje v malom francúzskom mestečku, kde si cestovateľka Vianne Rocherová (Juliette Binocheová) otvorila obchod s čokoládou. Netrvá dlho a táto žena sa udomácni v srdciach miestnych obyvateľov. Film Čokoláda napísal Nelson Jacobs na motívy vysoko hodnoteného románu Joanne Harrisovej. Aj keby ste patrili k minorite, ktorá čokoládu neľúbi, tento film bude zaručene chutiť každému. V hlavných úlohách: Juliette Binocheová, Alfred Molina, Carrie-Anne Mossová, Johnny Depp.


ŠTVRTOK 22. 10.

Film+, 21:50: Vôňa krvi (Out for blood), USA, 2004

Policajný detektív (Kevin Dillon) vyšetruje záhadné zmiznutia a odkrýva desivú pravdu o spoločenstve, s ktorým sa zaplietla jeho žena, plnom upírov. Knihu s rovnomenným názvom od Claudia Carvalho z Brazílie som nečítala, ale vo filme Richarda Brandesa hrajú zlí herci podľa zlého scenára a zlé efekty nepôsobia ani len smiešne.

D-War: To je výhľad!

Film+, 21:50: Dračie vojny (D-War), Južná Kórea/USA, 2007

Jeden z najziskovejších kórejských epických veľkofilmov. Krásne mladé dievča má silu na to, aby transformovalo legendárneho obrovského hada do všemohúceho draka, ktorý môže stúpať do neba iba s najvyššou obeťou – ženou. Ale sily temnoty chcú dievča získať na vlastnú stranu a ich reinkarnovaný milenec a jeho dlhoročný radca stoja drakovi v ceste. Nenechajte si utiecť monštruózne „béčko“, v ktorom draky útočia na veľkomesto.

ART hovník:

Markíza, 22:40: Hry patriotov (Patriot games), USA, 2002

Pohodu a pokojný život v okamihu zmení jeden Ryanov (Harrison Ford) prednáškový výlet do Londýna. Teroristické komando IRA (Patrick Bergin, Sean Bean) nečakane zaútočí na vybraného člena kráľovskej rodiny. Nikto z tvrdých profesionálov však ani len vo sne netuší, že Ryanovi práve skončila práca za katedrou, a to, že sa práve nachádza v blízkosti akcie, je pre páchateľov útoku osudné.


PIATOK 23. 10.

Blade2: Kusni si, len ak máš zúbky z ocele.

Markíza, 23:55: Blade II USA/Nemecko, 2002

Na scéne sa objavil nový súper, proti ktorému sú aj upíri bezmocní. Je ním nový druh netvorov, takzvaní Smrťáci. Zatiaľ je ich len niekoľko (Luke Goss), ale stačí jedno pohryznutie a zmeníte sa na rovnaké príšery. Neštítia sa cicať ľudí ani upírov a tak sa upírska vrchnosť, vedená prastarým kráľom Damaskinosom (Thomas Kretschmann), rozhodne uzavrieť s upírobijcom Bladeom (Wesley Snipes) dočasný mier, poveriac ho, aby sa stal vodcom drsného komanda (Ron Perlman) v boji proti teraz už spoločnému nepriateľovi v réžii Guillerma del Tora.

Hellboy: Stáť! Vstup len pre pozvaných.

AXN, 13:00: Hellboy USA, 2004

Hellboya za druhej svetovej vojny privolal na Zem šialený Grigorij Rasputin, aby sa stal poslom apokalypsy. Hellboy sa stal súčasťou zvláštnej rodiny, do ktorej okrem neho a Brooma (John Hurt) patrí aj telepatický „morský muž“ Abe Sapien (Doug Jones) a pôvabná Liz Shermanová (Selma Blairová), ktorá disponuje schopnosťou pyrokinézy. Všetci dovedna tvoria hlavnú obrannú líniu proti Rasputinovi, ktorý chce získať Hellboya späť do svojej moci a rozpútať armagedon.

AXN, 15:30: Na hromnice o deň viac (Groundhog Day) USA, 1993

Dúfajme, že aj tento piatok bude pršať, pretože hneď po Hellboyovi sa vrhneme na vynikajúcu romantickú komédiu o televíznom meteorológovi (Bill Murray), ktorý v najhorší deň svojho života uviazne v súkromnej časovej slučke plnej sarkastických bonmotov.

ART hovník:

Joj, 00:30: Zviazať, mučiť a zabiť! (B.T.K.), Rusko, 2008

Film bol inšpirovaný príbehom sériového vraha Dennisa L. Radera, ktorý systematicky mučil a zabíjal svoje obete viac ako 30 rokov. Vo svojom civilnom živote žil bežný život ako manžel, otec a bezpečnostný technik, jeho paralelný život bol však plný krvi a hrôzostrašných zločinov. Pre chorú ľudskú myseľ nič nezvyčajné, tak nie aby ste s ním súcitili!


SOBOTA 24. 10.

Markíza, 15:30: Daredevil, USA/Nemecko, 2003

Scéna plná efektov pred ešte preplnenejšou scénou, nadupaná akcia pred ešte nadupanejšou akciou. celý New York žije existenciou superhrdinu Daredevila (Ben Affleck) v červenom plášti a jeho zázračnou schopnosťou byť všade, kde si to žiada spravodlivosť a kde nestihol prísť Spiderman.

Prima, 20:00: Planéta opíc (Planet of Apes), USA, 2001

Zira z Burtonovej Planéty opíc

Kapitán vesmírnej lode Leo Davidson (Mark Wahlberg) sa pri jednej z akcií dostane do elektromagnetickej búrky, presunie sa do budúcnosti, a to rovno na planétu opíc. Stane sa okamžite ich väzňom. Spoznáva ďalších zajatých ľudí, s ktorými opice zaobchádzajú ako so svojimi otrokmi. Celá tyranizovaná skupina hľadá spôsob, ako ľudoopov obalamutiť a utiecť. V opičo-ľudskom filme Tima Burtona si ďalej zahrali Tim Roth a Helena Bonham Carterová.

Prima, 22:40: Votrelec vs. Predátor (Alien vs. Predator), USA, 2004

Expedícia pod taktovkou Paula W. S. Andersona (režisér) objaví záhadný chrám umiestnený šesťsto metrov pod ľadovým povrchom pustej Antarktídy. Ľudia sa tu však nečakane stanú obeťami krutého boja medzi Votrelcom a Predátorom. Vyjde najavo, že Predátori oddávna používali pozemšťanov ako sprostredkovateľov na zrodenie Votrelcov, s ktorými potom bojovali a dokazovali si tak svoju prevahu.

ČT1, 22:30: Kráľovstvo Ohňa (Reign of Fire), USA/ Veľká Británia/Írsko, 2002

Dvanásťročný Quinn (Ben Thornton) z Londýna je svedkom toho, ako jeho matku napadnú ohnivé netvory. O dvadsať rokov neskôr už draky ovládajú väčšinu sveta a Quinn (Christian Bale), ktorý sa stal veliteľom požiarnikov, sa usiluje zachrániť pred nimi aspoň malú komunitu obyvateľov Zeme a udržať ich nažive. Kým sa objaví prvý drak, chvíľku to trvá, ale potom už nasleduje horúca naháňačka až do konca filmu.

ART hovník:

Prima, 15:25: Záblesk (Shining Through), USA, 1992

V roku 1940 Hitler dobýva Európu. V Spojených štátoch sa snaží sekretárka (Melanie Griffithová) zase dobyť srdce svojho šéfa Eda (Michael Douglas). Nič však nie je ideálne. Američania vstupujú do vojny a Ed sa priznáva, že je špiónom pracujúcim v Nemecku pre americkú vládu. Kto si tento týždeň ešte nestihol poplakať, tak rýchlo do toho a tentokrát bez ružovej.


NEDEĽA 25. 10.

Markíza, 00:20: Mimic 3 (Mimic: Sentine), USA, 2006

Keď sa obyvatelia bytového komplexu začnú strácať, Marvin (Karl Geary) sa zdráha uveriť tomu, že mutant obrovského mäsožravého hmyzu, ktorý už dvakrát trýznil spoločnosť, je späť a pripravený znovu zahájiť ich likvidáciu. Všetci astmatici zvýšte pozornosť! Napriek tomu, že Marvin je zavretý vo svojej izbe kvôli silnej astme, musí nabrať všetky sily, aby zneškodnil túto strašnú kreatúru čo najskôr, pretože sa veľmi ľahko môže stať jej ďalšou obeťou.

ART hovník:

ČT1, 23:00: Sherlock Holmes VB, 1992

Upíri neexistujú, to vie každý. Ľudia si ich vymysleli z nutnosti, z potreby nejako si vysvetliť svoj strach. Len preto cestuje Holmes do Lamberley. Zabrániť tragédii. Zabrániť, aby jednému mužovi niekto prepichol srdce kolom. Ide o štandardne kvalitnú detektívku s hororovým nádychom.

Film+, 23:25: Apocalypto, USA, 2006

Gibsonov Apocalypto

Ostatný filmársky počin herca a režiséra Mela Gibsona, Apocalypto exceluje v doméne dnes už skoro zabudnutej – úplným premiestnením diváka do umelo vytvoreného sveta a opantaním jeho zmyslov obrazmi cudzích kultúr a zvykov. Ťažké prekážky, ktoré musí vo filme prekonať hlavný hrdina, aby zachránil seba a svoju rodinu, sú len zrnkom v histórii, ktoré sa odohrali v takej vyspelej a zároveň primitívnej mayskej kultúre.


16. októbra 2009
Lucia Droppová