TV tipy od 18. 1. 2010 do 24. 1. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

Papuče, čaj, deka a hovník. Relaxujte s Prehnitým Guľovým bleskom a Mŕtvym dievčaťom v Karanténe, veď vonku je aj tak škaredo a zima.


PONDELOK 18. 1.

nefka_guľový_blesk.jpg

Markíza, 09:30: Guľový blesk ČR, 1978

Pripraviť, zorganizovať a zrealizovať výmenu dvanástich bytov je dielo hodné majstra. Je ním doktor Radosta, ktorého excelentne stvárnil Rudolf Hrušínský. Náhle ťažkosti a komplikácie rieši za pochodu a s gráciou. Aby mal istotu a aby v deň „D“ dopadlo všetko tak, ako má, usporiada „malú“ generálku, ktorá odhalí drobné problémy spôsobené napríklad svadbou objednanou na nevhodný termín alebo váhaním niektorých účastníkov akcie. Najväčší zmätok, ktorý takmer prekazí celú operáciu, však vyvolá „nočné cvičenie“ vyhlásené opitým psychológom Knotekom (Jozef Abrhám).

nefka_Posledný_templár.jpg

Joj, 08:35: Posledný templár (The Last Templar), Canada, 2009

Keď sa Mira Sorvinová ako manhattanská archeologička Tess Chaykinová stane svedkyňou krádeže podivného predmetu z Metropolitného múzea, ktorý ulúpia štyria muži na koňoch odetí v brnení templárskych rytierov, jej život sa obráti naruby. Nasledujúce udalosti ju spolu so špeciálnym agentom FBI Seanom Daleym zavedú na fantastickú a dobrodružnú cestu do Turecka, Grécka a Vatikánu. Len ďalší mix Lovcov pokladov, šifry majstra Leonarda a iných filmov na túto tému.


UTOROK 19. 1.

nefka_paris_texas.jpg

Dvojka, 21:55: Paríž, Texas road – movie (Paris, Texas), Francúzsko/Ne­mecko, 1984

Travis Henderson (Harry Dean Stanton) stratil pamäť a putuje púšťou. Keď ho jeho brat nájde, pomáha mu priblížiť život, ktorý viedol predtým. Film, ktorí sa oplatí vidieť. Hrajú: Nastassja Kinski a Tom Farrell.


STREDA 20. 1.

nefka_diablica.jpg

Jednotka, 20:15: Diablica (She-Devil), USA, 1989

Roseanne Barrová (Ruth Patchettová) sa iba prizerala, ako jej manžel Bob (Ed Begley Jr.) nešťastnou náhodou oblial šaty Mary Fisherovej (Meryl Streepová) vínom. Bob ako správny gavalier ponúkol odvoz domov a Mary neodmietla. Nad tými dvoma zjavne preletel Amor a spoločne strávili vášnivú noc. Ruth, žena s poriadnou nadváhou a s ešte väčšou bradavicou na tvári rýchlo pochopí, ako sa veci majú, a skôr ako sa stihne spamätať, jej manžel už býva so svojou milenkou. Lenže Bob priskoro zabudol na dôvtip svojej manželky. Plán pomsty už je na svete. Réžia: Susan Seidelmanová.

Film+, 20:10: Elvíra – strašidelný zámok (Elvira's Haunted Hills), USA, 2001

Potulná umelkyňa Elvíra (hrá ju herečka vystupujúca pod pseudonymom Elvira) so svojou tučnou francúzskou slúžkou príjmu pozvanie na tajomný hrad niekde v Karpatoch. Keďže práve nemajú peniaze, toto pozvanie sa im náramne hodí. Po príchode sa zdá, že je všetko v poriadku, až na zvláštne správanie sa majiteľa zámku, ktorému práve pred rokom zomrela žena. Hororová komédia, ktorá nenechá nikoho dlho usmiateho.


ŠTVRTOK 21. 1.

Cinemax, 20:50: Vtáci (The Birds), USA, 1963

Mladý advokát Mitch Brenner (Rod Taylor) a pekná ale trochu chladná blondínka z lepšej rodiny Melanie Danielsová (Tippi Hedrenová) sa stretávajú v obchode so zdanlivo neškodnými vtákmi. Mitch Melaniu zaujme, a preto sa za ním vyberie do jeho rodného mesta Bodega Bay. Tam ju z nepochopiteľných dôvodov napadne čajka. Aj ďalší vtáci sa nevysvetliteľne zhromažďujú na rôznych miestach v meste, akoby čakali na signál k útoku. Zatiaľ čo napätie, ktoré vyvolala Melanie svojím príchodom do Mitchovej rodiny, visí na vlásku, vtáčia agresivita prepukne naplno. Réžia: Alfred Hitchcock.

nefka_Prehnití.jpg

ČT1, 20:00: Prehnití (Les Ripoux), Francúzsko, 1984

Filmu dominuje nielen herecký výkon Philippa Noireta, ale tiež uličky, atmosféra parížskeho Montmartru preplneného všetkými farbami pleti, drobnými priestupkami proti zákonu i skutočnými zločinmi. Film patrí k najúspešnejším francúzskym kriminálnym komédiám režiséra Clauda Zidiho.


PIATOK 22. 1.

Film+, 22:15: Mŕtve dievča (The Dead Girl), USA, 2006

Opustená domovníčka Arden (Toni Colletteová) sa snaží prísť na to, prečo práve ona musela nájsť telo mŕtveho dievčaťa na svojom prahu. Bezradne chodí po byte a sleduje sa v rozbitých zrkadlách. Aj na ďalších sedem ľudí čaká ľahká životná zmena, keď sa dozvedia, že ich príbuzná, kamarátka či náhodná známa zomrela. Nevšedne natočená mozaika príbehov siedmich žien, ktoré neprekvapivo spája mŕtvola.

nefka_Karanténa.jpg

HBO, 21:40: Karanténa (Quarantine), USA, 2008

Dej sa krúti okolo mladej televíznej reportérky nočnej šou, ktorá má divákov šokovať, prekvapiť a ukázať im niečo netradičné v skutočných reáliách. Tento diel sa má zamerať na hasičov, a tak pekná slečna i kameraman odchádzajú na ohlásený zásah. Tu si pokojne nakrútia pár prvých záberov a vyzerá to na pohodovú šichtu, ale všetko sa zmení, keď sa namiesto zachránených obetí objavia krvilačné príšery. Solídny americký remake vynikajúceho španielskeho hororu REC s vysokým napätím. Réžia: John Erick Dowdle, v hlavnej úlohe: Jennifer Carpenterová.


SOBOTA 23. 1.

nefka_Dni_hromu.jpg

Markíza, 13:05: Dni hromu (Days of Thunder), USA, 1990

Cole Trickle je talentovaný mladý pretekár s veľkou ctižiadostivosťou. Jedného dňa si ho všimne podnikateľ Daland a začlení ho do tímu legendárneho mechanika Harryho Hoggea. Cole tak dostane šancu zúčastniť sa Winstonovho pohára v Daytone a zbaliť blonďavú zdravotníčku. V hlavných úlohách Tom Cruise a Nicol Kidmanová.

Markíza, 15:10: Analyzuj (Analyze This), USA, 1999

Robert De Niro ako mafián Paul Vitti má prevziať miesto najväčšieho bossa podsvetia v New Yorku. Duševné problémy mu spôsobujú záchvaty paniky a pri hlbšej analýze vyplávajú na povrch aj traumy z detstva. Billy Crystal ako psychológ a terapeut Dr. Ben Sobel je tou správnou osobou, ktorá môže preniknúť do sveta zbraní a vriec s cementom. Mafiánska tématika tentokrát v komediálnom duchu.

nefka_Vojna_svetov.JPG

Markíza, 20:30: Vojna svetov (War of the Worlds), USA, 2005

Po meteorologickej anomálii v podobe elektrickej búrky sa zo zeme vyrútia mimozemské monštrá a začnú likvidovať najmä všetko živé. Tom Cruise ako otec dvoch detí sa snaží zachrániť svoju rodinu a dokázať svojej bývalej manželke, že je zodpovedným, hoci aj vo vojne svetov. Vynikajúci film happyendového Stevena Spielberga, ďalej hrajú: Dakota Fanningová, Justin Chatwin, Tim Robbins, Miranda Ottová.


NEDEĽA 24. 1.

Markíza, 08:40: Šišaté hlavy v New Yorku (Coneheads), USA, 1993

Mimozemšťania Dan Aykroyd a Jane Curtin majú za úlohu pripraviť pôdu pre budúcu inváziu na Zem. Pri pristávaní sa však ich loď zrúti, musia zabudnúť na svoje poslania a začať žiť ako normálni ľudia. Réžia: Steve Barron.

nefka_kliatba_zlatého_kvetu.jpg

Markíza, 20:00: Kliatba zlatého kvetu USA, 1996

Cisársky palác je z hľadiska architektúry ideálnym miestom pre viacnásobne vrstvené intrigy. Tenkosť jeho stien a provizórnosť dverí je kompenzovaná neprehľadnými bludiskami chodieb, odlíšiteľných jedna od druhej len spôsobom ich výtvarného riešenia. A práve v nich sa odvíja veľkolepý príbeh a krvavá tragédia cisárskej rodiny. Réžia: Zhang Yimou, hrajú: Chow Yun-Fat, Gong Li, Jay Chou, Liu Ye, Chen Jin, Ni Dahong, Li Man, Qin Junjie.

Film+, 22:05: Muž proti mužovi (Seraphine Falls), USA, 2006

Občianska vojna sa skončila pred piatimi rokmi, ale niektoré rany čas nezacelí, skôr priživuje hlad po pomste. A práve tá ženie plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpred pri honbe za tým, ktorý navždy poznamenal jeho život – za Gideonom (Pierce Brosnan).

nefka_hancock.jpg

HBO, 20:00: Hancock USA, 2008

Will Smith, tento krát (alebo už zase?) ako nepriestrelný, neodolateľný a jedinečný hrdina. Má však jednu chybu, že tie jeho megahrdinské činy sa veľmi často nevydaria a končia väčšou katastrofou, ako napríklad tá, ktorej sa Hancock snažil predísť. Jeho sebavedomie klesá, prepadá depresiám a jedinou schopnosťou, v ktorej sa mu ako tak darí, je sarkazmus. Ešteže sa nájde mediálny konzultant, ktorý ho usmerní. Ocení to aj pôvabná spoluhráčka Charlize Theronová. Hancock je originálny, akčný, vtipný a pritom príjemne civilný.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-18–1–2010-do-24–1–2010“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


15. januára 2010
Lucia Droppová