TV tipy od 16. 11. 2009 – 22. 11. 2009

TV hovník a jeho obyvatelia

Medzi povinné sledovanie sme pre tento týždeň zaradili trochu ostrejšie Perom markíza de Sade, rozprávkových Sebechlebských hudcov a Putovanie vtákov. Ostatné filmy si dávkujte podľa chuti a rozsahu zabúdania. Príjemné hovenie.


PONDELOK 16. 11.

Apokalypsa: Tu som, traste sa!

Joj, 00:20: Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse), USA, 2004

Alice (Milla Jovovichová) ako jedna z dvoch ľudí vyviazla z katastrofy, ktorá premenila podzemné laboratórium biochemickej korporácie Umbrella Corporation na smrtiacu pascu. Alice sa pripojí k malej skupine elitných vojakov, ktorej velí Jill Valentine (Sienna Guilloryová) a Carlos (Oded Fehr). Tí, ktorí prežili, stoja proti horde hladných zombií bažiacich po ich krvi, zmutovaným psom, bažiacim po ich krvi a monštru Nemesis, ako ináč, bažiacom po ich krvi. Nabažte sa krvi aj vy!

ART hovník:

De Sade: Žiaden strach, drahá

ČT1, 22:30: Quills – Perom markíza de Sade (Quills) USA, 2000

Aristokrat, zvrhlík, excentrik a voľnomyšlienkársky grafoman Markíz de Sade (Geoffrey Rush) je veľakrát obvinený zo sadizmu, únosov a poburujúcich sexuálnych praktík. V období Francúzskej revolúcie unikne len o vlások gilotíne a je umiestnený v Charentonskom blázinci. O ústav sa stará osvietený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), ktorý necháva svojmu pacientovi možnosť písať, pretože vie, že písanie je najmenej bolestná forma kompenzovania markízovej úchylky. Spojku medzi väzením a slobodou objaví markíz v mladučkej práčke Madeleine (Kate Winsletová). Očarená Madeleine vynáša z blázinca markízove škandalózne knihy, aby ich šírila ďalej. A aj napriek opatreniam štátnej správy si zvrhlosť nájde cestu, ako sa dostať z chorej mysle, a bič na zadok.


UTOROK 17. 11.

Markíza, 11:55: Sebechlebskí hudci SR, 1975

V roku 1975 nakrútil režisér Jozef Zachar film Sebechlebskí hudci, ktorý predchádzali filmy ako Zmluva s diablom, Očovské pastorále, Rekviem za rytierov či televízne filmy Neprebudený, Zaprášené histórie alebo Bičianka z doliny. Sebechlebskí hudci rozprávjú dobrodružný príbeh z obdobia tureckých výpadov do strednej Európy, odohrávajúci sa v pol. 17. storočia. Je to ľudová povesť o dobrodružnej ceste troch muzikantov, ktorí sa vybrali vyslobodiť krásnu pani Dóciovú (Kveta Lukošíková) – ženu miestneho kapitána – z háremu tureckého sultána Husseina (Ctibor Filčík) v Istanbule. V jednej z hlavných úloh sa predstaví aj najobľúbenejší filmový princ všetkých čias, Pavel Trávníček.

ART hovník:

Krvavý trón: Zase som mal šťastie

ČT2, 23:30: Krvavý trón (Kumonosu-jó /Throne of Blood), Japonsko, 1957

Režisér Akira Kurosawa, veľký milovník i znalec diela Williama Shakespeara, vo svojej filmografii viackrát adaptoval hry alžbetínskeho dramatika a ich dej presunul do historických reálií stredovekého Japonska. Podobne aj archetypálny príbeh o zhubnej túžbe po moci, svedomí, zrade a treste sa odohráva v časoch mocenských bojov medzi japonskými generálmi. Páni Taketori Wašizu a Jošiaki Miki sú pozvaní na hrad svojho pána, ktorý sa im chce odvďačiť za udatnosť v boji zo zradným generálom. Cestou na hrad páni Wašizu a Miki zablúdia v Pavučinovom lese. Tu stretnú starenku, ktorá obom prorokuje skvelú budúcnosť a rýchly vojenský postup. Jej veštba sa okamžite naplní. Wašizuovu ženu však manželove úspechy neuspokojujú a svojou túžbou po moci otrávi i jeho srdce. Aby získal ešte väčšiu moc, zradí Wašizu svojho pána i Mikiho. Netuší však, že čoskoro sa proti nemu postaví nepriateľ silnejší ako meč. Namiesto šťastia na neho čakajú len útrapy svedomia. V japonskom znení s titulkami.


STREDA 18. 11.

Evolution: Opatrne, lebo spadneš!

Filmbox Extra, 21:00: Underworld: Evolution Nemecko/Maďar­sko/VB/USA, 2005

Wiseman stvoril pre svoje filmy Underworld mytológiu, pozostávajúcu zo zobrazenia odvekého boja medzi upírmi (aristokrati) a lykanmi (nižšia vrstva). V Evolution prerastie nenávisť medzi upírmi a vlkolakmi do otvorenej vojny, v ktorej strede sa nachádza naša dvojica zaľúbencov (Kate Beckinsaleová a Scott Speedman). Selena sa čoraz viac púšťa do riešenia sporov a podstaty problému. Dej sa stále viac zahmlieva a na scénu sa dostávajú stále postavy ako: Marcus, Viktor, Adrian Tanis, William. Séria Underworld nemôže náročnejšieho diváka zaujať príbehom, ani psychológiou postáv. Nebudeme si klamať, séria Underworld je úspešná a vzrušujúca najmä vďaka tesným koženým oblečeniam Kate Beckinsaleovej.

ART hovník:

Putovanie vtákov: Cesta tam a potom späť

Filmbox, 13:05: Putovanie vtákov (Travelling Birds/Le peuple migrateur), Francúzsko, 2001

Príbeh putujúcich vtákov rozpráva o túžbe vrátiť sa späť. Letia tisíce kilometrov ponad najvyššie hory, nekonečné oceány, horiace púšte a ich púť je náročná a nebezpečná, ale má jediný cieľ – prežiť. Filmový štáb profesionálov sleduje toto fascinujúce dobrodružstvo s neuveriteľnou trpezlivosťou a špičkovou technikou a výsledok je dokonalý. Divák sa pomocou nich dostáva do mikro i makrosveta „hlavých hrdinov“, prežíva s nimi drámu a neuveriteľnú ľahkosť bytia a absolvuje nezabudnuteľnú cestu okolo sveta. Vizuálny zážitok umocňuje prekrásna hudba. Tento film nie je len o živote vtákov, je o odvekej túžbe človeka lietať, o túžbe po slobode.

Flyboys: Ako naživo

Jednotka, 22:40: Rytieri nebies (Flyboys), Francúzsko, 2006

Akčná dráma z atraktívneho prostredia stíhacích pilotov 1. svetovej vojny. Dobrodružstvo Lafayettovej eskorty tvorenej mladými americkými pilotmi, ktorí dobrovoľne narukujú do francúzskej armády, aby sa naučili lietať, zostreľovali Nemcov a plnili bojové úlohy. Čo sa týka deja, viac nie je o čom písať. Ani nie je celkom isté, či ide o „chlapský“ film alebo komédiu. Hrajú: James Franco, Jean Reno.


ŠTVRTOK 19. 11.

Markíza, 22:50: Vraždiace mravce II. (The Hive), USA, 2008

Dr. Lena Horacea (Kal Weber) vyhodili zo zamestnania, kvôli radikálnym názorom v oblasti entomológie. Preto si zbalí kufre a v Los Angeles založí vlastnú firmu zaoberajúcu sa likvidáciou hmyzu. Keď Len dostane správu o smrtiacej armáde mravcov, rozširujúcej sa v Ázii, sadá do lietadla spolu s kolegom Billom (Tom Wopat). Vydajú sa do ďalekých krajín, aby pomocou silných prostriedkov zničili krvilačnú hrozbu. Aj napriek 200-tisícovej armáde mravčekov je film paškvilom zápasu McGyvera s drobným nepriateľom v brazílskej džungli.

ART hovník:

ČT1, 11:35: Angelika ČR, 1987

V dedine sa cez prázdniny objavuje atraktívna blondínka. Dvaja mladíci sľúbia starším mužom, že zariadia, aby im dievča predviedlo striptíz v stodole. Nepodarí sa im ju ale prehovoriť, a tak sa jeden z mladíkov rozhodne prezliecť za ženu a striptíz predviesť sám. Bakalárska mikrokomédia o mikrosvete v každej dedine.


PIATOK 20. 11.

ART hovník:

Titans: Kto je viac?

ČT1, 22:50: Spomienka na Titánov (Remember the Titans), USA, 2000

Strhujúci a rasisticky provokatívny príbeh vznikol podľa skutočnej udalosti, v ktorej futbalový tím pod vedením nového čierneho trénera nemohlo nič zastaviť na ceste k úspechu. Režisér Boaz Yakin stavil na dobre napísaný scenár (Gregory Allen Howard) a na vynikajúce herecké výkony Denzela Washingtona v úlohe Hermana Boonea.

Križovatka smrti: Tak tu to tiež nebolo...

Markíza, 21:30: Križovatka smrti 2 (Rush Hour 2), USA, 2001

Ambiciózny detektív a zároveň hlavný inšpektor Lee (Jackie Chan) je pýchou hongkonskej polície. Vyniká dokonalým zmyslom pre disciplínu, vlastnosťou, ktorú na ňom nemôže vystáť jeho kolega, detektív z Los Angeles James Carter (Chris Tucker). Na americkej ambasáde dochádza k explózii bomby, a tá vezme so sebou do ničoty dvoch amerických agentov vyšetrujúcich finančné machinácie. Všetko nasvedčuje tomu, že za celým atentátom stojí Ricky Tan (John Lone), šéf miestnych triád Fu-Cang-Long, a naši hrdinovia s ním budú mať plné ruky a nohy práce.


SOBOTA 21. 11.

Lovci pokladov: Ukážem ti svoj kalich?

Joj, 20:20: Lovci pokladov (National Treasure), USA, 2004

Americký film režiséra Jona Turteltauba a producenta Jerryho Bruckheimera nás privedie na stopu legendárneho pokladu Templárov, po ktorom pátra už niekoľko generácií rodiny Gatesov. Ako posledný sa štafety ujal Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage), ktorý vedie polárnu expedíciu financovanú milionárom Ianom Howelom (Sean Bean). Pod ľadom objavia vrak lodi Charlotte, ale namiesto pokladu v ňom nájdu iba stopu, kde hľadať ďalej a ďalej a ďalej. Kde sa blyští niečo vzácne, tam sa spúšťa naháňačka, skrývačka a zabíjačka.

Osada

ČT1, 00:40: Osada (The Village), USA, 2004

Film Osada sa odohráva v harmonickej vidieckej komunite. Pokojný život dedinčanov narúša iba strach z krvilačných príšer, ktoré sa skrývajú v okolitých lesoch. Existuje síce dohoda medzi radou starších a „tými, o ktorých sa nehovorí“ o vzájomnom rešpektovaní vlastného územia, ale rad nevysvetliteľných udalostí a potreba liekov, ktoré sa dajú zohnať iba v mestách, si vynúti porušenie zavedených pravidiel. Réžia: M. Night Shyamalan, hrajú: B. Dallas Howardová, J. Phoenix, A. Brody, W. Hurt, S. Weaverová a i.


NEDEĽA 22. 11.

Markíza, 00:20: Experiment (Isolation), VB/Írsko, 2005

Päť ľudí sa ocitne na osamelom polorozpadnutom írskom statku a zažije tam desivé stretnutie s výsledkami genetických experimentov. Miestny krachujúci farmár Dan (John Lynch) totiž súhlasil, aby na jeho dobytku bola vykonaná séria vedeckých pokusov. Zdanlivo neškodné testy sa ale zase raz zvrhli na nebezpečné mutácie.

ART hovník:

Goyove prízraky

Filmbox Estra, 17:50: Goyove prízraky (Goya’s Ghosts), Španielsko/USA, 2006

Vo filme Miloša Formana sledujeme úspešného Goyu (Stellan Skarsgård) ako dvorného maliara španielskej kráľovskej rodiny, ktorý okrem posmešne verných vyobrazení aristokracie maľuje i démonické interpretácie svojho okolia. Tie sa spolu s obrazmi mladej Inés (Natalie Portman) stávajú tŕňom v oku popredných cirkevných hodnostárov. Osud, náhoda a vratká politická situácia si zahrajú krutú hru s vinnými i nevinnými.


13. novembra 2009
Lucia Droppová