TV tipy od 15. 3. 2010 do 21. 3. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

TV hovník od 15.3. 2010 – 21. 3. 2010

Podľa staroslovanských tradícií by sa mala dva týždne pred Veľkou nocou páliť, topiť alebo zhadzovať zo skaly figurína v ľudovom kroji známa ako Morena. Komu by sa však odchod zimy nechcelo urýchľovať, môže si v teple svojho domova vychutnať Rosemary má dieťatko v Kráľovstve prsteňa s Harry Potterom a väzňom z Azkabanu.


The_forbidden_kingdom-perex.jpg

PONDELOK 15. 3.

Joj, 11:15: Zakázané kráľovstvo (The Forbidden Kingdom), USA/Čína, 2008

Z recenzie Marbha pre Fandom: „Ešte šťastie, že hlavný hrdina nie je až taký dôležitý. Opičieho kráľa, oklamaného Nefritovým vojvodom, zachraňuje kolektívny hrdina a keď Jackieho Lu Yan namiesto rebríka používa v boji Angaranovho Jasona ako zbraň, určite si poviete, že viac netreba. Záporák je slizko záporný, za pomstou sa ženúca dievčina krásna a bielovlasá asasínka smrtiaca a s bičíkom sexy. Nefritový cisár je dôstojný a Sun Wu-kung je natoľko ideálom mášvpažistického životného štýlu, až sa vám nechce veriť, že spod jeho masky vykukuje zvyčajne meravo vážny Jet Li.“

Joj, 00:15: Pavučina snov (Dreamcatcher), USA, 2003

Štyria priatelia z detstva sa vypravia navštíviť svoje obľúbené chatky v lesoch. Bezstarostné časy, ktoré tu kedysi spoločne prežívali, sú však nenávratne preč. Od doby školskej dochádzky sa každému z nich podarilo čeliť nejakej životnej prehre alebo riešiť problém. A ako keby to nestačilo, je tu ešte šialený plukovník Abraham Curtiss, snehová búrka a objaví sa ešte čosi, čo je schopné ovládať ich mozgy. Štvorica našich priateľov je vystavená hrôze, ktorú ešte nezažili. Hrôze, ktorá ich poštve jedného proti druhému. Réžia: Lawrence Kasdan, hrajú: Morgan Freeman, Thomas Jane, Jason Lee, Damian Lewis.

Orions belte.jpg

Film+, 22:40: Pás Orionu (Orions belte), Nórsko, 1985

Vzrušujúci triler o troch mužoch, ktorí náhodne narazia na ruskú špionážnu stanicu Pás Orionu na odľahlom konci nórskeho ostrova, kde žijú. Tom (Helge Jordal), Larse (Sverre Anker Ousdal) a Sverre (Hans Ola Srlie) majú prosperujúcu firmu s člnmi, vďaka ktorým môžu turisti spoznávať fjordy a úžasnú krajinu. Firma má ale obmedzené prostriedky, a tak sa rozhodne prepašovať traktor do Grónska. Na spiatočnej ceste ich zastihne búrka a posádka sa stane súčasťou veľmi zvláštnych udalostí. Réžia: Ola Solum.

Rosemary's Baby.jpg

ČT1, 22:10: Rosemary má dieťatko (Rosemary's Baby), USA, 1968

Sú to len hormóny alebo sa temné sily naozaj chystajú ovládnuť svet? Americký horor režiséra Romana Polanského, hrají: M. Farrowová, J. Cassavetes, R. Gordonová, S. Blackmer, M. Evans, R. Bellamy, A. Dorianová.


UTOROK 16. 3.

Dvojka, 20:10: Záhada šamanky Kyys (Les mysteres de Kyys la chamane) Francúzsko, 2007

Antropológ Eric Crubezy odhalil v roku 2005 na Sibíri starobylú hrobku s výnimočnými predmetmi. V drevenej truhle ležala žena a okolo nej milodary. Bola zahalená vo veľkom kabáte ozdobenom perlami, ktorý mal zašité rukávy, akoby sa niekto bál, že by ešte mohla ruky na niečo použiť. Pre špecialistu na sibírske obyvateľstvo to bolo znamenie, že išlo o šamanku. V tejto súvislosti sa vynorili ďalšie otázky pre dokumentárny film: Kedy a ako žila? Akú mala moc? Aké boli zvyky jej kmeňa?

BeattyParallax.jpg

ČT1, 22:45: Pohľad spoločnosti Parallax (The Parallax View), USA, 1974

Nie je to sprisahanie, len sedem mŕtvych svedkov. Politicko-kriminálna dráma režiséra Alana J. Pakula, hrajú: W. Beatty, P. Prentissová, H. Cronyn.


STREDA 17. 3.

Jednotka, 20:15: Božská relikvia II (Long xiong hu di II), Juhoslávia/Hon­gkong, 1991

Agent Jackie Chan má nájsť zlatý poklad, ukradnutý nacistami počas II. svetovej vojny. Zlatý poklad je už vyše 40 rokov ukrytý kdesi v podzemí saharskej púšte. Jackie sa pri plnení svojej úlohy spojí s dvoma ženami, zástupkyňou OSN a vnučkou bývalého nemeckého dôstojníka, ktorý sa už s pokladom raz stretol. Svoje plány s ním má aj tím gangstrov, ktorí sú ochotní urobiť hocičo, len aby sa zmocnili cenného zlata. Film, plný odvážnych bojov v štýle Kung-Fu a nenapodobiteľného Chanovho humoru, je voľným a omnoho zábavnejším pokračovaním nemenej úspešného Chanovho filmu Božská relikvia.

Fast and the Furious Tokyo Drift.jpg

Cinemax, 18:15: Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda (The Fast and the Furious: Tokyo Drift), USA, 2006

Do filmu vstupujeme v momente, keď Sean ako outsider vyzve kapitána školského futbalového mužstva, aby si s ním dal automobilové preteky. Motivácia je veľmi silná – sokova príťažlivá frajerka. Celé preteky ale skončia zničením oboch áut a následným uväznením Seana, ktorý si musí vybrať medzi väzením pre mladistvých alebo pobytom u otca v Japonsku. Sean si logicky vyberie Tokio a príbeh sa presúva do obrovského mesta, kde žije Seanov otec – námorník. Čoskoro sa ale dostane znova k pretekárskym autám, dokonca sa zapletie aj s jakuzou (tá nesmie chýbať v žiadnom filme z japonského prostredia) a navyše sa zaľúbi do priateľky miestneho mača Takešiho. A tak si Sean musí vydobyť rešpekt tým, čo mu ide najlepšie – pretekaním. Réžia: Justin Lin, hrajú: Lucas Black, Damien Marzette, Trula M. Marcus.

Cinemax, 23:40: Diabli (The Devils), USA, 1971

Intrigy, svetské radovánky, cieľavedomý kardinál Richelieu a neskromný kráľ Ludvík XIII. v príbehu o mágii a moci. Réžia: Ken Russell, hrajú: Vanessa Redgraveová, Oliver Reed, Dudley Sutton, Gemma Jonesová.


ŠTVRTOK 18. 3.

Carolina Moon.jpg

Jednotka, 20:15: Nora Robertsová: Mesiac nad Karolínou (Carolina Moon), USA/Kanada, 2007

Tory Bodeenová sa ako vyše dvadsaťročná vracia do svojho rodiska – mestečka Carolina. Tu sa jej opäť začne vracať vízia nevyriešenej vraždy jej kamarátky Hope z detstva. Po tom ako zistí, že išlo o prvú zo série vrážd, musí nájsť vraha skôr, ako sa sama stane obeťou. Tory má totiž jasnovidecké schopnosti – dokáže vidieť veci, ktoré sa stali v minulosti alebo sa ešte len majú stať. Napriek tomu, keď Hope zavraždili, nebola schopná činu zabrániť alebo vidieť, kto je vrah. Jej otec, religiózny fanatik, je hlavným podozrivým. Réžia: Stephen Tolkin, hrajú: Jonathan Scarfe, Josie Davis, Oliver Hudson, Claire Forlani.


PIATOK 19. 3.

Ring of the Nibelungs.JPG

Jednotka, 20:15: Kráľovstvo prsteňa (Ring of the Nibelungs), Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Južná Afrika, Spolková republika Nemecko, 2004

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala aj J. R. R. Tolkiena pri písaní svojich románových bestsellerov, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenál­nejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou trpaslíkov, zabil draka Fafnira a získal čarovný prsteň.

Jednotka, 23:20: Modrý démon (Blue Demon), USA, 2004

Špeciálne cvičené žraloky proti teroristickým útokom ujdú z vládneho výskumného zariadenia a stanú sa pohromou pre svoje okolie.

terminator 3 rise of the machines.jpg

Markíza, 21:15: Terminátor 3: Vzbura strojov (Terminator 3: Rise Of The Machines), USA, 2003

Hlavný hrdina príbehu John Connor (Nick Stahl) je o desať rokov starší a po všetkom, čo zažil (roboty sa už raz snažili o to, aby sa vôbec nenarodil a o pár rokov neskôr ho ako tínedžera chceli poslať na onen svet znova), sa nemôžeme diviť, že žije samotárskym životom, ďaleko od civilizácie. Až kým si po neho nepríde aj starý, aj známy T-800 (Arnold Schwarzenegger), aby mu povedal, že súdny deň, ktorý sa Connorovi pred desiatimi rokmi podarilo odvrátiť, je v skutočnosti neodvrátiteľný, a tak musí byť aspoň oddialený. Kvôli úvodnej scéne „Arnie na háku nákladiaku“, sa táto časť oplatí vidieť.


SOBOTA 20. 3.

HP prison of Azkaban.jpg

Markíza, 14:00: Harry Potter a väzeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of the Azkaban), USA, 2004

Harry sa obáva trestu, pretože čarodejnícke zákony nedovoľujú používať študentom kúzla mimo čarodejníckeho režimu, z obáv radšej utečie. Prenocuje v starom hoteli, kde sa náhodou stretne s ministrom kúziel Korneliom. Ten mu hroziaci trest odpustí a zároveň mu prezradí, že z väzenia v Azkabane utiekol nebezpečný vrah Sirius Čierny, ktorý sa snaží Harryho nájsť. Sirius bol podľa legiend zodpovedný za zradu Harryho rodičov a za ich násilnú smrť.

The Da Vinci Code.jpg

Markíza, 20:35: Da Vinciho kód (The Da Vinci Code), USA, 2006

Robert Langdon je známy expert na symboly, ktorého po prednáške v Paríži prebudia v hoteli a zavolajú k telu kurátora múzea v Louvri, ktorého niekto zavraždil a okolo tela zanechal šifrované stopy. Čoskoro na miesto činu prichádza neter zavraždeného, kryptologička Sophie Neveu, s ktorou Langdon postupne začne odhaľovať dlho ukrývané tajomstvá Bratstva Sionu a organizácie Opus Dei. Hajú: Tom Hanks, Audrey Tautouová, Ian McKellen, Paul Bettany, Jean Reno, Alfred Molina, réžia: Ron Howard.

ČT1, 16:50: Pyramída hrôzy (Young Sherlock Holmes), USA, 1985

Mladý Sherlock Holmes rieši tajomstvo smrti, ukrytej v staroegyptskej svätyni. Hrajú: N. Rowe, A. Cox, S. Wardová, A. Higgins, S. Fleetwoodová, F. Jones, réžia: Barry Levinson.


NEDEĽA 21. 3.

Hart's War.jpg

Jednotka, 21:50: Hartova vojna (Hart's War), USA, 2002

Vojnový film je to len pri pohľade na plagát. Hartova vojna sa síce odohráva na prelome rokov 1944 a 1945, ale rozhodne nie je žiadnou „vojnovou roadmovie“, na ktorej by sme sledovali osudy vojakov, pobehujúcich medzi zákopmi a strieľajúcich do tých, ktorý si to podľa nich zaslúžia. Hartova vojna sa s výnimkou niekoľkominútového prológu odohráva výhradne v uzatvorenom prostredí nemeckého zajateckého tábora niekde v Belgicku a jej hlavnými protagonistami sú jej „obyvatelia“, ktorí medzi sebou bojujú o svoju česť. Hrajú: Colin Farrell, Bruce Willis, Marcel Iures, Cole Hauser, Linus Roache, Terrence Dashon Howard, Vicellous Reon Shannon, Maury Sterling.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-15–3–2010-do-21–3–2010“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


12. marca 2010
Lucia Droppová