TV tipy od 14. 12.2009 do 20. 12. 2009

TV hovník a jeho obyvatelia

Hov! Hov! Hov! Medzi pomikulášske a predvianočné povinné sledovanie sme na tento týždeň zaradili Osudový dotyk Mechanického pomaranča so Zlatým kompasom Baróna Prášila. Ostatné filmy si dávkujte podľa chuti a rozsahu zabúdania. Príjemné hovenie.


PONDELOK 14. 12.

nefka_tv_hovnik_december_2_Butterfly_effect.jpg

Film+, 22:30: Osudový dotyk (Butterfly effect), USA, 2004

Existujú zaujímavé matematické teórie, napríklad teória chaosu alebo efekt motýlích krídel. Práve o ňom je napínavý mysteriózny sci-fi triler, odohrávajúci sa medzi minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) sa vydáva vďaka svojim zápisníkom z detstva na riskantnú cestu do minulosti. Aby ju zmenil, napravil svoje chyby a stretol sa s láskou svojho života. Nebezpečný experiment sa mu však vymkne z rúk a následky ovplyvnia viac ako len jeho život. Film, ktorého aktuálnosť prekoná len kyberpunk.

nefka_tv_honik_december_The_Phantom.jpg

ČT2, 17:15: Fantóm (The Phantom), USA/Austrália, 1996

Nesmrteľný strážca pokladu, po moci túžiaci mafián a tajomné lebky plné ničivej sily v dobrodružnom filme Simona Wincera. Hrajú: B. Zane, K. Swansonová, C. Zeta-Jonesová, T. Williams, J. Remar a ďalší.


UTOROK 15. 12.

Film+, 20:15: Diaľnica 60 (Interstate 60), USA, 2002

Tridsaťdvaročný Neil Oliver (James Marsden) má pred sebou odrazu viac otázok, než odpovedí. Otec chce, aby študoval právo, on by však radšej maľoval. Nie je si istý, či má zostať s priateľkou alebo radšej hľadať záhadnú ženu, o ktorej sníva a ktorá ho inšpiruje. Väčšina národov má svojich tvorov, ktorí im plnia priania. Do života Neila Olivera v deň jeho 22. narodenín vstúpi tajomný ryšavý muž s červeným motýlikom a fajkou v podobe opičej hlavy. Neil si prial odpovede na otázky a Grant ho preto poslal na cestu plnú dobrodružstiev po neexistujúcej diaľnici I 60, aby spoznal sám seba.

Film+, 23:55: Mierotvorca (Peacemaker), USA, 1990

V akčnom scifi sa dvaja mimozemšťania Yates a Townshend (Robert Forster a Lance Edwards) snažia zabiť jeden druhého a pre svoj rozhodujúci súboj si vyberú práve Zem. Obaja sa vydávajú za intergalaktických policajtov, takzvaných mierotvorcov. Rozlíšiť, ktorý je dobrý a ktorý zlý, zostane na pleciach mladej patologičky Dr. Dori Caissonovej (Hilary Shepardová). Priemerné, ale stále viac akčné než romantické.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_december_2_Bond_the_living_daylights.jpg

Joj Plus, 22:00: James Bond: Dych života (The Living Daylights), VB, 1987

Mocná sovietska tajná služba velí do útoku. Ohrození sú všetci agenti nepriateľských štátov a James Bond (Timothy Dalton), samozrejme, na zozname ohrozených nesmie chýbať. Preto je tu nádej na odvrátenie celej hrozby. Kľúčovým mužom v celom Bondovom pláne je generál KGB Koskov (Jeroen Krabbé), ktorý pracuje pre Britániu. Keď sa Bondovi podarí oslobodiť ho v Bratislave, zdá sa, že MI-5 si môže pripísať ďalšie víťazstvo. Lenže čoskoro je Koskov opäť unesený sovietskymi agentmi a Bond vie, že cesta k nemu povedie cez agenta Puškina. Réžia: John Glen.


STREDA 16. 12.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_december_2_blueberry.jpg

Filmbox Extra, 22:00: Blueberry Francúzsko / Mexiko / USA, 2004

Mike S. Blueberry (Vincent Cassel) chce pomstiť vraždu svojej milenky (Juliette Lewisová), a preto vyráža za jej vrahom. Prenasledovanie sa mení na mystickú cestu plnú tajomných rituálov a halucinácií. Psychologický western na motívy slávneho komiksu Jeana „Moebia“ Girauda a Jeana-Michela Charliera si vás podmaní svojím originálnym vizuálnym poňatím. Réžia: Jan Kounen.

nefka_tv_hovnik_december_2_clockwork-orange.jpg

Cinemax, 23:45: Mechanický pomaranč (A clockhouse orange), USA/VB, 1971

Stanley Kubrick už pred natočením tohto filmu ukázal, že sa nebojí tém, ktoré nie sú pre spoločnosť vždy príjemné. Kubrick sa rozhodol, že film nebude nič zakrývať a že tam bude všetko čo v knižke – bez ostychu. A tak je film plný brutálnych scén násilia, sexuálnych excesov a ultranásilia skupinky chuligánov, ktorej vodca (Malcolm McDowell) je po zatknutí liečený a odsúdený k priam uniformnému životu. Ide o jeden z najlepších, ak nie najlepší z Kubrickových filmov.


ŠTVRTOK 17. 12.

Cinemax, 00:45: Bazilišok: Hadí kráľ (Basilisk: The Serpent King), USA, 2006 Mladý archeológ a jeho kolegovia nájdu v púšti úžasný relikt – skameneného draka. Svoj objav si odvezú, ale netušia, že ide o smrteľne nebezpečné stvorenie. Pri zatmení sa bazilišok prebudí a začne terorizovať celé mesto. Čas sa kráti a šanca skrotiť netvora je stále menšia. Keď vypnete mozog a budete sa iba pozerať, nebudete sklamaní.

nefka_tv_hovnik_december_2_Zlaty_kompas.jpg

HBO, 16:40 Zlatý kompas (The Golden kompass), USA, 2007

Pre Lyru, dievčatko z príbehu o Zlatom Kompase, sa cesta začína v relatívne bezpečnom domove v Oxforde, odkiaľ sa dostane až na kraj sveta. V paralelnom svete, kde ľudské duše preberajú podobu zvieracích spoločníkov, sa toto dieťa ocitne na hranici medzi slobodnou vôľou a začiatkom nového veku. Čo sa stalo s pokračovaním kompasu, zatiaľ producenti zamlčujú. Ale asi to bude mať úzku súvislosť s bubákmi, a nielen tými filmovými.


PIATOK 18. 12.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_december_2_Zer_umri.jpg

Prima, 00:40: Žer alebo umri (Ravenous), USA, 1999

Počas mexicko-americkej vojny príde do vojenského tábora v horách Sierry Nevady zúbožený muž, ktorý tvrdí, že sa volá Calhoun. Údajne je jedným z vysťahovalcov, ktorých zastihla na ceste do Kalifornie zima a boli nútení živiť sa ľudským mäsom. Ich sprievodca, plukovník Ives, vraj všetkých postupne zabil a zjedol. Veci sa, samozrejme, majú trochu inak. Hrajú: G. Pearce, R. Carlyle, D. Arquette a ďalší. Réžia: A. Birdová.


SOBOTA 19. 12.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_december_2_krvavy_diamant.jpg

Markíza, 20:30: Krvavý diamant (Blood Diamond), USA, 2006

Akčná dobrodružná dráma vytvára dve referenčné roviny. Jedna je čisto fiktívna: príbeh „honby za diamantom“ s poriadnym epickým záberom. Odhaľovanie motivácií oboch mužov (Leonarda DiCapria a Djimona Hounsoua) pátrajúcich po diamante je spojené s množstvom vypätých emócií a veľkých činov odkazujúcich na systém tých „správnych hodnôt“. Druhou rovinou je vzťah k skutočnej situácii v Afrike, ktorá je kulisou epického príbehu. Škoda, že film vyrukuje s najlepšími scénami hneď na začiatku, lebo ku koncu si už nepamätáte, čo chcel režisér Edward Zwick vlastne povedať.

nefka_tv_hovnik_december_2_red_dragon.jpg

Joj, 22:15: Červený drak (Red Dragon), USA, 2002

Voľná románová trilógia spisovateľa Thomasa Harrisa o nezabudnuteľnom doktorovi Hannibalovi Lecterovi sa dočkala pomerne zvláštneho filmového spracovania. Prvý diel trilógie s názvom Červený drak preniesol na filmové plátno ešte v roku 1986 režisér Michael Mann. Až prišiel režisér Jonathan Demme, ktorému sa ale prvý diel trilógie nepáčil tak ako jeho pokračovanie Mlčanie jahniat. Do hlavnej úlohy rešpektovaného a inteligentného psychiatra Hannibala, narodeného vo východnej Európe v aristokratickej rodine, ktorému počas druhej svetovej vojny priamo pred očami zjedli vlastnú sestru, obsadil Anthony Hopkinsa, čo spôsobilo v roku 1991 hotovú kanibalskú mániu. Avšak, absencia silnejších scén, invenčná vyprahnutosť a presná žánrová škatuľkovosť vytvárajú z Červeného draka tuctový mix Mlčania Jahniat a Psycha.


NEDEĽA 20. 12.

nefka_tv_hovnik_december_2_Baron_Prasil.jpg

Jednotka, 14:45: Barón Prášil Československo, 1961

Tento film je inšpirovaný knihou R. E. Raspeho z roku 1785. Dielo je dodnes pastvou pre oči, uši a myseľ. Príbeh sa odohráva v 18. storočí v malom mestečku, okupovanom Turkami. Malá herecká spoločnosť tu hrá na objednávku pre ministra vojny hru o fiktívnych dobrodružstvách baróna Prášila. Počas predstavenia vstúpi do sály vojak, tvrdí, že on je barón Prášil, pričom začne predvádzanú hru uvádzať na správnu mieru. Jeden z najlepších Československých fantasy filmov všetkých čias! Réžia: Karel Zeman, hrajú: Miloš Kopecký, Jana Brejchová, Rudolf Jelínek, Karel Höger, Jan Werich.

ART hovník:

nefka_tv_hovnik_december_2_Kralovna_Alzbeta.jpg

Prima, 22:00: Kráľovná Alžbeta (Queen Elizabeth I), VB, 1998

Stala sa kráľovnou Anglicka a Írska. Jej vláda bola obdobím rozkvetu umenia. Narodila sa v Greenwichi ako dcéra Henricha VIII. a Anny Boleynovej. Dostalo sa jej vynikajúceho vzdelania. Bola ovplyvnená reformistickými názormi svojich tútorov, ale vo veciach náboženstva sa naučila riadiť vlastným rozumom. Kráľovnou sa stala 17. novembra 1558 ako dvadsaťpäťročná. V predchádzajúcich dvoch obdobiach sa striedali perzekúcie a popravy najskôr katolíkov, potom protestantov. Tento fakt nijako Anglicku neprospel a Alžbeta musela dať dokopy zahraničnú politiku, vnútroštátne záležitosti a svoje srdce, ktoré nakoniec darovala zemi, ktorej vládla. Hrajú: C. Blanchettová, G. Rush, Ch. Eccleston, J. Fiennes, R. Attenborough a další. Režie S. Kapun.

nefka_tv_hovnik_december_2_Dievčatká_na_zabitie.jpg

Jednotka, 23:05: Dievčatká na zabitie (Beautiful Creatures), VB, 2000

Aj keď sa zatiaľ nepoznajú, zdieľajú v škótskom Glasgowe praktická Dorothy a na blond odfarbená Petula rovnakú nechuť k mužom. Tony je násilnícky narkoman, ktorého sa Dorothy rozhodne opustiť potom, čo jej zdemoluje byt, ukradne peniaze, zničí oblečenie a jej bieleho psa Pluta nastrieka žiarivo ružovou farbou. Brian je opilecký hulvát a partner Petuly, ktorú napadne v jednej z tmavých uličiek Glasgowa a pokúsi sa ju uškrtiť. A práve to je chvíľa, kedy dá osud obe dievčatá dokopy. Réžia: Bill Eagles, hrajú: Susan Lynchová, Iain Glenová, Jake D'Arcy, Rachel Weiszová, Tom Mannion.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-14–12–2009-do-20–12–2009“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


11. decembra 2009
Fandom SK - PR