TV tipy od 11. 1. 2010 do 17. 1. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

TV hovník od 11. 1. 2010 – 17. 1. 2010

Televízna ponuka sa nám zase vrátila do starých koľají plných „akčární“, psychológie, demagógie a hororov. Avšak občas sa objavia aj také skvosty ako Mníchov, Dračie srdce alebo Nepodplatiteľní. Neváhajte si teda televízne hovieť aj naďalej.


PONDELOK 11. 1.

nefka_cabinfever.JPG

Joj, 23:25: Smrtonosný výlet (Cabin Fever), USA, 2002

Hororové začiatky režiséra Eliho Rotha boli naozaj biedne, čo potvrdzuje aj príbeh o pätici vysokoškolákov, ktorí sa vydajú na chatu do hôr, kde zúri mäsožravý vírus. Akurát záver filmu je okrem nepochopiteľnej naivnosti hlavných hrdinov celkom zábavný.

ČT1, 22:10: Jennifer 8 (Jennifer Eight), USA, 1992

Detektív John Berlin (Andy Garcia) prichádza z Los Angeles do malého severokalifornského mesta, aby vypátral sériového vraha. Ďalej hrajú: L. Henriksen, U. Thurmanová, G. Beckel, K. Bakerová, K. Conway, J. Malkovich. Réžia: Bruce Robinson.


UTOROK 12. 1.

Joj, 20:00: Sexi klon (Repli-Kate), USA/Nemecko, 2002

Hanblivému študentovi genetiky Maxovi (James Roday) sa podarí naklonovať krásnu novinárku Kate (Ali Landryová). Jej dvojička je snom každého muža – popíja pivo, sleduje futbal a venuje sa náruživému sexu. Originálna Kate sa mu však páči väčšmi aj vďaka svojej očarujúcej ľudskej nedokonalosti a keď sama prejaví záujem o Maxovu spoločnosť, vzniká problém, ako sa zbaviť jej vlastného sexi klonu. Typická tínedžerská komédia, kde hrá aj brilantný Eugen Levy ako „Jimov otec“.

nefka_audrey_hepburn.jpg

ČT2, 20:00: Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's), USA/Kanada, 2006

Legendárny príbeh o mladej, krásnej, emancipovanej Holly Golightlyovej, ktorá v New Yorku ľahkomyseľne sníva svoj veľký americký sen. Réžia: Blake Edwards, hrajú: Audrey Hepburnová, George Peppard, Patricia Nealová, Martin Balsam, Mickey Rooney, Buddy Ebsen.


STREDA 13. 1.

nefka_Traja_Amigos.jpg

Jednotka, 20:15: Traja amigos (¡Three Amigos!), USA, 1986

Hlavné hviezdy nemého filmu Lucky Star, Dusty Bottoms a Ned Nederlander prídu o prácu. Preto prijmú ponuku z Mexika – vystupovať v show s El Guapom, údajne populárnym miestnym hercom. Čoskoro zistia, že El Guapo je zákerný a krutý vodca gangu, ktorý zneužíva svojich ľudí. Aby ich potrestal za ich protesty, unesie dcéru miestneho starostu a chce si ju vziať za ženu. Dedinčania vkladajú všetku svoju nádej do troch málo talentovaných hercov, ktorí už nemôžu iba tak odísť z „pľacu“. Réžia: John Landis, hrajú: Chevy Chase, Steve Martin, Martin Short.

nefka_inland_empire.jpg

Filmbox Extra, 21:00: Inland Empire Francúzsko/Pol­sko/USA, 2006

Príbeh o záhade v podsvetoch iných svetov, odvíjajúci sa okolo zamilovanej ženy v ťažkostiach. Herečka Nikki Graceová sa pripravuje na najväčšiu rolu svojho života, ale keď sa zamiluje do svojho kolegu, zistí, že sa jej život začína podobať fiktívnemu filmu, ktorý práve nakrúca. Navyše odhaľuje, že tento súčasný film je „remakom“ poľského filmu, nikdy nedokončenému kvôli tragédii, ktorá sa udiala. A to je len začiatok. Réžia: David Lynch.


ŠTVRTOK 13. 1.

nefka_Mníchov.jpg

Markíza, 22:20: Mníchov (Munich), USA, 2005

Film Stevena Spielberga popisuje udalosti po tragédii, ktorá sa stala na Olympiáde v Mníchove 5. septembra 1972, keď vniklo do mníchovskej olympijskej dediny palestínske komando, ktoré okamžite zamierilo k ubytovňam izraelských atlétov. Dvaja športovci boli zabití na mieste, ďalších deväť vzali teroristi ako rukojemníkov a začali jednať s Izraelom a Nemeckom o prepustení väznených arabských radikálov. Nasledoval pokus o násilné oslobodenie rukojemníkov, ktorý skončil smrťou väčšiny teroristov a všetkých deviatich športovcov. Smutná historická dráma.

nefka_terabithia-perex.jpg

Filmbox Extra, 21:00: Most do zeme Terabithia (Bridge to Terabithia), USA, 2007

Z dvoch školákov Jessa Aaronsa (Josh Hutcherson) a Leslie Burkeovej (Anna Sophia Robbová), sa vďaka výletom do okolitých lesov stávajú najlepší priatelia, ktorí vo svojich fantáziách vidia veci, čo sú iným, najmä dospelákom, skryté. Vo chvíli, keď sa všetko zdá byť ideálne, zasiahne nešťastná náhoda. Aj napriek zdĺhavosti ide o milý detský fantastický film.


PIATOK 14. 1.

**Filmbox, 16:55: Bowling for Columbine ** Kanada/Nemecko/U­SA, 2002

V Columbine je škola, do ktorej jedného dňa prišli jej študenti a spáchali tam spektakulárnu samovraždu. Michael Moore, slávny americký dokumentarista, sa v tomto dokumente pokúša zistiť príčiny, prečo v Spojených štátoch každoročne dochádza k viac ako 10 000 vraždám spáchaných strelnou zbraňou, kým v Kanade je to stonásobne menej.

nefka_dracie_srdce.jpg

Joj, 20:00: Dračie srdce (Dragonheart), USA, 1996

V 10. storočí je Bowen rytierom Starého rádu a jeho žiak, princ Einon, sa stal kráľom krutejším než jeho otec. Bowen verí, že mladý princ je začarovaný drakom a rozhodne sa obludu zničiť. Avšak to, čo na začiatku vyzeralo na súboj na život a na smrť, sa postupne stáva hlbokým priateľstvom, ktoré mnohé zmení. Réžia: Rob Cohen, hrajú: Dennis Quaid, David Thewlis, Pete Postlethwaite, Dina Meyerová, Jason Isaacs.


SOBOTA 15. 1.

nefka_nepriateľ_pred_bránami.jpg

Joj, 23:10: Nepriateľ pred bránami (Enemy at the Gates), Nemecko/Írsko/VB, 2001

Jude Law ako ruský ostreľovač Vasilij Zajcev v osobnom súboji proti nemeckému majorovi Edovi Harrisovi. Zvíťazí uralský pastier alebo nemecký šľachtic? Každý z ich výstrelov môže zmeniť nielen výsledok bitky o Stalingrad, ale aj históriu II. svetovej vojny.

ČT1, 22:45: Nepodplatiteľní (The Untouchables), USA, 1987

Neľútostná gangsterská vojna motivovaná skutočnými prípadmi. Hrajú: Kevin Costner, Sean Connery, Ch. M. Smith, A. Garcia, R. De Niro, R. Bradford, J. Kehoe, B. Sullivan, réžia: Brian De Palma.


NEDEĽA 16. 1.

nefka_vesmírni_kovboji.jpg

Markíza, 14:05: Vesmírni kovboji (Space Cowboys), USA, 2000

Na Vesmírnych kovbojoch nenájdete nič extra zaujímavé. Môžeme sa domnievať, že Clint Eastwood si chcel na staré kolená vyskúšať niečo nové, natočiť film bez akýchkoľvek umeleckých ambíci a dať šancu „starým kamošom“. To sa mu síce podarilo, ale horšie je to so scenárom, ktorý nám okrem absolútnej hlúposti, že by pre tvrdohlavosť hlavnej postavy leteli štyria vyslúžilci do vesmíru, servíruje jedno otrepané klišé za druhým. Ďalším háčikom je druhá polovica filmu, kde sa z príbehu vytráca humor a stáva sa až prehnane vážnym a nereálnym. Réžia: Clint Eastwood, hrajú: Clint Eastwood (Dr. Frank Corvin), Tommy Lee Jones (William „Hawk“ Hawkins), Donald Sutherland (Jerry O'Neill), Marcia Gay Hardenová (Sara Hollandová), James Garner (Tank Sullivan), James Cromwell (Bob Gerson), Courtney B. Vance (Roger Hines), William Devane (Eugene Davis), Loren Dean (Ethan Glance).

nefka_Basquiat.jpg

Filmbox, 22:30: Basquiat USA, 1996

Basquiat je autorský debut výtvarníka Juliana Schnabela o grafity umelcovi Jeanovi-Michelovi Basquiatovi. Basquiat je černoch. Žije na New Yorkskej ulici na kuse lepenky. Sú osemdesiate roky 20. storočia a hipíci sa menia na jupíkov. Basquiat nemá prácu ani perspektívu. Jediné čo má, sú steny, zdrapy papiera a jeho vlastné nápisy, tzv. čarbanice. Réžia: Julian Schnabel, hrajú: Jeffrey Wright, Michael Wincott, Gary Oldman, Benicio Del Toro.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-11–1–2010-do-17–1–2010“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


8. januára 2010
Lucia Droppová