TV program od 10. 10. do 16. 10. 2011

TV hovník a jeho obyvatelia

Od soboty vraj dáme letu konečné zbohom. Keďže budúci týždeň má podľa predpovede pršať, väčšina populácie Slovenska bude musieť zabíjať voľný čas ináč ako plávaním, bicyklovaním či púšťaním šarkanov. Ak si teda nenájdete na celom svete lepšiu zábavku než televíziu, prinášame pár tipov.


PONDELOK 10. 10.

Po krvopotnom dolovaní medzi dabovanými reality show a kuchárskymi duelmi sa podarilo vypátrať niečo aj pre tých, ktorí nepoužívajú televízny prijímač iba ako protihlukovú kulisu.

Percy Jackson

HBO, 16:30: Percy Jackson: Zlodej blesku (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief), USA, 2010

Ak ste na tom neboli v kine, je tu skvelá príležitosť sadnúť si po príchode z práce k niečomu ľahkému a chladenému, a s nohami na stole sledovať, ako stredoškolák Percy k neobyčajnému tatovi, dobrej partii a zázračnému blesku prišiel. Napriek tomu, že film sa len tak hemží hollywoodskymi klišé, na jedenkrát je príjemne pozerateľný. Ak sa, pravda, zmierite s tým, že bájny Olymp sa nachádza v Amerike a inými vecami.

V tom istom čase Animal Planet predstavuje zaujímavé plemená mačiek. Ktovie, aké vlastnosti má napríklad taká mačka „barmanská“?

UTOROK 11. 10.

Na STV1 sa večer budú tváriť, že vedia, Kto hovorí pravdu. Ako keby nikdy nepočuli Indyho hovoriť, že pravdu treba hľadať na Katedre filozofie. Na ČT1 bude večer o ôsmej priamy prenos z odovzdávania E. ON Energy Globe Award ČR, takže ak vás zaujíma ekológia, prepnite sem.

Film +, 20:55: Nanosonda (Antibody), USA, 2002

Nanosonda

Scenár podľa slávnej Fantastickej cesty s Raquel Welchovou, ibaže v miniatúrnej ponorčičke kolujúcej cievnym systémom umierajúceho teroristu sedí Lance Hendriksen. V úlohe bývalého agenta FBI nemá zneškodniť krvnú zrazeninu, ale nanodetonátor, ktorý hrozí odpáliť jadrovú bombu. Alebo si radšej pozrieme z DVD Innerspace?

O desiatej večer beží na HBO IV. séria True Blood.

STREDA 12. 10.

Súdnej sieni celý týždeň prebieha téma Najviac trpia deti. Takže prv, ako zapnete prijímač, poobzerajte, čo robia a kde sú tie vaše.

Honba za pokladom Nibelungov

STV 1, 20:05: Honba za pokladom Nibelungov (Die Jagd nach dem Schatz der Nibelungen), Nemecko, 2008

Indiana Jones krížený s Honbou za pokladom templárov a kadečím iným. Hľadá sa legendárny poklad Nibelungov, ktorý je, samozrejme, podľa všetkého ukrytý v Nemecku. Ďalší z filmov, ktoré distribútori kupujú v balíkoch na kilá, ale raz vydržíte. Réžia: Ralf Huettner, hrajú: Benjamin Sadler, Bettina Zimmermannová a ďalší.

ŠTVRTOK 13. 10.

Kuchári sa vo svojej Vojne obhadzujú flambovanými palacinkami a škrtia nedovarenými špagetami.

Batman vs. Red Hood

Deti si ráno o 9:15 môžu na HBO pustiť Batman vs. Red Hood (2010), pretože dobrý Batman nie je nikdy zlý. Podvečer sa k svojim ratolestiam môžete pripojiť aj vy a odtrpieť si Posledného vládcu vetra (2010). Ak to vydržíte, 40 minút po polnoci si za odmenu môžete kuknúť Angelinu Jolieovú ako agentku Saltovú vo filme Salt. Potom môžete ísť spať, bude sa vám snívať s krásnou a akčnou ženou, ktorá pre svojho muža zabije kohokoľvek. Ak si to ten muž zaslúži.

PIATOK 14. 10.

Na STV1 zasa začína JAG. Pre prípad, že by ho ešte niekto nevidel.

Na JOJke si o 20:15 môžete pozrieť Karátov z Piribiku: Truhlica mŕtveho muža. Ak sa vám bude máliť Johnnyho Deppa, prepnite si tesne po skončení filmu sem:

Markíza, 23:20: Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street), USA/VB, 2007

Sweeney Todd

Trochu drsnejšia Burtonovka, než na akú sme zvyknutí, ale na piatkový večer sedí ako krvavý fľochanec na mobil zvedavého svedka dopravnej nehody. Nespravodlivo uväznenému Benjaminovi Barkerovi sa podarí ujsť a je plný pomsty. Je nutné poznamenať, že pán Barker je povolaním holič, teda s britvou zaobchádza brilantne. A keď sa dá do partie so susedkou, ktorá prevádzkuje pekáreň na mäsové koláčiky, o problém, kam s mŕtvolami, je postarané… Okrem Johnnyho Deppa hrá samozrejme Helena Bonham Carterová, ale aj Alan Rickman, Sacha Baron Cohen a ďalší.

SOBOTA 15. 10.

Vraj má byť už krajšie. Okrem toho je obdobie svadieb, výstav a konferencií. Ale ak by ste sa predsa len v sobotu večer rozhodli trčať doma, skúste si o ôsmej na STV 2 pozrieť jednu časť seriálu Najriskantnejšie technické operácie, možno vás chytí. Ak pri dvojke vydržíte, o 21:50 pôjde filmová adaptácia Hellerovej Hlavy 22 z roku 1970, takže budete mať možnosti vychutnať si Orra s líčkami ako jabĺčka a Natelyho pobehlicu.

Animal Planet vás počas celého dňa bude zoznamovať s vybranými plemenami psov. Komerčné telky stavili na srandu a akciu. Nič nepokazíte, ak si o 15:40 pozriete na Markíze Charlieho anjelov (2000). Večer ešte táto stanica ponúkne v akcii aj Jennifer Lopézovú a trochu neskôr Cliva Owena a ešte neskôr Dolpha Lundgrena.

Joj, 20:15: Plán hry (The Game Plan), USA, 2007

Plán hry

Známy rozhovor: „Som tvoj otec.“ „Nieeeee!!!“ v tomto filme odznie trochu inak. Dwayne Johnsonovi úloha komického „cumlikátora“ sadne rovnako ako Vinovi Dieselovi – čudne. Ale je to sympatický chlap a každý muž v prítomnosti svojej dcéry vyzerá tak akosi príťažlivejšie. Film je zrejme určený predovšetkým ženám, deťom a fanúšikom The Rocka. Teda celej rodine. Réžia: Andy Fickman.

HBO pustí od šiestej večer oba diely Hellboya po sebe. Na Prime pôjdu o 22:00 Letopisy Narnie: Lev, šatník a čarodejnica, takže kto rád Tildu Swintonovú a Jamesa „X“ McAvoya, prižmúri očko nad touto trochu rozvláčnou a pestrofarebnou adaptáciou Lewisovho diela.

NEDEĽA 16. 10.

Masochisti si večer môžu prepnúť na Markízu, kde o ôsmej pôjde Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda (2006) a hodinku po polnoci kanadsko-nemecký katastrofický film z roku 2008 Smrtonosný odpad. Jaj, nie, dopad. Jojka opakuje to, čo bolo včera. HBO dá v hlavnom večernom vysielacom čase Red (2010), takže ak ste starnúceho ale po premazaní stále plne funkčného Bruca Willisa prepásli v kine, máte skvelú príležitosť to napraviť.

Pane, vy jste vdova!

Nova, 14:55: Pane, vy jste vdova! ČR, 1970

Kultová sci-fi komédia režiséra Václava Vorlíčka. Atentát na kráľa Rosebuda tak trochu pokazí popletená transplantácia mozgu. Vlastne mozgov. V nasledujúcom brainstormingu excelujú Jiří Hrzán v úlohe astrológa Stuarta Hamplea, Iva Janžurová v úlohe herečky Evelyny Kelettiovej, Helena Růžičková, Miloš Kopecký a mnohí ďalší. Smršť smrtí, vtipu a nezabudnuteľných citátov. Užite si bez obáv, „vždyť je to jen telecí“.

Nuž, hovejte si podľa ľúbosti, priatelia.

Mimochodom, zajtra a v nedeľu sa v Banskej Bystrici koná Medzinárodná výstava mačiek. Čo by ste teda robili pred telkou?


7. októbra 2011
Alexandra Pavelková