TV tipy od 13. 12. do 19. 12. 2010

TV hovník a jeho obyvatelia

Isto sa už, ako obyčajne, tešíte na vianočnú televíznu nádielku. A veru, naše stanice nám podľa očakávania ponúknu to, čo zvyčajne: Nič. Nuž pokutrajme sa zatiaľ v programovej ponuke, či sa aspoň v tomto predvianočnom čase nenájde niečo, pri čom by sa dalo príjemne a poučne stráviť hodinku-dve. Ak si nič nevyberiete, nezúfajte, vždy je tu možnosť siahnuť po záchrannej brzde vo forme dobrej knižky.


PONDELOK 13. 12.

STV 2, 11:25: Stratený symbol, VB, 2009

Dokumentárny film. Po prvýkrát sa pred kamerami otvoria dvere slobodomurárskych lóží a kódex mlčanlivosti prehovorí. Pokukajte, nechajte sa inšpirovať a napíšte úspešný román, prípadne aspoň poviedku do Ohnivého pera.

Adam Šangala

STV 1, 18:00: Adam Šangala 1/3, SR, 1972

Šťastlivci, ktorí nemusia povinne pozerať Súdnu sieň, nech si prepnú a kuknú, čo vyhrabala na padláši naša verejnoprávna televízna stanica. Nehanbite sa. Klasika zostáva klasikou a poriadny slovenský krvák ku klobáske na večeru nezaškodí. Pre zábudlivých: réžia – Karol Spišák a Ján Bzdúch, hrajú – Ivan Palúch, Michal Dočolomanský a veľa ďalších, ktorých bude postupne ubúdať.

Film+, 19:25: Pokoj v duši, SR, 2009

Ach, po akej krátkej ochrannej lehote sa slovenské kinofilmy dostávajú do televízií. Na šťastie pre tých, ktorí sa báli riskovať lístok do kina, a teraz túžia zhliadnuť sociálny horor odohrávajúci sa na strednom Slovensku. Réžia: Vladimír Balko, hrajú: Atilla Mokoš, Roman Luknár a i.


UTOROK 14. 12.

Adam Šangala pokračuje o rovnakom čase na rovnakom mieste. Súdna sieň tiež. Takže divák má vždy na výber: vypnúť alebo nie.

Frida.jpg

Filmbox, 19:00: Frida, USA/Kanada, 2002

Sugestívny príbeh slávnej mexickej maliarky Fridy Kahloovej, teda ak ste na tie extravagantné veci. Temperamentná hudba, veľa vášne a kriku, a samozrejme Salma Hayeková v jednej zo svojich životných úloh. Réžia: Julie Taymorová.

A potom prakticky nič, ibaže by vás bavilo súťažiť so susedom v rýchlosti preklikávania z kanála na kanál. Alebo radšej tú knižku.


STREDA 15. 12.

Posledná časť Adama Šangalu, v rovnakom čase na rovnakom mieste. Súdna sieň. Nesúdni programoví riaditelia. Takéto čosi k jedlu?

Na svoje si prídu predovšetkým deti predškolského veku, ktoré sa zdržiavajú doma pri obrazovkách v dopoludňajších hodinách:

Markíza, 09:40: Globálny dopad (Global Effect), USA, 2002

Postkatastrofický film o vraždiacom víruse, ktorému je Ebola iba staršou a miernejšou sestričkou. Nasledujú bomby, fanatickí teroristi a únos krásnej virologičky, ktorá snáď jediná môže spasiť svet. Réžia: Terry Cunningham. Hrajú: Mädchen Amicková, Arnold Imhotep Vosloo a i.

Láska, ktorá vraždí

JOJ, 10:00: Láska, ktorá vraždí (Betrayed by Love), USA, 1994

Zúfalá narkomanka snažiaca sa vymaniť z dna svojho života a cieľavedomý, karieristický ale ženatý agent FBI. Jej sladké tajomstvo nie je až takou radostnou správou. Réžia: John Power, hrajú: Mare Winninghamová a Steven Weber.

Naopak, dospeláci si zasa užijú pred treťou ráno, keď si na Markíze budú môcť pozrieť kanadsko-britsko-francúzsky film Mladý Ivanhoe z roku 1994. A to preto, lebo tam hrá aj Marek Vašut.


ŠTVRTOK 16. 12.

Leningrad

Šangala je už po smrti, Súdna sieň je večná.

Film+, 21:15: Leningrad, Rusko/Ukrajina, 2009

Je rok 1941 a druhá svetová vojna ešte len naberá na obrátkach. Nacisti už zamorili polovicu Európy a morili by ešte ďalej – keby nenarazili na Leningrad. Ich poslednou šancou je mesto obkľúčiť a jeho obyvateľov nechať vyhladovať na smrť. V tejto strašnej situácii sa spolu s ďalšími troma miliónmi ľudí snaží prežiť anglická novinárka Kate Davisová. Réžia: Alexander Buravskij, hrajú: Mira Sorvinová, Gabriel Byrne a i.

Na Nove je 20:20 film s agresívnymi opicami Kongo a na Markíze o 23:30 sekanica Diamantoví psi s Dolphom Lundgrenom.


Wasabi

PIATOK 17. 12.

V piatkový večer sa všetci pochlapili (až na tú Súdnu sieň) a sfúkli prach z osvedčených divácky úspešných filmov. Takže si môžete napríklad Markíze vychutnať od ôsmej večer do pol štvrtej rána jedného po druhom mojich obľúbených ostrých chlapcov: Stevena Segala vo filme Ťažko ho zabiť, Jeana Renoa v šikmookom Wasabi (nezabudnite na golfové palice), Jeana Hrčohlava Van Damma v Street Fighterovi, a trojku Al Pacino, Johnny Deep a Michael Madsen v kulťáku Krycie meno Donnie Brasco. Však v sobotu ráno väčšina do práce vstávať nemusí…

Ak nemáte chuť na rúbanice a sekanice, tu je jedna filmová lahôdka:

Hviezdny prach

Nova, 20:00: Hviezdny prach (Stardust), USA, 2007

Nádherná moderná rozprávka o živote za plotom, o pravej láske, cene života, o bosorkách bez srdca, pirátskom kapitánovi v hodvábnych pančuškách a o tom, čo si máte priať, keď vidíte na oblohe padať hviezdu. Vo filme zaskveli: Claire Danesová, Charlie Cox, Robert De Niro, Michelle Pfeifferová a ďalší. Réžia: Matthew Vaughn.


SOBOTA 18. 12.

Súdna sieň má voľno.

Kľúče od mesta

STV1, 09:10: Kľúče od mesta, SR, 1984

Tento napoly hraný a napoly didaktický film odporúčam deťom všetkých vekových kategórií. Dokonca aj po rokoch má príbeh o Martine, ktorá so svojím malým bračekom putuje storočiami a hľadá kľúče od pravých dverí vedúcich domov, svoje čaro. A komu je príbeh málo, ten má šancu zopakovať si niektoré zaujímavé medzníky našej histórie. Réžia: Ján Zeman, Karol Spišák.

Markíza, 11:25: Pán prsteňov: Návrat kráľa (Return of the King), USA/NZ/Nemecko, 2003

Návrat kráľa

Aj keď sa to zdá nemožné, je to skutočne už 7 rokov, ako bol do kín uvedený jeden z najvýznamnejších veľkofilmov dnešnej doby. Putovanie jednotlivých členov Spoločenstva prsteňa sa chýli ku koncu. Frodo musí za každú cenu zničiť Prsteň a Aragorn s priateľmi musia za každú cenu zachrániť, čo sa dá, pretože ak nie oni, tu a teraz, tak už nikto, nikde a nikdy. Najvýznamnejšia udalosť televízneho týždňa vás oberie o tri a pol hodiny sobotňajšieho voľna, ktoré by ste ináč mohli pohodlne stráviť lyžovačkou alebo ratovaním baráku pred snehovou víchricou. Réžia: hádajte kto?, v hlavných úlohách: skúste si spomenúť.

Ináč budú znova reprízy: Dračieho srdca (JOJ, 15:20), Posledného samuraja (Nova, 20:00) a V ako vendetta (Prima, 23:35).


NEDEĽA 19. 12.

(Bez Súdnej siene, ale tešiť sa smieme len do pondelka.)

Markíza nadelila nedeľnú zábavu pomerne štedro, takže ak vás vonku oziabajú nohy, pozrite si počas siesty v teplúčku tancujúcich Sebechlebských hudcov (14:05), o pol štvrtej Forresta Gumpa alebo Asterixa a olympijské hry (20:00). Na JOJke hrá Tim Allen zasa Santa Clausa (3) (16:00) a o 22:15 bude Sandra Bullocková šoférovať obrovskú loď Nebezpečnou rýchlosťou (2). Predtým aj potom budú Prci, prci, prcičky, čím myslím pokračovanie známej komédie s prídavkom Nahá míľa z roku 2006. Však čo už v nedeľu večer.

A pre nezmieriteľných romantikov ešte jeden film:

Zoznámte sa, Joe Black

Prima, 20:00: Zoznámte sa, Joe Black (Meet Joe Black), USA, 1998

Smrtka sa zvykne kresliť bielou kriedou na čierny trikot, ale veru Brad Pitt vyzerá v tejto úlohe celkom celkom ináč. Pri jeho momentálnom pracovnom poslaní ho trochu pristaví Claire Forlaniová ako dcéra bohatého magnáta tým, že mu ukáže isté duchovné a fyzické slasti pozemské. Pitt je pri objavovaní svojej ľudskosti čarovný, Claire uslzená, ale prinajmenšom herecký koncert rozvážneho Anthonyho Hopkinsa vo filme režiséra Martina Bresta stojí za pozretie. V dobrej spoločnosti, na teplej sedačke, pod dekou a s pohárom kvalitného nápoja.

Proste, hovejte si podľa ľúbosti.


10. decembra 2010
Alexandra Pavelková