Triafam do čitateľa ako snajper

Po zaklínačovi Geraltovi prišiel nedávno Andrzej Sapkowski na poľský trh s historickým románom Narrenturm, odohrávajúcim sa v období husitského hnutia. Román sa síce odohráva v skutočnom svete, v skutočnej historickej epoche, priaznivci fantasy si však prídu tiež na svoje – čierna mágia a čarodejnícke sabaty v románe nechýbajú. Okrem úryvku v časopise Fantázia č. 24, ktorý onedlho vychádza, poskytol jeho autor Fantázii aj rozhovor.

Predal si v Poľsku vyše milióna knižiek. Prečo? Čo pokladáš za hlavný dôvod takého prijatia?

Môj talent. To je snáď jasné. Triafam do čitateľa. Ako snajper. Poznám techniku a zbraň, viem, do čoho triafať, dobre mierim, strieľam. Triafam do cieľa. Jednoduché, že?

Všetci plačú za Geraltom. Veľmi im chýba…

Nič na to neporadím. Žiale, plače a smútky sú tu nevhodné aj nezmyselné. Každý príbeh, príbeh o zaklínačovi tiež, má svoj začiatok, svoje rozvinutie, svoju kulmináciu a svoj záver. Zaklínač nie je Lara Croft, ktorá donekonečna behá po jaskyniach a katakombách. Môj román predsa nemá byť hra, ktorá sa dá stále opakovať. Každý pozorný čitateľ vedel, že príbeh Geralta a Ciri smeruje k finále. A finále nastalo. Finis coronat opus (Záver korunuje dielo). Čo ostáva dodať? Nič.

A možno treba predsa dodať, že kompletný rozhovor si prečítate v tlačenej Fantázii č. 24, kde je uverejnený aj úryvok z románu a recenzia naň. Viacej informácií o novej Fantázii už onedlho na tejto stránke.


7. januára 2003
Martin Králik