Tri otázky Ďurovi Červenákovi

Ďuro Červenák na Istrocone Martini 2003 v sobotu poobede krstil nový román Černokňažník: Vládca vlkov. Okolo 19.15 zvíťazil s poviedkou \„Hrdlorez\“ v Rakete 2002 a okolo 19.45 v kategórii slovenská poviedka získal cenu Istron s dielom \„Z posvätnej vody zrodená\“. Takýto deň by minimálne na Slovensku zrejme neodmietol žiadny autor fantastiky. Opýtal som sa ho na dojmy, názor na dôvod víťazstiev a jeho ďalšie plány s poviedkami.

Aké si mal pocity z tohoto večera?

Samozrejme príjemné. Ak, pravda, nerátam zlostenie sa kvôli neodbytným scifistom, ktorých som musel odtrhávať od mojich neteriek. Ale budem úprimný, o trošku viac než získané ceny ma potešila tá vydaná kniha. Nedávno som zalistoval v starých poznámkových blokoch a na jednom, v ktorom som prvýkrát použil meno \„Rogan – černokňažník\“, bol rok 1994. Takže tá kniha je zavŕšením véééľmi dlhej cesty. Román som prepisoval asi 7-krát, namôjdušu. Prvá verzia nemala s touto definitívnou skoro nič spoločné. Fakt dúfam, že sa to bude čitateľom páčiť, lebo som pri tom doslova potil krv.

Čo Ti podľa teba najviac pomohlo pri víťazstvách v Istrone a v Rakete a čo ti najviac chýba v zozname literárnych úspechov?

Jednoznačne mi pomohlo, že ma ľudia poznajú zo stránok Fantázie, za čo môžem poďakovať len a len Ivanovi Aľakšovi a pár ľuďom okolo neho. Pri Istrone je to na betón, a nezáleží na tom, že ocenená poviedka vyšla v inom časopise. A myslím, že aj v Rakete bol faktor \„popularity\“ (ak sa o čomsi takom dá v tom našom SF/F ghette hovoriť) výrazný, ak nie rozhodujúci. Ja sám napríklad v Rakete považujem za najlepšiu poviedku tú od Miša Spádu. Lenže čitatelia hlasujú takým tým spôsobom \„aha, toto je Červenák, chechtal som sa minule na jeho recenzii, dám mu vyššie hodnotenie\“. Fakt si myslím, že tento rok (hlavne v Rakete) nerozhodla ani tak kvalita samotných prác, ako skôr ten faktor \„známosti\“. Ale aj to o niečom svedčí. Som spokojný. A literárne úspechy? Čo je to? Že vyhráš Istron, alebo že sa z tvojej knihy za dva dni na brloháckom pultíku predá 50 kusov? Záleží na definícii \„literárneho úspechu\“. Doteraz som Istron, ani žiadnu inú podobnú cenu nezískal, ale moje knihy sa predávali dobre. Sú autori, ktorí cenu získali, ale predajnosť ich kníh je slabá. Kto z nich je úspešnejší? Ale pýtaš sa asi na niečo ako \„môj sen\“. Ten už sa týka literatúry len tak napoly. Chcem napísať scenár na celovečerný film. Mám v hlave dva tutové nápady.

Tvoje poviedky získali významné ocenenia, no za dva roky vyšli len tri. Ako to bude ďalej s tvojimi poviedkami?

Bolo ich trošičku viac. S poviedkami nekončím, hoci sa považujem skôr za románopisca. Napríklad by mi mala ešte tento rok vyjsť v zbierke fantasy poviedok k tretiemu výročiu webu Fantasy Planet novela Čierne srdce, čo je hrdinská fantasy o Iľjovi Muromcovi a ďalších ruských bohatieroch. A nejaké ďalšie kratšie \„roganovky\“ mám v hlave tiež. Lenže keď od teba traja vydavatelia pýtajú romány, na poviedky už ti nezostáva toľko času.


3. októbra 2003
Martin Králik