Tri otázky Alexandre Pavelkovej

Naša skromná hviezda vám prezradí, ako sa cítila pre udeľovaním cien, či ich bude zhŕňať aj ďalej a prečo ešte nepíše román o Vimke…

\\ Gratulujem Ti k víťazstve v Cene Karla Čapka, ale aj k druhému titulu Lady Fantasy. Máš už za sebou mnohé ocenenia z Ceny ustáva Reussa a z Istronu. Tŕpne ešte takýto „na ocenenia zvyknutý\" :-) človek pri ich udeľovaní?

Keby len tŕpol. Nie som ten typ spisovateľa, ktorý je zároveň aj \„šoumenom\“ a ktorý pri akomkoľvek stretnutí s verejnosťou (mikrofónom, kamerou) hýri entuziazmom, chŕli jednu vtipnú vetu za druhou a musia ho z pódia zaháňať hudobným predelom. Ja by som to najradšej mala hneď za sebou, a, bohužiaľ, je to na mne aj dosť vidieť.

\\ Na Slovensku a v Česku si už vlastne získala všetky dôležité ceny. Ako ďalej, Alexandra Pavelková?

Nie som zberateľom ocenení, hoci by to tak zvonka mohlo vyzerať. Ani nemienim obhajovať nijaký titul. Súťaže O nejlepší fantasy sa podľa nových propozícií už nezúčastním, rovnako ako aj tí moji spolurytieri, ktorí už vydali vlastnú knižku. Ale keď najbližšie dokončím nejakú vec, ktorá mi bude pripadať dostatočne kvalitná, aby som ju vydala napospas nejakej porote, skúsim to. Lebo tých 15 minút slávy je často jediným zadosťučinením, ktoré môže autor fantastiky na Slovensku dosiahnuť.

\\ Na Istrocone by si mala krstiť ďalšiu zbierku poviedok o Vimke. Čo budeš písať po nej? Nie je čas na román o tejto hrdinke?

Nová zbierka s názvom Zlomená přísaha trochu román pripomína – chronologickou postupnosťou poviedok a prelínaním sa niektorých záležitostí, ktoré sa vyriešia až na samom konci. Ale na skutočný román o Vimke nepomýšľam, prinajmenšom nie najbližších 10 – 15 mesiacov. Mám rozrobené dva iné romány a počas tohto obdobia sú moje myšlienky od Vimky na míle vzdialené.


7. júla 2003
Martin Králik