TRETÍ VTÁK

VRANA 3 (The Crow: Salvation), r. Bharat Nalluri, USA, 2000 Kedysi dávno ľudia verili, že keď Brandon Lee zomrel, Vrana sa navždy odobrala do krajiny mŕtvych. Lenže niekedy, iba niekedy sa film stane takou kultovou záležitosťou, že sa producenti snažia vrátiť jeho dušu späť…

Po neblahých skúsenostiach s Vranou 2 a otrasným televíznym seriálom (ich kvality možno vyjadriť citoslovciami kraaach-kraaach!) som k VRANE 3 pristupoval s veľkou skepsou. Dokonca som už mal vopred pre recenziu pripravený titulok „Vtákovina na tretiu“. Lenže asi práve preto, že som od tohto filmu nečakal žiadne zázraky, bol som nakoniec príjemne prekvapený. Potešujúci je hlavne fakt, že tvorcovia sa (na rozdiel od páchateľov dvojky) nesnažia za každú cenu kopírovať dejovú schému prvej Vrany. Alex Corvis (Eric Mobius) neumrie rukou vraha, ale na elektrickom kresle. Na onen kus nábytku bol pridrôtovaný za údajnú vraždu kočky, s ktorou súl… chodil. O tento justičný omyl s iskrivou pointou sa postarali falošní svedkovia nastrčení skutočnými vrahmi. Krivda sa stala a vrana môže rozbehnúť spätnú prepravu nepokojnej duše. Alex sa preberie vo väzenskom mraziaku a keď si oškriabe z tváre spawnovskú spečeninu, už má pod ňou tradičný make-up, tentokrát vo farbe krvi. Nasledujúc krákajúceho mrchožrúta, vydáva sa do upršaných ulíc hľadať nielen dlhý čierny kabát, ale hlavne jazvorukého vraha drahej súl… frajerky. Na rozdiel od Erica Dravena totožnosť zločinca a jeho poskokov nepozná, takže mysteriózno-akčná story je obohatená o prvky klasickej detektívky.
Netuším, odkiaľ vyliezol Bharat Nalluri, ale ak to nie je bývalý videoklipový režisér, zožeriem kefu (to je vraj teraz v móde). Starostlivá práca s kamerou a výborný strih tomu nasvedčujú, takisto ako dôkladné zladenie obrazu s hudbou (o tú sa starajú starí soundtrackoví harcovníci ako Rob Zombie, Monster Magnet, Crystal Method či Filter). Herci nehrajú nič viac, ale ani nič menej, než od nich očakávajú konzumenti filmov tohto druhu. Atmosféra je opäť príjemne noirová, scény nasnímané za denného svetla si vyhoďte z hlavy. Gore efekty majú šťavu a osviežia aj netradičné zábery (pohľad cez zázračne sa zaceľujúcu dieru v Alexovej prestrelenej hlave, spomalene letiace strelivo z brokovnice). Škoda len, že akčných scén je pomenej, tá jedna poriadna prestrelka svedčí o Nalluriho zmysle pre dynamiku.
Nie, nechcem tvrdiť, že VRANA 3 je nezabudnuteľná superpecka. Ak budete čakať geniálne dielo, akým bol Proyasov mozgošľahač, trpko sa sklamete – napokon, toto je jeden z tých filmov, kde z okna vyhodení chlapíci dopadnú vždy presne na zaparkované auto. Ale ak ho budete od začiatku brať ako „iba“ slušný akčný thriller určený priamo na video, nemôžete od prehrávačov vstávať nespokojní. V porovnaní so seriálom je to pre všetkých vranofilov ako súl… rande s Jennifer Love Hewittovou po desiatich rokoch spolužitia s Magdou Pavelekovou.
Hodnotenie: 6/10&nbsp Michal Jedinák


12. novembra 2001
Fandom SK - PR