Transexuálna hovädzia párty

Barnyard: The Original Party Animals, 2006

Je večer, farmár už zarezáva a jeho zvieratá, od muly cez hydinu, dobytok až po kone potrebujú vypustiť paru po ťažkom a namáhavom dni, kedy museli nonstop predstierať, že sú tupé a neinteligentné tvory. Párty sa rozbieha ako patrí, výčap s poriadne napenením mliekom, dvanástkou, kohút a jeho standup comedy show, rapperské vystúpenie myšieho Mr.Bombastika a zlatým klincom večera, agresívne tanečné vystúpenie divokého Mika.

Spoločnosť Nicklodeon, ktorá baví deti svojimi kreslenými seriálmi sa odhodlala vstúpiť na strieborné plátne. Ale očakávanie diváckeho osadenstva neboli príliš veľké, keďže skúsenosti, ktoré má Nicklodeon s detskými seriálmi nie sú nijako ohurujúce. Nezostávalo nič iné len poistka v podobe zaručeného režiséra, ktorého filmografia hýri vtipálskými titulmi ako Božský Bruce, Ace Ventura alebo paródia Kung Prásk. V očakávaní vymačkania stopercentného koncentrátu animovanej zábavy.

Produkt pána Oedekerka je zaujímavým vo viacerých smeroch. Hlavným faktorom ovplyvňujúcich snímok je 90 minút celkovej stopáže, v ktorých sa nachádzajú tri lepšie ( aj keď v tomto prípad je to relatívny pojem) scény, zvyšok sú kilá klišé a vykrádanie. Zastavovať sa nad tým, že celý dej je prerozprávaný Leví kráľ je zbytočné, a ani spoločné znaky s Príbehom hračiek nie sú náhodné. Ale, že človek, ktorý stojí za celkom vtipnými filmami všetko obhádže podpriemernými gagmi, určených skôr pre dospelých, ktorí sa na nich ani nepousmejú je dojímavé.

Tými troma scénami je jedna o vzťahu otca a syna (povedomé?), čo je značne emocionálny materiál, ďalšia je zvieracia párty (aspoň pätnásťpercentná úspešnosť pozdvihnutia kútikov úst) a predvídateľné hurá-finále, ktoré by rado sršalo do kolien bijúcich vtipom a našliapanou akciou. Prežuvané a znovu vychrchlané vtipy, len s minimálnou modifikáciou a infantilnou hyperbolizáciou zrážajú film do podpriemerných hlbín. Schválne, koľkokrát vám nakopnutia rozprávajúceho osla nič netušiaceho farmára do hlavy príde vtipné?

Tvorcovia a animátor sa dušovali koľko práce a času venovali vypiplávaniu zvierat a celkového prostredia. Samozrejme predstavu o svedomitej práci má každý inú a predstava amerických animátorov je v krížení býka s kravou, čoho výsledkom je býk s vemenami. Neuveriteľné! Do animovaného filmu pre malé deti narvú amíci trans-dobytok. Ale pýtam sa, bral niekto ohľad na tie malé deti? Pre nich to musí byť maximálne mätúce, je to on, ona, ono alebo mimozemský dobytok? Najväčším faux pas a zrejme aj gagom je krava s mužským dablérom. A čerešničkou na torte je rozprávajúca fretka v podobe vreckového klokana a ešte k tomu jej mini hlavičku zviera agresívna neuróza. Oedekerkova párty farma sa hemží toxickými mutantami, a potom zoberte deti na animák o rozprávajúcich zvieratách.

Použitá animácia bola nekonvenčná, keďže sa všetci predbiehajú, kto bude mať reálnejšie a vierohodnejšie vyrenderované postavy, sa Nicklodeon uchýlil k rovnako podivnej animácii ako jeho zmutovaný trans-dobytok. Všetky býky ( ehm, teda kravy s vemenami) sú neprirodzene elastické a ohybné, jednoducho povedané, čistá guma. Preto akcie gumární na chvíľu vyleteli.

Aby toho nebolo veľa všetko hýri pestrofarebnými až krikľavými odtieňmi, čo začne byť čoskoro otravné a iritujúce. A teraz ruku na srdce, Barnyard je najslabší animák, ktorý sa tento rok objavil v kinách a pán Oedekerk sa má za čo hanbiť. Hanbil by som sa si film požičať aj za 20 korún, radšej nech si deti počkajú, kedy sa tento nepodarok objaví v televízii, aby ste sa mohli rýchlo zdekovať do spálne. A pre menších divákov len jeden odkaz: Leví kráľ žije! Run, Simba, run!

Barnyard: The Original Party Animals (USA, 90 minút) Réžia: Steve Oedekerk, Scenár: Steve Oederker. Hrajú: Kevin James, Courteney Cox, Sam Elliot, Danny Glover…


27. januára 2007
Martin Kudláč