Tolkien na slovenskom webe

Zaujímavým počinom sa na slovenský internet vrátil Tomáš Mašek, predtým tvorca stránky FantasyWorld. Jeho nová stránka tolkien.sk, ako už samotný názov napovedá, má ambície priniesť čo najviac informácií o profesorovi Tolkienovi – tvorcovi Stredozeme a o jeho diele. Oplatí sa vám kliknúť?

Kliknúť sa určite oplatí, pretože na stránke už dnes nájdete dosť zaujímavých vecí. Tolkienistov určite zaujme možnosť downloadu rôznych máp Stredozeme, zaujímavá je aj mapa rozloženia jazykov v Stredozemi druhého a tretieho veku, v galérii nájdete obrázky, ktoré nie sú z filmu (príjemné osvieženie na internete, preplnenom filmovými fotkami…), stiahnuť si tu dokonca môžete aj tolkienovské fonty… Poteší stručný Tolkienov životopis, ale aj bibliografia jeho diela v našich jazykových oblastiach (slovenčina a čeština).

Tolkien.sk má prehľadné ovládanie – hneď na začiatku viete, čo môžete chcieť a kde sa k tomu dostanete, zároveň sa vám však surfovaním po stránke objavia aj niektoré nečakané možnosti (vyjadrenia známych maliarov o maľovaní Tolkienovho sveta, spomínaná mapa jazykov…) Hneď na začiatku sú pravdaže aktuálne články (dievčatá sa určite potešia profilu Orlanda Blooma – filmového Legolasa), niektoré z nich sú uverejnené aj vďaka spolupráci s Fantáziou, ktorá sa v budúcnosti určite ešte prehĺbi. Fantázia OnLine a Tolkien.sk totiž chystajú spoločný projekt, do ktorého sa, dúfame, zapojí čo najviac slovenských tolkienistov.

Takže naplňte si fajku, vybafnite dymový prstenec a kliknite sem.  Martin Králik & Miso Jedinák


30. marca 2002
Fandom SK - PR