Titul druhej časti bude "Boží bojovníci"

Tri otázky Andrzejovi Sapkowskému

Nasledujúce tri otázky sú vyňaté z rozhovoru, ktorý si prečítate vo Fantázii 29. Ak by ani ten nezodpovedal otázky, ktoré by ste poľskému majstrovi fantasy chceli položiť, môžete tak urobiť osobne – 3. marca na autogramiáde v bratislavskom Brlohu.

  • Koľko už máš z druhej časti? Máš už názov?
  • Mám už nejaké tri štvrtiny. Titul bude \„Boží bojovníci\“.
  • Pre desiatimi rokmi si písal v článku \„V Šedých horách zlato nie je\“ o slabote poľskej fantasy. Ako je na tom podľa teba teraz?
  • Nikdy som nepísal o slabote poľskej fantasy, lebo poľská fantasy nikdy slabá nebola. Kritizoval som nebezpečné tendencie, ktoré sa objavujú sa v poľskej fantasy a majú príčinu v dvoch veciach: po prvé, niektorým sa zdalo, že fantasy je superľahký žáner, stačí napísať, že \„niekto zabil draka\“. Po druhé, do písania sa púšťali ľudia, ktorý o fantasy nemali šajnu, nič nečítali, nepoznali kánon, pozerali len video, videli comicsy a hrali hry. Čiastočne vďaka článku \„V Šedých horách …\“ si u nás tú tendecju začali všímať, grafomanov a sopliakov začali vysmievať a vydavatelia začali primitívne texty jednoducho vyhadzovať. Predtým nevyhadzovali, presvedčení, že \„Niekto zabil draka\“ ľudia vždy kúpia, aj keby to bolo neviem aké hlúpe. A efekt dnes máme taký, ako vidíme – Poľsko má celkom veľkú skupinu ľudí, ktorí píšu dobrú, originálnu, poľskú fantasy.
  • Možno sa troch nahneváš, ale musím sa za čitateľov opýtať na meno, ktoré už vraj neznášaš. Stále si rozhodnutý nenapísať nič o Geraltovi?
  • Nie som spisovateľom typu \„knižka za mesiac\“. Na písanie sa musím dobre pripraviť, zápletku precízne premyslieť, vystavať precízny plán. Keď už začínam písať, musím sa koncentrovať, musím úzkostlivo opracovávať text. Prečo to hovorím? Preto, aby ľudia konečne pochopili, že ak som pred niekoľkými rokmi začal písať \„trilógiu o Reynevanovi\“, tak tá trilógia vysáva môj čas aj energiu. Do skončenia tejto trilógie neplánujem absolútne nič iné – ani o Geraltovi, ani o Kráľovi Artušovi, ani o Georgevi Bushovi Juniorovi ani o Káčerovi Donaldovi. A či po skončení trilógie napíšem niečo o zaklínačovi? Možno nejakú poviedku, možno niekoľko poviedok. Knižku asi nie. A jedno som si istý na sto percent: nikdy nenapíšem pokračovanie. Pre mňa je ten príbeh uzavretý, ukončený tým, čím sa mal ukončiť, bodka. Nemám, čo by som k tomu viac dodal.

9. februára 2004
Martin Králik