Titan A. E.

Máte radi rozprávky?

Pravdepodobne každý z Vás má rád rozprávky. Ja mám najradšej kreslené. Keďže som Toy story zmeškal a Tarzan ma nejak nenadchol, vybral som sa aspoň na Titan a.e. Urobil som dobre.

Keď niekedy v ďalekej budúcnosti napadnú a zničia Zem Treyovia, záchráni sa iba niekoľko osamelých kolonií. Tesne pred jej zničením, však zo Zeme odletí aj Titan, loď, ktorá má znovu zjednotiť ľudstvo. Samotný film je príbehom chlapca, ktorý má loď nájsť a ľudí zachrániť.

Všetko vyzeralo úplne obyčajne. Srdcervúce lúčenie sa otca so svojim malým synom, zábery rozpadajúcej sa planéty a márneho boja pozemšťanov s príšerami ala Starcraft. Na plátne sa objavil mladý muž a nápis o 15 rokov neskôr. Ešte stále sa nič nedialo. Keď však ten chlapec naštaroval niečo ako motorovú pílu a na pozadí sa ozval industrial sadol som si do kresla pevnejšie a nechal sa prekvapovať. Dej sa rozbehol skoro bez zastavenia a každý kúsok mojho mňa sa tešil. Moja detstká dušička sa znovu vratila do sveta dobrých a zlych, príšeriek a príšerakov. Intelektual vo mne sa vytešoval z ironického nadhľadu hlavného hrdinu a hľadal odkazy na iné filmy. A ja ako obyčajný divak som sa nenudil, stále sa niečo dialo. Nebolo všetko úplne vynikajúce, hlavnemu príšeriakovi nebolo rozumieť, príbeh bol jednoduchý a postavy príliš ploché a takmer všetky príšery humanoidné.

Čo ešte dodať, iba pár drobnosti producent filmu David Kirschner, produkoval známe filmy ako je Pagemaster, prvý diel Flinstonovcov, či serial Misia: Zem. Scénar k filmu Pagemaster, vznikol na základe jeho knihy.

Hudba vo filme bola trochu iná ako obvykle. Okrem klasickej filmovej hudby boli použité náhrávky aj súčasných rockových skupín. Vyššie spomínaný industrial bola skupina Lit, ďalej hrali aj také hviezdy ako Texas, Jamiroquai.

Choďte sa pozrieť, ja som bol spokojný. Dobre som si oddýchol a po dlhom čase som mal radosť z dobre investovaných peňazí.


25. októbra 2000
Juraj Kundrík