Tipy na týždeň 8. - 14. júla 2019

Vitajte pri našom prázdninovom servise, v ktorom vás budeme pravidelne informovať o podujatiach pre fanúšikov fantastiky, vedy, techniky a alternatívneho životného štýlu. Tento týždeň si môžete vybrať život po živote, dobu ľadovú alebo unikátne hračky. Ak by ste vedeli o ďalších zaujímavých podujatiach, neváhajte nám o nich napísať buď na adresu redakcie alebo priamo do komentárov pod článkom.


Výstava Život po živote na Trenčianskom hrade

Zivot po živote

Anotácia

Výstava ponúka pohľad do zoologického depozitára Trenčianskeho múzea a prinesie veľa zaujímavých a návštevnícky atraktívnych zbierkových predmetov viacerých skupín živočíchov, ako napríklad vtáky, cicavce alebo hmyz. Vystavené budú ako staré zbierky Prírodovedného spolku župy Trenčianskej, tak aj výsledok zberateľskej činnosti výskumníkov jeho nástupníckych inštitúcií. Návštevníkov zoznámi s postupmi a významom konzervovania a preparácie jednotlivých skupín živočíchov. Určite si ju počas leta nenechajte ujsť a zavítajte ku nám na Trenčiansky hrad za poznaním a tajomstvami zo sveta prírody a zoológie.

Prehliadka výstavy je možná v pracovných dňoch od 9:00 hod. do 16:30 hod.

Miesto konania podujatia: Trenčiansky hrad, Kasáreň

Termín podujatia: od 1. júna do 1. septembra 2019

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Čaro detstva

Čaro detstva

Anotácia

Podtatranské múzeum v Poprade pripravilo pre svojich návštevníkov zaujímavú zberateľskú výstavu pod názvom Čaro detstva. Výstava predstavuje súkromnú zbierku pani Alice Tokarčíkovej, zberateľky starožitností z Hanisky pri Prešove.

Pani Tokarčíková je držiteľkou šiestich certifikovaných rekordov zapísaných v Knihe slovenských rekordov a patrí jej aj siedmy certifikát TOP zberateľka Slovenska.

Najpočetnejšiu časť jej zbierky tvoria dečky a obrusy, ktorých má 520 exemplárov, plyšové hračky a bábiky z porcelánu, dámske bavlnené vyšívané vreckovky, ako jediná na Slovensku zbiera plesové kabelky ručne vyšívané korálikmi. Pozoruhodná je aj jej zbierka ručne vyšívaných gobelínových obrazov, ktorých má 135 a certifikát so zápisom do knihy rekordov získala aj za neveľkú 16 kusovú kolekciu strojovo tkaných tapisérií, okrem toho zbiera aj starožitný porcelán, obrazy čí plesové šaty. Podtatranské múzeum sa rozhodlo vystaviť, vo svojich priestoroch na ulici Vajanského 72/4, predovšetkým jej zbierku hračiek, ide hlavne o porcelánové bábiky a plyšové medvedíky, nakoľko práve tieto hračky veľmi často robili radosť deťom pod vianočným stromčekom. A keďže sa blíži čas Vianoc, radi by sme pozvali nielen detských ale aj dospelých návštevníkov na prehliadku výstavy, ktorá ich vráti v čase, do dôb detstva a vyvolá nostalgické spomienky na ich najobľúbenejšie hračky. Keďže každá hračka zo zbierky pani Tokarčíkovej má svoj vlastný príbeh a mnohé pochádzajú z rôznych krajín celého sveta, uvidíte hračky napr. z Japonska, Činy, Ruska, USA, Nemecka, Rakúska, Talianska, ale aj arabských krajín.

Keďže mnohé z vystavených exemplárov sú skutočne unikátne a vzácne a návštevník ich bude môcť obdivovať len vo vitrínach, výstava je obohatená aj o takzvaný detský kútik, kde budú pre deti k dispozícii hračky priamo určené na hranie, takže o zážitok pohrať sa v múzeu neprídu ani najmenší návštevníci.

Miesto konania podujatia: Podtatranské múzeum v Poprade.

Termín podujatia: od 12. decembra 2018 do 30. septembra 2019 v čase otváracích hodín múzea.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Doba ľadová

Anotácia

Doba ľadová - Košice

Východoslovenské múzeum v Košiciach v spolupráci s Maďarským prírodovedným múzeom v Budapešti pozýva na výstavu Doba ľadová. Príďte sa zoznámiť s obdobím veľkých klimatických zmien, kedy nízke priemerné teploty mali vplyv nielen na živé organizmy, ale výrazne zmenili charakter krajiny. Výstava predstaví unikátne pôvodné kostrové pozostatky, napr. jaskynného medveďa, jaskynného leva či jeleňa. K jej atrakciám patria verné rekonštrukcie šabľozubého tigra, mamutieho mláďaťa, srstnatého nosorožca či jaskynnej hyeny.

Vstupné na podujatie: dospelí – 4 €; študenti ZŠ, SŠ, VŠ, dôchodcovia – 2 €, deti (3 – 6 rokov), ZŤP – 1 €.

Miesto konania podujatia: Východoslovenské múzeum v Košiciach, Námestie Maratónu mieru 2.

Termín podujatia: 24. apríla – 29. septembra 2019

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


8. júla 2019
Fandom SK