Tipy na týždeň 26. augusta - 1. septembra 2019

Aj keď drvivá väčšina podujatí naprieč Slovenskom nesie alibistický ničnehovoriaci názov „Leto v múzeu“, „Prázdniny na hrade“ alebo „Večerné prehliadky“, čo dáva oprávnený základ vašim pochybnostiam o príťažlivosti ponúkaného programu, predsa len sa nájde dosť veľa udalostí, ktoré by mohli zaujať nielen bežného diváka či návštevníka, ale aj fanúšika fantastiky a alternatívneho životného štýlu. Aj na posledný prázdninový týždeň sme pre vás vybrali podujatia, ktoré lákajú aj nás: stretnutie s grófom Drakulom, so Sherlockom Holmesom, Žigmundom Luxemburským, Alžbetou Báthoryovou, rytiermi, ba dokonca aj s prvým človekom na Mesiaci.


Drakula – upír Nosferatu na Oravskom hrade

Drakula-2019-plagat

Anotácia

Oravský hrad zavŕši sezónu nočnou prehliadkou s výstižným názvom „Drakula – upír Nosferatu“. Všetci hradní duchovia čakajú spolu so svojim šéfom Drakulom na ich najväčšiu slávnosť, ktorou je práve táto nočná prehliadka. Môžete sa tešiť na napínavý program, pri ktorom sa vám zatají dych. Upír Nosferatu, ktorý bol inšpiráciou pre prvý nemý horor na svete, natočený v roku 1922 práve na Oravskom hrade, si príde urobiť na svoj hrad poriadok. Prekročte naše hradné múry a zavítajte do sveta duchov a strašidiel, v ktorom sa budete báť, ale i smiať.

Miesto konania podujatia: Oravský hrad

Termín podujatia: 30. augusta 2019. Vstupy do hradu v čase od 20:00 do 01:30 h každých 15 minút.

Vstupné: 9,00 € – dospelí; 6,00 € – študenti, dôchodcovia, ŤZP. Vstupenky je možné zakúpiť iba online od 12. augusta 2019. Telefonická alebo e-mailová rezervácia nie je možná.

Podujatie nie je vhodné pre deti do 15 rokov.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Záhada ukradnutého pokladu, ktorú vyrieši Sherlock Holmes

zahada_ukradnuteho_pokladu

Anotácia

Verili by ste, že na Budatínskom hrade ukradnú poklad? A záhadu príde vyriešiť Sherlock Holmes? Tento známy detektív už minulosti pomohol nájsť na hrade vraha, preto ho gróf Ladislav zavolal opäť. Tentokrát budú hľadať niečo naozaj vzácne. V tom čase však pricestuje cisárovná Sisi, ktorej návšteva zamieša karty. Ako súvisí s krádežou? A bude zlodej nakoniec odhalený?

To všetko sa dozviete na prehliadke s názvom Záhada ukradnutého pokladu v sobotu 31. augusta 2019.

Miesto konania podujatia: hrad Budatín

Termín podujatia: 31. augusta 2019.
Na jednotlivé časy je potrebné sa vopred objednať na tel. č. 0907 108 659.

Vstupné: Základné vstupné je 6 eur, zľavnené 3 eurá.

Prehliadka je vhodná pre deti od 8 rokov.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Tajomné noci na Spišskom hrade

Anotácia

Tajomne noci na Spisskom hrade

Príďte si vychutnať tajomné noci na Spišskom hrade, čakajú vás nočné prehliadky so živými sochami.

Sprevádzať vás bude- rytier Šarško, pochabá Dorka, rímsky kupec, tatárska princezná Šad, krásna Hedviga a Žigmund Luxemburský.

Nehybne stoja, z bieleho mramoru vytesané zručnou rukou umného majstra. Už veky stoja a ticho strážia svoje tajomstvá. Tie dlhé roky videli mnoho príkorí, bojov, lásky i úskokov. Tie dlhé roky sa hlboko vryli do ich kamenných tvári. A teraz nastal čas, aby prezradili svoj príbeh.

Miesto konania podujatia: Spišský hrad

Termín podujatia: 29. augusta 2019
Vstupy o 20:00, 21:00, 22:00.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.



Príbeh krvavej grófky

Anotácia

Odhaľte spolu s nami tajomný príbeh Alžbety Báthoryovej. Nenechajte si ujsť dramatický záver príbehu z pohľadu samotnej grófky a staňte sa svedkami jej súdu na hrade Beckov.

Pribeh krvavej grofky

Konala svoje neblaho známe hrozné činy aj na hrade Beckov? Príďte sa pozrieť na nočnú prehliadku a možno … možno sa dozviete, či to tak skutočne bolo, alebo že by nie?

Príbehom nás prevedú skvelí herci z Trnavy z divadelného zoskupenia „Z malého Ríma“.

Miesto konania podujatia: hrad Beckov

Termín podujatia: 29. – 30. augusta 2019, prehliadky o 20:00, 21:00, 22:00.

Vstupné: dospelí 5 €, dôchodcovia, ŤZP, študenti: 3,50 €.

Prehliadka nie je vhodná pre deti do 10 rokov.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Rytieri na Devíne

Anotácia

Rytieri na Devine

NAPOSLEDY v tomto roku zavítajú rytieri na hrad Devín. Bude to netradične v poslednú augustovú sobotu 31. 8. a opäť sa pozrieme do našich končín v časoch protitureckých vojen. Program je pestrý:

10,00 – otvorenie hradu Devín
11,00 – úvodný otvárací ceremoniál
12,00 – Hrdinovia protitureckých bojov – emotívna spomienka plná šermu venovaná skutočným osobnostiam našej histórie, ktorí padli pri obrane svojich území proti tureckej armáde
13,00 – orientálne tance
14,00 – predstavnie Môj tatko – alebo ako to vyzerá, keď človek mení vierovyznanie častejšie, ako kabát
15,00 – O príšerne krásnej princeznej – bábkové divadlo pre deti
16,00 – Uhorský rytiersky turnaj – v ktorom pôjde nie len o meranie síl medzi rytiermi z Uhorskej zeme, ale aj konfrontáciu ich zdatnosti s návštevou z Osmanskej ríše
17,15 – recitál renesančnej, uhorskej a tureckej hudby a poézie
18,30 – záverečný ceremoniál
19,00 – uzavretie hradu

Počas celého dňa môžete zabaviť v dobovej strelnici, mučiarni, povoziť svoje ratolesti na živom či drevenom koni, občerstviť sa v orientálnej čajovni alebo si kúpiť niečo pekné v stánku u remeselníkov. Takisto sa môžete porozprávať aj s našou návštevou, pánom Miroslavom Eliášom, autorom knihy Zabudnutí hrdinovia protitureckých bojov, ktorá je predlohou pre uvedené predstavenie.

Miesto konania podujatia: hrad Devín

Termín podujatia: 31. augusta 2019

Vstupné: základné – 8 €, zľavnené – 4 €, rodinné – 15 €. Vstupné, ako aj tovar u remeselníkov, je možné platiť iba v hotovosti.

Upozornenie: Vstup so psíkom do národnej kultúrnej pamiatky hrad Devín nie je možný.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.

Foto: facebookovská stánka Rytieri na Devíne.


Cesta na Mesiac

Anotácia

Cesta na mesiac

Výstava CESTA NA MESIAC prostredníctvom vybraných fotografií, dobových predmetov, ako aj ich replík a faksimílií historických dokumentov, predstaví kľúčové okamihy kozmonautiky, ktoré viedli ľudstvo zo Zeme až na Mesiac. Už o pár dní totiž uplynie polstoročie, čo sa trojica odvážnych mužov vydala na nepochybne najúžasnejšiu výpravu ľudstva. Počas osemdňovej cesty, stovky tisíc kilometrov od domova, strávili dvaja z nich, Neil Armstrong a Edwin Aldrin, takmer celý deň na Mesiaci.

„Je to jedna z mala udalostí ľudskej histórie, ktorá dokázala v pozitívnom zmysle inšpirovať masy ľudí, a ukázať to najlepšie, čo je ľudstvo po technickej a organizačnej stránke schopné dosiahnuť. Odkaz ľudských výprav na Mesiac sa stáva čoraz aktuálnejším. Mal by nám byť príkladom práve teraz, keď sa s obnoveným záujmom obraciame späť k Mesiacu a ďalej k Marsu. Spoznajte najfascinujúcejší príbeh histórie ľudstva a vydajte sa spolu s nami za hranice Zeme…“ hovorí autor výstavy Pavol Horňák.

Miesto konania podujatia: Slovenské technické múzeum, Hlavná 88, 040 01 Košice

Termín podujatia: Výstava je prístupná do 8. septembra 2019, od utorka do piatka od 9:00 – 17:00, cez víkendy od 12:00 – 17:00 hod.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia alebo na stránke Kozmonautika.sk


26. augusta 2019
Fandom SK