Tipy na týždeň 10. - 16. augusta 2020

Ešte stále náš čaká pár prázdninových týždňov a s nimi aj rôzne podujatia po celom Slovensku. Pre malých aj veľkých fanúšikov fantastiky sme tento týždeň vybrali komiksový workshop, hviezdny vlak, baziliškov, jednorožcov a iné erbovné potvory a bábkových hercov z rozprávok. Keďže viaceré podujatia sa počas leta opakujú alebo fungujú dlhší čas, na konci tohto článku nájdete odkaz na naše tipy z minulých týždňov, ktoré môžu byť ešte aktuálne.


Komiksový workshop

Anotácia

Všetci komiksoví a manga nadšenci pozor! Výtvarníci z Pomimo a prevádzka Nekonečno – Obchod pre každodenných hrdinov v Bratislave pre vás pripravili dva dni plné zábavy. Skúsení lektori a komiksoví artisti vás naučia, ako vzniká komiks, ako sa tvorí príbeh a dozviete sa aj neoceniteľné tipy a triky od majstrov kresby a slova. Každý deň vás čakajú dva dvojhodinové workshopy, vždy na inú tému. Počas nich sa vám lektor bude venovať, vysvetľovať a pomáhať s jednotlivými časťami komiksu. Napokon si komiks budete môcť zobrať so sebou a pochváliť sa ním doma či na sociálnych sieťach. Všetky pomôcky (predtlačený papier s okienkami, perá, fixky, ceruzky) vám budú k dispozícii na zapožičanie. Ak máte vlastné kresliace potreby, pokojne si ich vezmite so sebou. Okrem workshopov sa môžete tešiť aj na živé kreslenie priamo v priestoroch predajne. Budete tak môcť na vlastné oči vidieť ako vzniká umenie.

Miesto konania podujatia: Nekonečno – Obchod pre každodenných hrdinov v Bratislave, Eurovea v novej prevádzke na –1. poschodí v blízkosti Datartu.

Termín podujatia: 15. 8. 2020, 16. 8. 2020 od 10:00 hod.

Vstupné: neuvedené

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.



Astrovlak

Anotácia

Vychutnajte si magickú silu nočnej oblohy priamo v Lesníckom skanzene Vydrovskej doliny spojené s nočnou jazdou Čiernohronskou železničkou. Pozorovanie nočnej oblohy astronomickými ďalekohľadmi pod odborným dozorom z hvezdárne.

Program:
20:30 odchod vláčika z hl. staničky v Čiernom Balogu
21:00 astronomická príprava v horárni
22:00 pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi

Miesto konania podujatia: Čierny Balog, Lesnícky skanzen Vydrovo.

Termín podujatia: 13. 8., 28. 8. 2020

Vstupné: 15 €/dospelý, 11 €/ dieťa 6 až 15 rokov

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Erbovné beštie

Anotácia

Tento rok pre vás na hrade Beckov pripravili unikátnu výstavu nadprirodzených bytostí v životnej veľkosti, ktoré sa objavujú na erboch rôznych šľachtických rodov po celej Európe. Uvidíte draka, baziliška, pegasa, jednorožca, kentaura, morskú pannu a ďalšie bájne postavy z minulosti.

Zoznámite sa so základmi heraldiky a budete si môcť namaľovať aj svoj vlastný erb.

Miesto konania podujatia: Na strednom hrade v pivničných priestoroch Západného pláca a v hlavnej veži hradu Beckov

Termín podujatia: od 26. mája do 8. septembra 2020.

Vstupné: Neuvedené.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Výstava Z rozprávky do rozprávky

Anotácia

Táto výstava prostredníctvom bábok z inscenácií Starého divadla Karola Spišáka v Nitre poodhaľuje rozprávkový svet, zákulisie, výrobu a čarovný život divadelných bábok a bábkového divadla.

Na výstave Z rozprávky do rozprávky budú môcť návštevníci Trenčianskeho hradu vidieť takmer 100 divadelných bábok, či v umeleckom žargóne povedané drevených hercov a originálnu scénu jednej z inscenácií Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Svojich drevených kolegov a divadelné kulisy na scénu si SDN vyrába vo vlastných umeleckých dielňach – stolárskej, krajčírskej a modelárskej, kde pracujú zruční a profesionálni majstri bábkového remesla na Slovensku. Veľkosť hercov, resp. bábok je od 30 až do 180 cm, čiže až do výšky urasteného dospelého človeka. O ich údržbu sa počas celého roka starajú jednotlivé remeselné dielne bábkového divadla, ktoré zároveň pripravujú a vyrábajú bábky do každej novej hry. Hry, ktoré bábkové divadlo uvádza na svoje javisko, naštudujú vždy živí herci tak, aby konečný výsledok odohraný na javisku s bábkami bol pútavý a zaujímavý pre všetkých divákov, od najmenších až po tých najstarších návštevníkov.

Miesto konania podujatia: Trenčiansky hrad

Termín podujatia: od 24. januára 2020 do 15. septembra 2020

Vstupné: Uvedené na stránke.

Podujatie je vhodné aj pre deti.

Viac podrobností sa dozviete na stránke organizátora podujatia.


Keďže mnohé podujatia sa opakujú alebo pretrvávajú celé leto, pozrite si ešte tipy z predchádzajúcich týždňov.


10. augusta 2020
Fandom SK